Στην επικύρωση της αντίληψης του υπουργείου Παιδείας για απαλλαγή από την ευθύνη εκπαίδευσης των Ελλήνων του εξωτερικού, προχώρησε, στην ουσία, χτες η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας. Με πρόσχημα την ανησυχία για την εκδήλωση φαινομένων βίας και ρατσισμού κατά των μεταναστών, η αρμόδια Επιτροπή της Νομαρχίας Αθηνών προώθησε εισήγηση για την υλοποίηση προγράμματος διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στη Νομαρχία.
Οι κατευθύνσεις του προγράμματος είναι πλήρως εναρμονισμένες με τη φιλοσοφία του νόμου 2413/96 για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, με την αποδυνάμωση δηλαδή της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Κι αυτό γιατί μεταθέτει την ευθύνη για τη λειτουργία σχετικών εκπαιδευτικών μονάδων σε διάφορους φορείς, όπως οι προξενικές αρχές, η Εκκλησία, διάφορα ιδρύματα και σύλλογοι.
Ο νομαρχιακός σύμβουλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Χρήστος Λαζαρίδης τόνισε, στη διάρκεια της συζήτησης, ότι με το νόμο αυτό "η ρύθμιση των θεμάτων της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό θα γίνεται από το Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, το οποίο αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Καταργεί έτσι το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, που είναι καθ' ύλην αρμόδιο για τέτοια ζητήματα". Στην ουσία, συνέχισε ο ίδιος, αυτό που επιχειρείται είναι να "περάσει" η διαπολιτισμική εκπαίδευση και μέσα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Κατέληξε ότι ο νόμος αυτός δε δίνει λύσεις στα προβλήματα, αντίθετα τα εντείνει, ενώ προωθεί μια κατάσταση απομόνωσης των παιδιών των μεταναστών.
Αναφορικά με την εισήγηση που παρουσιάστηκε, τόνισε ότι δε λαμβάνει υπόψη τις βασικές αιτίες των φαινομένων ρατσισμού και βίας, που πηγάζουν από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενώ εξέφρασε την άποψη της ΝΑΣ ότι "δεν πρέπει να ξεχωρίσουμε τα παιδιά των μεταναστών από τα άλλα. Αντίθετα πρέπει να εντάσσονται στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας που ζουν, ώστε να προσαρμόζονται καλύτερα στο κοινωνικό περιβάλλον και στη συνέχεια στην παραγωγή".