Σάββατο 25 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οχι κοινωνική πολιτική σε βάρος του ΙΚΑ

Ομόφωνη αντίθεση στη μείωση των εισφορών στα οικοδομικοτεχνικά έργα

Την αντίθεσή του στις διατάξεις του άρθρου 26 του νόμου για τους νέους αγρότες, σύμφωνα με τις οποίες μειώνονται κατά 50% οι ασφαλιστικές εισφορές στα οικοδομικοτεχνικά έργα στις αγροτικές περιοχές, εκφράζει με ομόφωνη απόφασή του το διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ.Ζητά από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα και να μην κάνει κοινωνική πολιτική με χρήματα του ΙΚΑ.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από σχετική κοινή πρόταση που κατέθεσαν τρία μέλη του ΔΣ, οι Θ. Κακαβάς, Γ. Περήφανος και Β. Κωνσταντίνου.Στην πρόταση σημειώνεται ότι με τη διάταξη αυτή θίγεται ένας κλάδος με χιλιάδες εργαζόμενους. Επίσης, θα στοιχίσει σοβαρά στα έσοδα του ΙΚΑ, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις (και του ίδιου του διοικητή του ΙΚΑ), οι απώλειες θα ξεπεράσουν τα 20 δισ. δραχμές ετησίως.Δημιουργεί, επιπλέον, προϋποθέσεις για αμφισβήτηση συνολικά του αντικειμενικού τρόπου προσδιορισμού των ενσήμων στις οικοδομές, κάτι που θα σημάνει πολλαπλάσια μεγαλύτερες απώλειες εσόδων, αν υλοποιηθεί. Επίσης θα έχει επιπτώσεις και στα έσοδα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, αλλά και της Εργατικής Εστίας.

Ο Θ. Κακαβάς μας δήλωσε σχετικά: "Και με την ψήφιση αυτού του άρθρου, την ώρα που είναι σε εξέλιξη ο "κοινωνικός διάλογος", αποδεικνύονται οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, που παίρνει μέτρα που ανατρέπουν το ασφαλιστικό σύστημα, τώρα και όχι στο μέλλον όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Αναδεικνύονται επίσης οι ευθύνες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ που συμμετέχει σ' αυτόν, ενώ ένα - ένα τα ασφαλιστικά δικαιώματα καταργούνται. Πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι η απαλλαγή κράτους και εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές και η διάλυση των Ταμείων. Το τελευταίο διάστημα η "κοινωνική - αναπτυξιακή" πολιτική της κυβέρνησης έχει επιβαρύνει το ΙΚΑ με 140 δισ. δραχμές. Η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του ΙΚΑ δείχνει την ανησυχία που υπάρχει μπροστά στα αυξανόμενα προβλήματα του Ταμείου από την κυβερνητική πολιτική".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ