Πέμπτη 23 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
"Πράσινη" ευελιξία

Του Γιώργου ΠΟΝΤΙΚΟΥ*

Πριν λίγους μήνες η Κομισιόν, έδωσε στη δημοσιότητα ένα κείμενο με τον τίτλο: "ΠΡΑΣΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ".

Οπως αναφέρεται εισαγωγικά, οδηγούμαστε σε μια ουσιαστική αλλαγή της οργάνωσης εργασίας, μια μετάβαση από "άκαμπτα συστήματα παραγωγής", για μια ευέλικτη επιχείρηση.

Η λέξη που ξεχωρίζει μέσα σ' ένα κείμενο γραμμένο με την "ξύλινη γλώσσα" των κοινοτικών εγγράφων είναι η "ΕΥΕΛΙΞΙΑ". Θα τη συναντήσουμε σε κάθε παράγραφο Πράσινης Βίβλου όπως: "Η νέα οργάνωση της εργασίας αμφισβητεί τα βασικά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζονται η εργατική νομοθεσία και οι εργασιακές σχέσεις. Η πιθανή εξέλιξή τους είναι να περάσουν σε πιο ευέλικτα εσωτερικά σχήματα"... "Τα μισθολογικά συστήματα που εφαρμόζονται σήμερα αναπτύχθηκαν πριν από 40 - 50 χρόνια στα πλαίσια μιας ιεραρχικής οργάνωσης με άκαμπτο καταμερισμό εργασίας και εμποδίζουν σήμερα την εισαγωγή πιο ευέλικτων δομών στο εσωτερικό των επιχειρήσεων. Το περασμένο έτος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα σημαντικό ψήφισμα που αφορά την ευελιξία του ωραρίου"... "Ο χρόνος σε ετήσια βάση, η επέκταση της μερικής απασχόλησης παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά την οργάνωση της παραγωγής... " κ.ά.

Το πράσινο βιβλίο καλεί τους "κοινωνικούς εταίρους" (! ) να συμπράξουν για την ανάπτυξη ενός πλαισίου για τον εκσυγχρονισμό της εργασίας. Αυτό το πράσινο βιβλίο από το ξεκίνημα του "κοινωνικού διαλόγου", ήταν πάνω στο τραπέζι, αποτελούσε βασικό ντοκουμέντο των συζητήσεων. Κανείς σήμερα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δε γνώριζε. Απλά όλοι οι συμμετέχοντες σαν καλοί και ευέλικτοι συνομιλητές, αποσαφήνιζαν το επίπεδο και το περιεχόμενο του πλαισίου της ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ. Αγνοούν συνειδητά ότι οι μισθοί είναι καθηλωμένοι την τελευταία δεκαετία και οι αυξήσεις δεν καλύπτουν ούτε καν τον πληθωρισμό, οι μέσες μηνιαίες αποδοχές δεν υπερβαίνουν τις 200.000 χιλιάδες δραχμές και το στοιχειώδες επίπεδο διαβίωσης για μια 4μελή οικογένεια είναι 572.000 το μήνα (σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ενωσης οικογενειών Ελλάδας).

Αγνοούν συνειδητά την καταστρατήγηση θεμελιωδών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων όπως τις αλλεπάλληλες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τις λανθάνουσες μισθωτές σχέσεις εργασίας που φέρνουν τον μανδύα της σύμβασης έργου και εντάσσονται στην κατηγορία των "ελεύθερων" επαγγελμάτων, τους "δανεισμούς" εργαζομένων, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη μη εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Αυτό που περισσότερο τους απασχολεί (κυβέρνηση, εργοδότες, συμβιβασμένοι συνδικαλιστές) είναι να εμπεδώσουν στην ελληνική κοινωνία την ταξική συνεργασία.

Αλλωστε, το κλίμα αυτής της συνεργασίας που προκύπτει από τις συζητήσεις του "κοινωνικού διαλόγου" θα αποτελέσει για τους "Ευρωπαίους εταίρους", την πολιτική υπόσχεση της ελληνικής πλευράς για την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών που θα χαράξει η Διάσκεψη Κορυφής του Λουξεμβούργου (20 - 21 Νοέμβρη).

Οσο και αν προσπαθήσουν οι κοινοτικοί ιθύνοντες, οι επιτελείς και οι υποτελείς της κυβερνητικής πολιτικής για να επιβάλλουν την "πράσινη" ευελιξία, είναι σίγουρο ότι θα συναντήσουν την ισχυρή αντίσταση των εργαζομένων καθώς οι κατακτήσεις των 80 τελευταίων χρόνων έχουν γραφτεί με το άλικο χρώμα των αγωνιστών της τάξης μας.

Στο επόμενο διάστημα θα εξελιχθούν σκληροί ταξικοί αγώνες για διεκδικήσεις αιτημάτων. Και αυτό το γνωρίζει η άρχουσα τάξη, όπως γνωρίζει ότι δεν εξαφανίστηκε ο "κόκκινος κίνδυνος".

  • Ο Γιώργος ΠΟΝΤΙΚΟΣ, είναι μέλος του ΔΣ του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ