Πέμπτη 6 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΠΟ
Καθολική αντίδραση

Συγκεντρώσεις και στάσεις εργασίας ανακοίνωσε χτες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ΥΠΠΟ

Δεκάδες εμπόδια και αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνάντησε το Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού κατά τη συζήτησή του στη διακομματική επιτροπή της Βουλής. Αυτή η πρώτη φάση της συζήτησης έληξε προχτές και απομένει η δεύτερη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Ωστόσο τα σωματεία του Πολιτισμού δε θεωρούν δεδομένη την τελική ψήφισή του και συνεχίζουν να δηλώνουν με κάθε μέσο τις διαφωνίες τους. Χτες έδωσε συνέντευξη Τύπου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ (ΠΟΣΥΠΠΟ) καταγγέλλοντας πρώτα απ' όλα την ίδρυση της Ανώνυμης Εταιρίας για την Προβολή και Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.Η Ομοσπονδία θεωρεί ότι όχι μόνο συρρικνώνεται το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), αλλά ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς, εκείνο της παραγωγής εκμαγείων και αντιγράφων, της παροχής πληροφοριών και της συγκρότησης αρχείου μνημείων εκχωρείται σε ιδιώτες χωρίς να υπάρχει ο έλεγχος του δημοσίου.Παράλληλα δίνεται δυνατότητα για αναθέσεις μελετών, έργων κ. ά. Οπως χαρακτηριστικά είπε η γραμματέας της ΠΟΣΥΠΠΟ, Ολγα Ζαχαριάδου "με πονηρές διατάξεις η ΑΕ θα μπορεί να διαχειρίζεται από το ακίνητο της Πλάκας μέχρι αρχαιολογικούς χώρους".Ως άλλοθι χρησιμοποιείται ο μαρασμός του ΤΑΠΑ. Παρ' όλα αυτά ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΠΠΟ, Π. Σταθουλόπουλος, υπενθύμισε ότι οι εργαζόμενοι είχαν προτείνει τον εκσυγχρονισμό του Ταμείου, αλλά η σχετική επιτροπή που συγκροτήθηκε δε συνεδρίασε ποτέ.

Το δεύτερο σκέλος των αντιδράσεων αφορά στα Μουσεία,για τα οποία μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων δίνεται η δυνατότητα μετατροπής τους σε ΝΠΙΔ "τα οποία τελικά θα τα λυμαίνεται πάλι η Ανώνυμη".Εξάλλου, η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι για τα Μουσεία και τη λειτουργία τους υπάρχει ο αρχαιολογικός νόμος και δεν μπορεί να παρακάμπτεται.

Οσο για τα 7 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που ιδρύονται και όσα ακόμα είναι δυνατόν να ιδρυθούν μέσα από διφορούμενες διατάξεις, η ΠΟΣΥΠΠΟ πιστεύει ότι εκτός των άλλων θα επιβαρύνουν το δημόσιο τομέα με 1 δισ. τουλάχιστον και αυτό είναι η απάντηση στην κυβερνητική επιχειρηματολογία περί διόγκωσης του δημοσίου.

Υστερα από τα παραπάνω η ΠΟΣΥΠΠΟ δηλώνει ότι πρόκειται για "πασαλείμματα", αφού πρώτα απ' όλα δεν υπάρχει καν Οργανισμός του ΥΠΠΟ ώστε να ρυθμίζεται η λειτουργία των Υπηρεσιών.Χαρακτηριστικό είναι ότι τη συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου στη Διακομματική Επιτροπή μονοπώλησαν οι παραπάνω διατάξεις στις οποίες ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, φάνηκε αμετακίνητος.

Ετσι, η Ομοσπονδία αποφάσισε μια σειρά κινητοποιήσεων και συγκεντρώσεων. Η πρώτη είναι στις 7/11 στο ΥΠΠΟ (Μπουμπουλίνας 20). Η δεύτερη στις 10/11 στο ΤΑΠΑ, η τρίτη στις 11/11 στην Ακρόπολη και η τελευταία την ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στηρίζει χωρίς να στηρίζεται...(2013-07-09 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί το σ/ν για τον Οργανισμό(2005-04-22 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες για την Επιστροφή των Μαρμάρων(1999-08-12 00:00:00.0)
Νέες απεργίες στο ΥΠΠΟ(1996-04-23 00:00:00.0)
Απόφαση το εισιτήριο(1996-04-18 00:00:00.0)
Ο λαός θα πληρώσει τα σπασμένα...(1996-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ