Σάββατο 25 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΠΙΩΤΗ - ΕΛΚΑ
Από τη λεηλασία στην... πτώχευση!

Παρέμβαση εισαγγελέα για πλήθος παρανομιών ζητάνε οι εργαζόμενοι, που πετιούνται στο δρόμο χωρίς αποζημιώσεις και χωρίς πληρωμή δεδουλευμένων

Σε πτώχευση οδηγήθηκε η εταιρία γραφικών τεχνών ΑΣΠΙΩΤΗ - ΕΛΚΑ,απ' τον Γάλλο ιδιοκτήτη της, Ζαν Ζακ Λεσουέρ,ο οποίος φρόντισε από πριν να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία, με αποτέλεσμα οι 60 εργαζόμενοί της να πετιούνται στο δρόμο, χωρίς να τους καταβληθούν ούτε τα δεδουλευμένα ούτε καν η αποζημίωση!

Η εταιρία τέθηκε σε πτώχευση απ' την περασμένη Πέμπτη και ήδη έχει οριστεί προσωρινός σύνδικος. Να σημειώσουμε ότι ο Γάλλος εργοδότης είχε πουλήσει πριν λίγο καιρό τα μηχανήματα της επιχείρησης σε τρίτη εταιρία, αν και αυτά ήταν κατασχεμένα, λόγω χρεών του προς ΙΚΑ, εφορία κλπ!

Στο μεταξύ ο εργοδότης έχει δημιουργήσει νέα εταιρία την ΑΣΠΙΩΤΗ ΕΝΤΥΠΑ(είναι στο όνομα συγγενικού του προσώπου). Μάλιστα, εκβιάζοντας με τις αποζημιώσεις, πρότεινε στους εργαζόμενους: Να προσλάβει στη νέα εταιρία τους 28 απ' τους 60, χωρίς όμως να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία τους και χωρίς τα δικαιώματα που είχαν κατακτήσει. Οι υπόλοιποι να αποδεχτούν να πάρουν μέρος αυτών που τους οφείλονται, μέχρι του ποσού των 2 εκατ. δρχ. ο καθένας, όταν σε κάθε εργαζόμενο οφείλονται από 5 ως και 10 εκατ. δραχμές. Η ΑΣΠΙΩΤΗ - ΕΛΚΑ είναι απ' τις παλαιότερες εταιρίες γραφικών τεχνών στην Ελλάδα. Ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ την πήρε το '92 απ' την Εθνική Τράπεζα, έναντι πινακίου φακής...260 εκατ. δρχ. όταν η αξία της ξεπερνά το 1 δισ. δραχμές. Παράλληλα του είχαν δοθεί δυο οικόπεδα αξίας 3 δισ. δραχμών τα οποία ήδη έχει πουλήσει. Ο Γάλλος, αφού πρώτα την "ξεκοκάλισε", την οδήγησε σε πτώχευση. Να σημειώσουμε πως πριν 2,5 χρόνια ο ίδιος είχε οδηγήσει σε πτώχευση άλλη μια εταιρία, την "Αθηναϊκές Εκτυπωτικές".

Με ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι στην εταιρία ζητούν να παρέμβει άμεσα εισαγγελέας.

Τις παράνομες και αντεργατικές μεθοδεύσεις του εργοδότη, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας "να σταματήσουν να καλύπτουν και να ανέχονται την ασύδοτη δράση των κάθε λογής κομπιναδόρων".

Επίσης, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου και γενικότερα, καθώς και τους συνδικαλιστικούς φορείς να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους, "ώστε να υπάρξει συντονισμένη δράση όλων για την απόκρουση της αντεργατικής λαίλαπας".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ