Πέμπτη 20 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
3Ο ΚΑΙ 14Ο ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΒΕΡΟΙΑΣ
Αίθουσες σε υπόγειο, πρώην κρατητήριο

Στο υπόγειο κτιρίου, το οποίο κατά καιρούς λειτουργούσε σαν φυλακές κρατουμένων ή σαν αποθήκες καυσόξυλων (!), στεγάζονται οι μαθητές των 3ου και 14ου Δημοτικών Σχολείων Βέροιας, τα οποία και συγχωνεύτηκαν με απόφαση της δημοτικής αρχής, προκειμένου να λειτουργήσουν σε πρωινή βάρδια.

Μέχρι πέρσι οι μαθητές των δύο σχολείων φοιτούσαν σε ένα νεοκλασικό κτίριο σε διπλή βάρδια, το οποίο ύστερα από έντονες πιέσεις των γονιών ανακαινίστηκε από τη δημοτική αρχή, η οποία όμως αποφάσισε να λειτουργήσουν μαζί τα σχολεία σε πρωινή βάρδια συγχωνεύοντάς τα, δημιουργώντας έτσι πολυάριθμα τμήματα.

Για να λειτουργήσουν όμως τα σχολεία σε πρωινή βάρδια, δημιουργήθηκαν ένα σωρό προβλήματα, τόσο στη λειτουργία τους, όσο και στην ασφάλεια των μαθητών. Οι γονείς των σχολείων δηλώνουν την αντίθεσή τους με τη λειτουργία των σχολείων σε πρωινή βάρδια. Τονίζουν ότι δεν είναι δυνατή η λειτουργία, γιατί στο κτίριο συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός μαθητών, χρησιμοποιούνται υπόγεια για αίθουσες διδασκαλίας, μειώνεται ουσιαστικά ο αριθμός των δασκάλων με σοβαρές επιπτώσεις στη μάθηση των μαθητών, ενώ οι κίνδυνοι ατυχημάτων είναι πολύ μεγάλοι.

Σήμερα στο υπόγειο λειτουργούν τρεις αίθουσες κύριας χρήσης, χωρίς να έχουν καμία από τις απαιτούμενες προδιαγραφές (μικρή φωτιζόμενη επιφάνεια, μικρό ύψος, σχεδόν ανύπαρκτος εξαερισμός). Για να λειτουργήσουν αυτές οι αίθουσες χρειάζεται τεχνητός φωτισμός καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου διδασκαλίας. Και το γραφείο των δασκάλων μετατράπηκε σε αίθουσα διδασκαλίας.

Επίσης, στο 2ο όροφο του σχολείου υπάρχει μια σκάλα χωρίς δεύτερη έξοδο διαφυγής όπως απαιτείται. Οι χώροι υγιεινής δεν επαρκούν, η αυλή είναι πολύ μικρή για να δεχτεί έναν τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών, ενώ το λεβητοστάσιο και η δεξαμενή καυσίμων είναι εγκαταστημένα δίπλα στις αίθουσες χωρίς ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας.

Οι γονείς δηλώνουν ότι θέλουν την πρωινή βάρδια, αρκεί να στεγαστεί στο κτίριο ένα μόνο σχολείο και όχι και τα δύο μαζί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ