Πέμπτη 20 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
Μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρία

Με την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την έλλειψη σχολικών αιθουσών

Τη μετατροπή του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) σε "Ανώνυμη Εταιρία" προωθεί η κυβέρνηση με το πρόσχημα της "ευελιξίας" και της "καλύτερης συνεργασίας με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης". Οπως, όμως, προειδοποιούν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΚ, η μετατροπή αυτή εξυπηρετεί μόνο τα κέρδη των ιδιωτικών κατασκευαστικών και άλλων εταιριών, καθώς η διοίκηση της ΑΕ θα μπορεί, χωρίς δημόσιο έλεγχο, είτε να αναθέτει απευθείας έργα και εξοπλισμούς σχολείων με προγραμματικές συμβάσεις, είτε μέσω θυγατρικών εταιριών.

Τα σχέδια για μετατροπή του ΟΣΚ σε ΑΕ ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη Τύπου από κοινού με τη διοίκηση του ΟΣΚ κατά την οποία παρουσιάστηκε το πενταετές πρόγραμμα ανέγερσης σχολείων από τον Οργανισμό. Ο Σύλλογος Μονίμου Προσωπικού του ΟΣΚ καλεί τον υπουργό Παιδείας να μην προχωρήσει στην απόφαση για μετατροπή του Οργανισμού από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Ανώνυμη Εταιρία, απόφαση την οποία ο σύλλογος πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα στον Τύπο, και να αρχίσει άμεσα, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με τη συμμετοχή όλων των φορέων της εκπαίδευσης διάλογο για την όσο το δυνατό καλύτερη αντιμετώπιση του θέματος της υλικοτεχνικής υποδομής της παιδείας.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες, οι ελλείψεις σε αίθουσες στην επικράτεια ανέρχονται σε 14.870,ενώ μόνο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής οι ελλείψεις φτάνουν τις 5.500. Στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος, ο ΟΣΚ σε συνεργασία με τους ΟΤΑ στοχεύει στα τέλη του 2002 να κατασκευάζονται 1.100 αίθουσες κατ' έτος στην Αττική, καθώς και να αντιμετωπίζονται όλες οι κτιριακές ανάγκες στους 10 νομούς της χώρας με τα μεγαλύτερα κτιριακά προβλήματα. Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, το πρόβλημα της διπλοβάρδιας και την εφαρμογή των προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας θα το "αντιμετωπίσει" η κυβέρνηση με ενοικιάσεις αιθουσών.

Στο μεταξύ από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων προκύπτει ότι 5% των σχολικών κτιρίων στην επικράτεια έχει κτιστεί πριν το 1920, 7% μεταξύ 1920-'29, 12% τη δεκαετία 1930-'39, 2% τη δεκαετία 1940 - '49, 19% μεταξύ 1950 - '59, 14% το διάστημα 1960-'69, 12% των σχολικών κτιρίων χτίστηκε μεταξύ 1970-'79, 20% μεταξύ 1980 και 1989 και 9% από το 1990 μέχρι το 1994.

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις σε αίθουσες διδασκαλίας, τα στοιχεία του ΟΣΚ φέρνουν σε πρώτη θέση τη Νομαρχία Αθήνας με 34% και ακολουθεί ο Νομός Ηρακλείου με 29%, ενώ σοβαρές ελλείψεις παρουσιάζονται και σε άλλους νομούς όπως Θεσσαλονίκης, Αχαϊας, Πειραιά, Λάρισας, Αιτωλοακαρνανίας, Μαγνησίας, Ανατολικής Αττικής κ.α.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org