Σάββατο 1 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΜΠΑΛΑΦΑ
"Ηταν ο πιο κοντινός, πρόχειρος ένοχος"!

Ασχετος με τις υποθέσεις της λεγόμενης "Αντικρατικής Πάλης" και τον οπλισμό, που "βρέθηκε" από την Αστυνομία στο υπόγειο διαμέρισμα της οδού Καλαμά στα Σεπόλια το 1986, είναι ο Γιώργος Μπαλάφας,σύμφωνα με τους τελευταίους μάρτυρες του κατηγορητηρίου, οι οποίοι κατέθεσαν χτες στη δίκη. Η εμπλοκή του οφείλεται, όπως είπαν, σε δύο λόγους: Στην ιδεολογία του και στη συγγένειά του με τον Χρ. Τσουτσουβή,που σκοτώθηκε στη συμπλοκή στου Γκύζη στις 15 - 5 - 1985, λίγο μετά την εκτέλεση του εισαγγελέα Γ. Θεοφανόπουλου και τη ληστεία στου "Σκλαβενίτη" με τους δύο νεκρούς συνοδούς της χρηματαποστολής της Τράπεζας Πίστεως.

Ιδιαίτερα κατηγορηματικός ήταν ο πρώην εκδότης Π. Βέργος,ο οποίος μίλησε για "φτιαχτή ιστορία" των διωκτικών αρχών εις βάρος κάποιου, που "εκείνη τη στιγμή ήταν το κατάλληλο θύμα". Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις του προέδρου της έδρας του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών Γερ. Σιμόπουλου,του εισαγγελέα Ι. Γαβρίλη και των τακτικών δικαστών Ρ. Ασημακοπούλου καιΣτ. Στεφανάτου,ο μάρτυρας απάντησε ως εξής: "Μετά τη συμπλοκή στου Γκύζη οι δυνάμεις καταστολής χρειάζονταν καταζητούμενους, παράνομους. Αν υπάρχει το περίφημο δακτυλικό αποτύπωμα του Γ. Μπαλάφα στο σπίτι του ξαδέρφου του Χρ. Τσουτσουβή, πάνω σ' ένα κουτί μπισκότα - τι πιο φυσικό, άλλωστε - ο πλησιέστερος, πρόχειρος ένοχος ήταν αυτός. Τον βγάζουν στις εφημερίδες ως καταζητούμενο, αλλά δεν τον αναζητούν. Δεν ψάχνουν το σπίτι του. Τον θέλουν φυγόδικο. Αλλά, φοβούνται μήπως παραδοθεί και ξεφουσκώσει η υπόθεση - όπως ο ίδιος μου έλεγε, είχε πραγματικά την πρόθεση να παραδοθεί - και τότε εμφανίζεται η αποθήκη με τα όπλα. Θεωρώ ότι πρόκειται για κατασκεύασμα της στιγμής. Γνωρίζοντας ότι παλαιότερα ο Μπαλάφας χρησιμοποιούσε αυτό το χώρο(από το Γενάρη του 1983 και μετά δεν είχε καμιά σχέση), τον νοίκιασε δικός τους άνθρωπος, που προφανώς έβαλε μέσα τα πράγματα που βρέθηκαν. Σκέφθηκαν ότι η βλάβη στο φρεάτιο τούς έδινε τη χρυσή ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την άδεια αποθήκη στο πίσω μέρος της υπόγειας γκαρσονιέρας. Πιστεύω ότι το όπλο που σκότωσε τον εισαγγελέα δεν είναι αυτό που βρέθηκε εκεί. Δεν μπορεί να φυλαχτούν αυτά τα όπλα που σκότωσαν τόσους ανθρώπους, χρησιμοποιούμενα από μια οργάνωση - φάντασμα. Δεν είναι σουβενίρ να τα κρατήσει κάποιος στο σπίτι του. Το πιο φυσικό θα ήταν να τα ξεφορτωθεί".

Ως προς την "υπόθεση Σκλαβενίτη", ο Π. Βέργος κατέθεσε ότι κατά το συγκεκριμένο χρόνο ο Γ. Μπαλάφας ήταν μαζί του και, συνεπώς, δε συμμετείχε στη ληστεία και τους φόνους. Απαντώντας, τέλος, σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης Σπ. Φυτράκη και Β. Αλεξανδρή,είπε ότι "θα ήταν μεγάλη αφέλεια να κρύψει κάποιος όπλα στην αποθήκη πολυκατοικίας, στην οποία έμεναν αστυνομικοί" και πως "αν έχει ανάμειξη ο Ντάνος Κρυστάλλης στη δολοφονία Θεοφανόπουλου (εκκρεμεί τέτοια κατηγορία εναντίον του), έχει ανάμειξη η ΚΥΠ, αφού είναι άνθρωπός της".

Ως μάρτυρας εξετάστηκε, επίσης, η Βασιλική Μίχου.Αναφέρθηκε στην πολύχρονη, προσωπική σχέση της με τον Γ. Μπαλάφα, στον αιφνιδιασμό τους, όταν η Αστυνομία τον έβγαλε τρομοκράτη μέσα σε μια νύχτα, στη σύλληψη και εξαντλητική ανάκρισή της. "Τι θέλεις με αυτόν, άφησέ τον, είναι καμένο χαρτί", της έλεγαν στην Ασφάλεια και ούτε ένα τηλεφώνημα δεν της επέτρεψαν να κάνει στους γονείς της. "Επιχειρήσαμε μια μέρα - συνέχισε - να πάμε στον εισαγγελέα για να παραδοθεί, αλλά μας περίμεναν απ' έξω αστυνομικοί με τα αυτόματα και φύγαμε. Εκανε κι άλλες προσπάθειες που δεν απέδωσαν γιατί φοβόταν για τη ζωή του. Μέναμε στους Αμπελόκηπους και αργότερα πήγαμε στο σπίτι μου στο Καπανδρίτι, που το έφτιαξε με τα χέρια του κι έμεινε σ' αυτό ως τη μέρα που μας έπιασαν".

Κατέθεσε, τέλος, ο συγγραφέας Γ. Καραμπελιάς,ο οποίος αναφέρθηκε στις σκευωρίες που στήνονται από τους διωκτικούς μηχανισμούς και τις μυστικές υπηρεσίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, για την ενοχοποίηση ατόμων ενός συγκεκριμένου ιδεολογικού χώρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ