Σάββατο 1 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ευχολόγια για τις συνέπειες της Ολυμπιάδας

Να δεσμευτεί το Νομαρχιακό Συμβούλιο ότι δε θα δεχτεί καμία αλλαγή στο Ρυθμιστικό της Αθήνας, ζήτησε ο επικεφαλής της ΝΑΣ, Σπ. Χαλβατζής

Την αναγκαιότητα να δεσμευτεί το Νομαρχιακό Συμβούλιο ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία αλλαγή στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, ως το "ελάχιστο πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος στην περιοχή μας, που υπέστη καταστροφές, σχεδόν ανεπανόρθωτες", επισήμανε στην προχτεσινή συνεδρίαση, με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), Σπύρος Χαλβατζής.Ο ίδιος επισήμανε ότι τα προβλήματα που συνοδεύουν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας είναι δεδομένα, όπως η εμπορευματοποίηση και η καταστροφή του περιβάλλοντος. Γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη ο ρόλος της Νομαρχίας Αθήνας να στραφεί στην ελαχιστοποίηση των συνεπειών από την ανάληψη των Αγώνων από τη χώρα μας.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο, από την πλευρά του, απέφυγε να υιοθετήσει την πρόταση - δέσμευση της ΝΑΣ, με το πρόσχημα ότι η σχετική εισήγηση που παρουσιάστηκε θέτει απλά τις κατευθύνσεις για τη συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στις διαδικασίες και τον προγραμματισμό μέχρι τη διοργάνωση των Αγώνων, ενώ οι εξειδικεύσεις θα γίνουν στη συνέχεια. Κατευθύνσεις, όμως, που δεν προλαμβάνουν τον κίνδυνο να πληγεί ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και με μια ενδεχόμενη καταπάτηση του υπάρχοντος Ρυθμιστικού της Αθήνας, ούτε βέβαια το βάρος την ευθύνης που θα φέρει ο ίδιος ο θεσμός, σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο. Αντίθετα, οι κατευθύνσεις αυτές αρκούνται σε ευχολόγια σχετικά με μια "ανθρώπινη πόλη", την "ανάδειξη του Ολυμπιακού Πνεύματος"... Κατά τα άλλα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο αρκέστηκε να διεκδικήσει ώστε η Νομαρχία Αθηνών και η Νομαρχία Πειραιά να αναλάβουν η καθεμιά χωριστά ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στα όσα θα προγραμματιστούν και θα υλοποιηθούν στο χώρο αρμοδιότητάς τους. Επίσης να διεκδικήσει η προεδρία του υπό σύσταση φορέα για τη διοργάνωση των Αγώνων να ανατεθεί στον πρόεδρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών - Πειραιώς, Ε. Κουλουμπή.

Χρειάζεται φιλολαϊκή πολιτική και όχι ευχολόγια

"Αυτοί που πραγματικά πανηγύρισαν την απόφαση για την ανάληψη των Αγώνων ήταν οι εργολάβοι, οι μεγαλοκατασκευαστές, οι πολυεθνικές, το χρηματιστήριο", τόνισε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του ο Σπ. Χαλβατζής. Για να συμπληρώσει πως δεν είναι τυχαία η φιλολογία που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή, σχετικά με τη Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση Αθήνας. "Αυτή προετοιμάζεται και σαν δημιουργηθεί θα έχει στόχο, ανάμεσα στα άλλα, και όλο τον έλεγχο των Ολυμπιακών Αγώνων", τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΝΑΣ. Για να συμπληρώσει πως την κατεύθυνση αυτή εξυπηρετεί ο συνεχής περιορισμός της χρηματοδότησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και η συρρίκνωση των κρατικών δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα γενικότερα. "Ποιος θα είναι ο ρόλος της ΝΑ αν δημιουργηθεί η Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση;", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σπ. Χαλβατζής.

Αναφερόμενος στους στόχους της εισήγησης για μια ανθρώπινη πόλη με άξονα "πολίτης - πόλη - πολιτισμός", ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι αυτό που αντίθετα φαίνεται να επιδιώκεται είναι να "καθαριστεί" το κέντρο της Αθήνας από τα "περιθωριακά στοιχεία", τους άστεγους, τους χρήστες ναρκωτικών, κλπ. "Ηδη - σημείωσε - ξεκίνησε μια επιχείρηση εκκαθάρισης της Αθήνας. Υπάρχει έγγραφο του υπουργείου Πρόνοιας που προβλέπει τη μεταφορά αυτών των ανθρώπων στα κτίρια των πρώην χανσενικών, στην Αγία Βαρβάρα. Θα γκετοποιήσουν χιλιάδες ανθρώπους". Τόνισε δε πως "όσο βαθαίνει η κρίση, τόσο θα γκετοποιούνται αυτοί οι άνθρωποι. Και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σ' αυτές τις πολιτικές".

Αντιεπιστημονικό χαρακτήρισε το σημείο της εισήγησης ότι "...δεν είναι επιτρεπτό και θα αποτελεί επιπλέον ασέβεια προς το πνεύμα της Ολυμπιάδας να διοργανωθεί αυτή σε κλίμα ανεργίας, κοινωνικών ανισοτήτων και αντιθέσεων, άναρχης και ανισομερούς ανάπτυξης, υποβάθμισης του περιβάλλοντος..." ο Σπ. Χαλβατζής. Χαρακτηριστικά τόνισε: "Είναι δυνατόν, σε καπιταλιστικές συνθήκες να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα; Μόνον μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική μπορεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ