Πέμπτη 12 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΠΟ
Πρωτοβουλίες για την Επιστροφή των Μαρμάρων

Μια διαφορετική πρωτοβουλία, που αυτή τη φορά δεν έχει συνδικαλιστικό χαρακτήρα, ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΣΥΠΠΟ), σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ο συλλογικός συνδικαλιστικός φορέας των εργαζομένων του ΥΠΠΟ ενώνει τη φωνή του με όλους εκείνους που αγωνίζονται και διεκδικούν τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα ακριβώς στην Ακρόπολη.

Στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούν οι χιλιάδες επισκέπτες που ανηφορίζουν καθημερινά στον Ιερό Βράχο. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΠΟΣΥΠΠΟ, με τη στήριξη του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ), εξέδωσε ενημερωτικό φυλλάδιο με τον τίτλο "Τα ξενιτεμένα Μάρμαρα του Παρθενώνα",το οποίο θα διανέμεται καθημερινά στους επισκέπτες, από 13 Αυγούστου μέχρι 17 του Οκτώβρη.Για τη διανομή των εντύπων έγινε μία λιτή κατασκευή σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο έξω από την είσοδο της Ακρόπολης. Το φυλλάδιο θα εκδοθεί σε 350 χιλιάδες αντίτυπα και σε αρκετές γλώσσες. Στην πρώτη φάση του εγχειρήματος έχουν ήδη τυπωθεί 100 χιλιάδες αντίτυπα (20.000 στην ελληνική και 80.000 στην αγγλική).

Οπως επισήμανε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΠΠΟ, Γ. Τσακοπιάκος,"θα ακολουθήσουν κι άλλες πρωτοβουλίες σχετικές με την Επιστροφή των Μαρμάρων, επικεντρώνοντας κάθε φορά στα ζητήματα που προκύπτουν στην πορεία τη διεκδίκησης. Ωστόσο, οι πολιτικοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους".

Παράλληλα μέσω του ενημερωτικού εντύπου, η ΠΟΣΥΠΠΟ στέλνει ανοιχτή επιστολή προς τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τ. Μπλερ, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται: "Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα μπορεί να παραμένουν ακόμα ξενιτεμένα, μακριά από τον τόπο τους, ο αγώνας όμως για την επιστροφή του συνεχίζεται.Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Πολιτισμού στη θέα του πληγωμένου Παρθενώνα εκφράζει τη θλίψη της και ενώνει τη φωνή της μαζί με τις φωνές όλων όσοι καλούν τη Βρετανική Κυβέρνηση να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στον τόπο που ανήκουν. Στο όνομα του Πολιτισμού καλούμε τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας να συναινέσει στην επιστροφή των Μαρμάρων, όχι για να ικανοποιήσει το ελληνικό αίτημα, αλλά για να αποκατασταθεί το λαμπρό μνημείο, αιώνια παρακαταθήκη και δημιούργημα σεβαστό από όλους και για όλους".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ