Πέμπτη 23 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μέτρα ισοπέδωσης του ΝΑΤ ενόψει!

Μηδενικές αυξήσεις προβλέπει για τους συνταξιούχους ναυτεργάτες ο νέος προϋπολογισμός του Ταμείου! Την ίδια ώρα σχεδιάζεται το "Νέο ΝΑΤ" κατά τις προδιαγραφές της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ενώ ο πρόεδρος του Ταμείου παραδέχεται τις επιζήμιες επιπτώσεις που έχουν στο ΝΑΤ τα μέτρα του ΥΕΝ για τη ναυτιλία

Μηδενικές αυξήσεις για τους συνταξιούχους ναυτεργάτες προβλέπει για το 1998 ο προϋπολογισμός του ΝΑΤ, σύμφωνα με χτεσινή δήλωση του προέδρου του Ταμείου στο "Ρ"!

Ταυτόχρονα αυτό το διάστημα κυβερνητικά επιτελεία μελετούν μέτρα για την "εξυγίανση" του ΝΑΤ, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός Νέου ΝΑΤ,που δε θα έχει τίποτα να ζηλέψει από μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία. Η αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση θεωρείται λίγο - πολύ ως δεδομένη και ως μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την... "εξυγίανση"!

Συγκεκριμένα για το νέο προϋπολογισμό του ΝΑΤ, ο πρόεδρος του Ταμείου κ. Γκιζιάκης,σημείωσε σε συζήτηση μαζί μας: "Εμείς δώσαμε στο υπουργείο έναν προϋπολογισμό, στον οποίο προβλέπονται μηδενικές αυξήσεις. Από κει και πέρα αν η κυβέρνηση αποφασίσει κάποια αύξηση των συντάξεων, θα ζητηθεί να επιδοτηθεί επιπλέον αυτό το ποσοστό από τον προϋπολογισμό που ζητήσαμε".Ο περσινός κρατικός προϋπολογισμός, όμως δεν κάλυψε ούτε το ένα τρίτο του ετήσιου ελλείμματος του Ταμείου, αφού καθορίστηκε στα 34,684 δισ. δραχμές, ενώ το έλλειμμα του ΝΑΤ ξεπέρασε τα 99 δισ. δραχμές που είχαν αρχικά υπολογιστεί. Το συνολικό έλλειμμα του ΝΑΤ ξεπερνά σήμερα τα 160 δισ. δραχμές!

Η δραματική εικόνα του Ταμείου, σύμφωνα με τον πρόεδρο, αναμένεται να επιδεινωθεί από τα μέτρα του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τον περασμένο Σεπτέμβρη. "Αναμένεται μία μείωση των εσόδων - ανέφερε - όμως ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς, επειδή είναι μικρός ο χρόνος εφαρμογής τους"."Ομως - συνέχισε - έχουμε στοιχεία από την αποχώρηση των πλοίων που επιδρά στις εισπράξεις του ΝΑΤ". Από τη συνεχιζόμενη αποχώρηση πλοίων από την ελληνική σημαία έχουν μειωθεί οι εισπράξεις του ΝΑΤ από τις εισφορές των ασφαλισμένων κατά 10%!Μάλιστα επισήμανε ότι τα μέτρα του ΥΕΝ όχι μόνο δεν έφεραν νέα πλοία στην ελληνική σημαία (όπως προσδοκούσε ο Στ. Σουμάκης), αλλά "δεν υπάρχει και ένδειξη - όπως είπε - ότι θα έρθουν"!

Οσον αφορά τα... εξυγιαντικά μέτρα για το ΝΑΤ, ο πρόεδρος σημείωσε: "Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Εξετάζεται το ενδεχόμενο της αύξησης του ορίου ηλικίας και η δημιουργία νέου ΝΑΤ και πολλές άλλες. Τα όσα θα προταθούν εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης. Προφορικά έχει γίνει ενημέρωση στην πολιτική ηγεσία".

Η πρόταση για Νέο ΝΑΤ, όπως παραδέχτηκε και ο πρόεδρος, προέρχεται από τους εφοπλιστές.Οι εφοπλιστές έχουν προτείνει ένα νέο, κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα, σύστημα, που - όπως αναφέρεται στην πρόταση της ΕΕΕ - "θα καλύψει τους νέους ναυτικούς και ενδεχομένως όσους έχουν περιορισμένη υπηρεσία. Κατά την καθιέρωσή του, μπορούμε να το αποκαλούμε Νέο ΝΑΤ. Τα έσοδα του Νέου ΝΑΤ θα κεφαλαιοποιούνται για να χρησιμοποιηθούν για παροχές προς τους δικαιούχους όταν συνταξιοδοτηθούν"!

Προκλητικός ο Στ. Σουμάκης

Ο υπουργός ΕΝ, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του στους ναυτιλιακούς συντάκτες, ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση του "Ρ", σχετική με τις δηλώσεις του προέδρου του ΝΑΤ: "Συζητώ οτιδήποτε έχει στόχο την εξυγίανση του ΝΑΤ", ενώ όσον αφορά τα αντιναυτεργατικά μέτρα που έχει θέσει σε εφαρμογή και τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΝΑΤ γι' αυτά, απάντησε: "Αυτά είναι τα μέτρα και δοκιμάζονται. Οποιος έχει καλύτερα, να μας τα πει. Πάντως όποιος μπορεί να παντρέψει ναυτεργασία και ελληνική σημαία, ας το κάνει"!

Προκλητικός ήταν και σε ό,τι αφορά τους ασυρματιστές και το φάσμα της εξαφάνισης που αντιμετωπίζουν: "Είναι επάγγελμα με ημερομηνία λήξης - σημείωσε - και αυτό το γνώριζαν οι ασυρματιστές από το 1981"!

Πάντως την ίδια ώρα που ο υπουργός δήλωνε αυτά, έξω από το υπουργείο κατέφτανε μαχητική πορεία των ασυρματιστών που είχε ξεκινήσει από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά,διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία.

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ