Τετάρτη 12 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Δεκέμβρη στην Αθήνα ο Μπερνς

"Ετοιμος" να βοηθήσει για την επίλυση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της τρομοκρατίας...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Κατά την τελετή της επίσημης ορκωμοσίας του, που πραγματοποιήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παρουσία της υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ,ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς,περιέγραψε ως κύριους στόχους του στα νέα του καθήκοντα τη συνέχιση της στενής στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας, την προώθηση επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο και λύσης του Κυπριακού, καθώς και τη συνεργασία για την πάταξη της τρομοκρατίας.

Ο κ. Μπερνς τόνισε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα στο βαλκανικό χώρο, ενώ θεωρεί ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη στο εσωτερικό κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Ο 41χρονος πρέσβης αναφέρθηκε εκτενώς στους "δεσμούς αίματος" που όπως είπε υπάρχουν μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών, ενώ υπενθύμισε ότι ΗΠΑ και Ελλάδα βρέθηκαν η μία δίπλα στην άλλη στις μεγάλες πολεμικές συρράξεις των τελευταίων πενήντα ετών, από το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και τον πόλεμο της Κορέας, μέχρι τον πιο πρόσφατο, του Περσικού.

Ο επί τριετία εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξέφρασε την πρόθεσή του να διατηρήσει επαφή με την ελληνοαμερικανική κοινότητα, την οποία χαρακτήρισε μια από τις πιο σημαντικές εθνότητες των ΗΠΑ.

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών, Μ. Ολμπράιτ, χαρακτήρισε τον κ. Μπερνς πολύ καλό της φίλο και συνεργάτη και πρόσθεσε ότι "η Αθήνα είναι ένα πόστο όπου στέλνουμε τους καλύτερους διπλωμάτες μας και ο Νίκολας Μπερνς είναι από τους καλύτερους που έχουμε".

Η Μ. Ολμπράιτ επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου, για να προσθέσει χαριτολογώντας ότι "μετά την ολοκλήρωση της θητείας του ως εκπρόσωπος νόμιζε ότι δε θα είχε να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις για νησιά στο Αιγαίο, αλλά τον διαψεύσαμε".

Στην τελετή ήταν παρόντα πολλά στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μεταξύ αυτών και ο αντικαταστάτης του Ν. Μπερνς, Τζέιμς Ρούμπιν, όπως επίσης και οι πρέσβεις της Ελλάδας Τσίλας, της Κύπρου Νικολαϊδης, της ΤουρκίαςΚαντεμίρ, και της ΠΓΔΜ Ατσέφσκα. Ο Ν. Μπερνς θα βρίσκεται στην Αθήνα για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα τις πρώτες ημέρες του Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ