Πέμπτη 6 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινητήριος μοχλός οι ΗΠΑ

Προβλήματα επιβίωσης των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών

Κινητήριος μοχλός για την προκήρυξη των τηλεοπτικών συχνοτήτων ήταν η "ισχυρότατη πίεση" που δέχτηκε η κυβέρνηση από τις ΗΠΑ. Αυτό εκτιμά η ΕΠΕΚ (Ενωση Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδας), όπως είπε χτες ο πρόεδρός της Α. Αντωνίου και ο νομικός σύμβουλος Αντώνης Κωβαίος. Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, παρατέθηκαν από τους εκπροσώπους της ΕΠΕΚ όλα τα προβλήματα που δημιουργούν οι προκηρύξεις τηλεοπτικών συχνοτήτων και τηλεοπτικών αδειών στους περιφερειακούς και τοπικούς σταθμούς. Τα προβλήματα που δημιουργούνται οδηγούν στη φίμωση και στον εξαφανισμό των τοπικών και περιφερειακών καναλιών. Οι εκπρόσωποι της ΕΠΕΚ στάθηκαν ιδιαίτερα στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, ζήτημα που θέτουν επιτακτικά οι ΗΠΑ στην ελληνική κυβέρνηση. Η ΕΠΕΚ προτείνει τη δημιουργία μητρώου τίτλων στα γραφεία της, καθώς και καταγραφή του καθημερινού προγράμματος των καναλιών, προκειμένου να υπάρξει ο έλεγχος για την απόδοση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Για να μπορέσουν να επιζήσουν οι περιφερειακοί σταθμοί ζητά, επίσης, την τροποποίηση του νόμου Βενιζέλου, ενώ ορισμένα από τα μέλη της έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων για την προκήρυξη των συχνοτήτων και των τηλεοπτικών αδειών.

Ιδιαίτερα τονίστηκαν οι δυσβάσταχτες για τα περιφερειακά κανάλια προϋποθέσεις που ορίζονται από τις προκηρύξεις για τις άδειες των περιφερειακών καναλιών, προϋποθέσεις που είναι όμοιες με αυτές που απαιτούνται για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας και στις οποίες κανένα κανάλι περιφερειακό δε θα μπορέσει ν' ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις και τα μόρια που απαιτούνται δημιουργούν μια κατάσταση στην οποία δεν μπορεί να "επιζήσει η φωνή των περιφερειακών καναλιών". Δεν μπορεί, για παράδειγμα,όπως ειπώθηκε, ένας περιφερειακός σταθμός και πολύ περισσότερο ένας ακριτικός τηλεοπτικός σταθμός να έχει 50 άτομα προσωπικό και στούντιο τα οποία στοιχίζουν 350 εκατ. Η ΕΠΕΚ θεωρεί ότι στο ραδιοτηλεοπτικό χάος που επικρατεί θα πρέπει να μπει μια προσωρινή έστω νομιμότητα και προτείνει να λειτουργήσουν νόμιμα όσοι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν πάρει προσωρινή άδεια, να πάρουν προσωρινή άδεια όσοι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν καταθέσει φακέλους στο υπουργείο και να κλείσουν αυτοί που ουδείς γνωρίζει τους ιδιοκτήτες τους και δεν έχουν καταθέσει στο υπουργείο φακέλους αιτήσεων. Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Τύπου 118 αιτήσεις, ενώ ο συνολικός αριθμός των περιφερειακών και τοπικών σταθμών (που λειτουργούν σήμερα) ανέρχεται σε 317.

Στα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται από τις προκηρύξεις, αναφέρθηκε διεξοδικά ο νομικός σύμβουλος Αντώνης Κωβαίος, τονίζοντας συγχρόνως τις ατέλειες και ελλείψεις του νόμου Βενιζέλου. "Από το τηλεοπτικό μπάχαλο που βρισκόμαστε", όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αντ. Κωβαίος, "οδεύουμε προς το τηλεοπτικό χάος". Επισήμανε τον κίνδυνο ότι με τις προϋποθέσεις που ζητούνται κανένα κανάλι περιφερειακό δε θα μπορέσει να πάρει άδεια, εκφράζοντας την άποψη ότι ίσως αυτό επιδιώκει η κυβέρνηση προκειμένου να ελέγχει το χώρο των ΜΜΕ. Τα προβλήματα αυτά ανάγκασαν ορισμένα κανάλια να προσφύγουν στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση και την αναστολή της απόφασης. Ακύρωση ζητούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί "Κόσμος", "Αργώ", "Μπλου Σκάι", "Τάιμ Τσάνελ" και TRT. Αντισυνταγματική θεωρεί τη "μεταχείριση" που γίνεται μεταξύ των καναλιών εθνικής και τοπικής εμβέλειας, αφού οι χαμηλές συχνότητες δίνονται κατά προτίμηση στους σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας. Προβλήματα, όμως, από το διαμορφωμένο από το υπουργείο Τύπου χάρτη συχνοτήτων και τα κέντρα εκπομπής, δημιουργούνται σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στο Αγρίνιο, τη Ζάκυνθο και τη Θράκη. Πρόβλημα υπάρχει και στο Νομό Αττικής, αφού θα έπρεπε να διατεθούν 38 τουλάχιστον συχνότητες για σταθμούς περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας και δίνονται μόνον οκτώ.

Κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διευκρινίσεις περί ...νομιμότητας(2011-05-11 00:00:00.0)
Προεκλογικές ...προκηρύξεις(2003-10-24 00:00:00.0)
Στις συχνότητες της αυθαιρεσίας(2003-10-16 00:00:00.0)
Περιφερειακοί... στόχοι(1999-02-11 00:00:00.0)
"Πολιτικός" χάρτης τηλεοπτικών συχνοτήτων(1997-04-18 00:00:00.0)
Συχνότητα... εφτά τηλεοπτικών αδειών(1997-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ