Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
Απαιτούνται μέτρα για τα διαπολιτισμικά σχολεία στο Ελληνικό

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα επιτακτικά προβλήματα στην εκπαίδευση των προσφύγων στο 2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού αφορά η Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, προς τους υπουργούς Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στο κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας και Λιάνα Κανέλλη, σημειώνεται:

«Σύμφωνα με το σύλλογο διδασκόντων του σχολείου, η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών αποτελείται από προσφυγόπουλα, συχνά ασυνόδευτα και με μία μη ομαλή και σταθερή σχέση με τη σχολική ζωή στις χώρες τους, λόγω παραγόντων όπως ο πόλεμος, οι πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές διώξεις, ο φυλετικός και κοινωνικός ρατσισμός, γιγάντια κοινωνικά προβλήματα, όπως η ακραία φτώχεια, η παιδική εργασία - σκλαβοπάζαρο, το εμπόριο οργάνων, το trafficking, κ.λπ.

Οι μέχρι τώρα κυβερνητικές εξαγγελίες και οι χειρισμοί του υπουργείου Παιδείας για το ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφύγων δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ουσιαστική ένταξη των παιδιών αυτών στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν να φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο, έστω και σε μειοψηφικό ποσοστό, παιδιά μεταναστών και παλιννοστούντων (20-25%) με διαφορετικό γνωστικό υπόβαθρο.

Η κατάσταση στο συγκεκριμένο σχολείο τα τελευταία 2 χρόνια είναι εκρηκτική. Συγκεκριμένα:

-- Οι μαθητές από 10 διαφορετικές εθνικότητες στριμώχνονται σε τμήματα των 40 ατόμων και σε αίθουσες στην πλειοψηφία τους ακατάλληλες. Στην Α' Λυκείου, π.χ., 199 μαθητές φοιτούν σε 5 τμήματα Γενικής Παιδείας.

-- Δεν υπάρχουν βιβλία για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

-- Ο προαύλιος χώρος είναι ακατάλληλος, ενώ δεν υπάρχουν μέσα, εξοπλισμός και χώροι διαμορφωμένοι για άθληση και ψυχαγωγία. Το σχολείο δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως απλό αποθετήριο παιδιών.

-- Δεν υπάρχει φύλαξη στο σχολείο. Το σχολείο χρειάζεται μόνιμους φύλακες, ώστε οι πόρτες του να μην παραμένουν ανοιχτές, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών και ώστε οι καθηγητές να μην αναλαμβάνουν το ρόλο του φύλακα σε βάρος των άλλων καθηκόντων τους.

-- Δεν υπάρχουν διερμηνείς, ούτε ειδικοί ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, παρόλο που υπάρχουν έφηβοι με τραυματικά βιώματα, συχνά αδιανόητα για τον ανθρώπινο ψυχισμό. Ο γλωσσικός φραγμός συχνά είναι αξεπέραστο εμπόδιο στην ουσιαστική προσέγγιση των παιδιών, στην έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και, φυσικά, στην επίλυση διαφορών πριν την κλιμάκωσή τους σε ανεξέλεγκτα περιστατικά βίας».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από τους υπουργούς μέτρα για:

  • Μείωση του προβλεπόμενου αριθμού μαθητών ανά τμήμα. Δημιουργία τμημάτων προετοιμασίας με ευελιξία στο ωρολόγιο πρόγραμμα και στα διδασκόμενα μαθήματα, ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών.
  • Αμεση αναπροσαρμογή του αναλυτικού προγράμματος των μαθημάτων και του προγράμματος σπουδών, έκδοση των κατάλληλων εγχειριδίων.
  • Πρόσληψη διερμηνέων, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών.
  • Σίτιση των μαθητών στη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (δεκατιανό). Τοποθέτηση σχολικού φύλακα για την προστασία των μαθητών. Αμεση παρέμβαση στον προαύλιο χώρο του σχολείου, ώστε να διαμορφωθεί χώρος άθλησης για τους μαθητές (γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ).

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ