Τετάρτη 12 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση

Ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναγκαστική συνένωση των κοινοτήτων, καθώς χτες συνεχίστηκε η εξέταση των υπόλοιπων άρθρων, πλην του πρώτου, που αφορά τη χωροθέτηση και ψηφίστηκε την Παρασκευή. Από τη συζήτηση, όπως είναι γνωστό, έχει αποχωρήσει η ΝΔ.

Με την αρχή της συνεδρίασης, ο υπουργός κατέθεσε "διορθώσεις και μεταβολές" για τα άρθρα δύο και τρία, οι οποίες αιφνιδίασαν τους βουλευτές και δημιούργησαν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση "κάνει πίσω" στο θέμα της χωροτακτικής κατανομής των νέων δήμων. Σύμφωνα με αυτές, μέχρι 28 Φλεβάρη 1998, αρμόδια επιτροπή με εισήγηση του γενικού γραμματέα της περιφέρειας μπορεί να ανακαθορίσει τα όρια όμορων ΟΤΑ. Οπως διευκρίνισε αργότερα στους δημοσιογράφους ο Αλ. Παπαδόπουλος, η διαδικασία αυτή αφορά τα διοικητικά όρια "μεταξύ όμορων δήμων" και σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με αλλαγή στη χωροταξία των νέων δήμων.

Αναφερόμενος στη διόρθωση αυτή, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής παρατήρησε ότι από την αρμόδια επιτροπή απουσιάζουν οι δημότες και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς σε αυτήν συμμετέχουν μόνο υπηρεσιακοί παράγοντες. Ο Ν. Γκατζής, τοποθετούμενος στα συγκεκριμένα άρθρα που συζητήθηκαν, αναφέρθηκε στην εκλογική διαδικασία, υπογραμμίζοντας ότι με αυτήν αποκλείονται συνδυασμοί που εκφράζουν κινήσεις δημοτών σε συγκεκριμένες κοινότητες και ενισχύεται ο δικομματισμός σε βάρος των μικρότερων κομμάτων.

Οσον αφορά τις διατάξεις που αφορούν τα τοπικά συμβούλια, τα οποία θα λειτουργούν σε κοινότητες που έχουν κάτω από 300 κατοίκους ο Στρ. Κόρακας τις χαρακτήρισε τραγέλαφο. Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι οι κάτοικοι αυτών των κοινοτήτων στερούνται του δικαιώματος να εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο των νέων δήμων και έτσι δε θα έχουν ουσιαστική συμμετοχή στα θέματα που τους αφορούν. Το πρακτικό αποτέλεσμα θα είναι να ερημώσουν, καθώς αυτοί που συνέλαβαν αυτό το σχέδιο κάθε άλλο παρά νοιάζονται για την τύχη των κατοίκων της υπαίθρου και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα εκλογικά οφέλη. "Αυτοί δεν ήταν χωροτάκτες, αλλά εκλογομάγειροι", είπε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ