Παρασκευή 18 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Πολιτικός" χάρτης τηλεοπτικών συχνοτήτων

Οι υπουργοί Μεταφορών - Επικοινωνιών και Τύπου παρουσίασαν χτες την υπουργική απόφαση, βάσει της οποίας άδεια πανελλαδικής εμβέλειας θα πάρουν εφτά σταθμοί

Με την επισήμανση ότι "το εγχείρημα έχει αυτονόητη και ιδιαίτερη πολιτική σημασία", η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διά των υπουργών Μεταφορών - ΕπικοινωνιώνΧ. Καστανίδη και Τύπου και ΜΜΕ Δ. Ρέππα, παρουσίασε χτες το χάρτη τηλεοπτικών συχνοτήτων, βάσει του οποίου άδεια πανελλαδικής εμβέλειας πρόκειται να πάρουν εφτά σταθμοί! Επίσης, πέντε θα πάρουν άδεια για την Αττική, 24 περιφερειακοί και άλλοι 54 τοπικής εμβέλειας σε επίπεδο νομού.

Αυτό προβλέπεται σε κοινή υπουργική απόφαση, που υπέγραψαν χτες οι δύο υπουργοί. Η κατανομή αυτή γίνεται, όπως είπαν, με βάση τις απαραίτητες προδιαγραφές που πρέπει να έχει ο χάρτης συχνοτήτων. Ομως, πάλι με βάση τέτοιες προδιαγραφές, η ΝΔ την άνοιξη του 1993 είχε καταλήξει ότι οι άδειες πανελλαδικής εμβέλειας έπρεπε να είναι πέντε, ενώ σχεδόν μόλις ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ τις αύξησε σε εφτά και λίγο αργότερα - επί υπουργού Τύπου Ευ. Βενιζέλου - σε εννέα!

Παρουσιάζοντας το χάρτη τηλεοπτικών συχνοτήτων, οι υπουργοί είπαν ότι με βάση την τεχνική μελέτη που εκπόνησε η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Μεταφορών, ο συνολικός αριθμός των διαθέσιμων συχνοτήτων εθνικής εμβέλειας ανέρχεται σε 219 και αντιστοιχεί σε εφτά άδειες για τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, πλην των τριών της ΕΡΤ, η οποία διατηρεί τις συχνότητες που έχει σήμερα. Αντίστοιχα, οι διαθέσιμες συχνότητες περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας, ανέρχονται σε 143 και αντιστοιχούν σε πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς τοπικής εμβέλειας στην Αττική, σε 24 σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας και σε 54 σταθμούς τοπικής εμβέλειας σε επίπεδο νομού.

Βέβαια, ένα ερώτημα που ανακύπτει εύλογα είναι αν η επιτροπή εμειρογνωμόνων εξάντλησε όλες τις σύγχρονες τεχνικές δυνατότητες στον καθορισμό των συχνοτήτων. Αν όχι, τότε τίθεται προδήλως υπό αμφισβήτηση η απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει το συγκεκριμένο αριθμό τηλεοπτικών αδειών εθνικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας. Επισημαίνεται ότι η δημοσιοποίηση του τηλεοπτικού χάρτη έγινε με μεγάλη καθυστέρηση, κάτι που υποδηλώνει ότι εκτός από τα τεχνικά προβλήματα, υπήρχαν και πολιτικά, αφού τώρα περιορίζεται ο αριθμός των ιδιωτικών καναλιών που μπορούν να εκπέμψουν. Αλλωστε, ο υπουργός Μεταφορών, παραδέχτηκε ότι μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του "του ειπώθηκε ότι είναι σχεδόν αδύνατο το εγχείρημα της έκδοσης τηλεοπτικού χάρτη" και τον προειδοποίησαν "ότι υπάρχουν σοβαρότατες οργανωτικές, τεχνικές, αλλά και πολιτικές δυσκολίες".

Οπως είπαν οι υπουργοί, η προκήρυξη των αδειών θα γίνει σύντομα από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, μόλις συγκροτηθεί με τη νέα του σύνθεση και αναμένεται η χορήγηση αδειών στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σημειώνεται ότι η υπουργική απόφαση προβλέπει τις ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να έχουν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, ορίζει ποιες πρέπει να είναι οι εγκαταστάσεις και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός των καναλιών εθνικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας, καθώς, επίσης, καθορίζει τις προδιαγραφές των μηχανημάτων μεταφοράς και μετάδοσης του ραδιοτηλεοπτικού σήματος, αλλά και τους όρους εκπομπής και αναμετάδοσης του τηλεοπτικού σήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ