Πέμπτη 23 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΟΤΟΕ για το 35ωρο

Τις θέσεις της για την εφαρμογή του 35ωρου στις τράπεζες,καθώς και το σχετικό κοινό πόρισμα ΟΤΟΕ - Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών,παρουσίασε χτες η ΟΤΟΕ. Ομως η διεκδίκηση του αιτήματος περνά μέσα από τον κλαδικό "κοινωνικό διάλογο" και όχι από τον αγώνα των εργαζομένων, αφού - όπως επισημάνθηκε - το πόρισμα θα αποτελέσει βάση συζήτησης το επόμενο διάστημα. Αυτή μάλιστα θα είναι και η κατεύθυνση που θα προωθηθεί και στο επικείμενο συνέδριο της Ομοσπονδίας (31/10 - 2/11).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΟΤΟΕ, αν εφαρμοστεί το 35ωρο στον τραπεζικό τομέα, θα προκύψει η αναγκαιότητα 2.500 περίπου νέων θέσεων εργασίας. Η ΟΤΟΕ θέτει, επίσης, το 35ωρο σαν προϋπόθεση για την "ομαλή πορεία" προς την ΟΝΕ και την καθιέρωση του ΕΥΡΩ. Πάντως η ΟΤΟΕ, ενώ "βλέπει" 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών και χωρίς διευθετήσεις -"ελαστικότητα", το περιορίζει μόνο στον τραπεζικό τομέα, διαχωρίζοντας τους όρους πιθανής εφαρμογής του στη βιομηχανία,όπως σημείωσε και ο επιστημονικός της συνεργάτης Η. Ιωακείμογλου!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πορίσματος, η αύξηση των δαπανών προσωπικού για τις τράπεζες από την εφαρμογή του 35ωρου θα είναι κατά μέσο όρο 4,7%, ενώ ο αριθμός των απασχολουμένων θα αυξηθεί κατά 4%. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών θα μειωθεί κατά μέσο όρο μόλις 1%.

Οι εργοδότες αντιπροτείνουν ότι δεν μπορεί να γίνει 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών και διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επιμένοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένα κόστος γι' αυτές.

Η ΟΤΟΕ, επισημαίνει ότι δε θίγεται η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τραπεζών και αντιπαραθέτει στις αντιρρήσεις των εργοδοτών για το 35ωρο, ότι: Το μέγεθος της κερδοφορίας των τραπεζών επιτρέπει την εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών. Το κόστος εργασίας είναι σήμερα πιο χαμηλό από το 1989. Οι μισθοί των τραπεζοϋπαλλήλων είναι οι χαμηλότεροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η παραγωγικότητα για κάθε ώρα εργασίας αυξήθηκε σημαντικά από το 1984, με αντανάκλαση στα κέρδη των τραπεζών χωρίς να επωφεληθούν οι εργαζόμενοι. Το υφιστάμενο ωράριο εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των τραπεζών, η ΟΤΟΕ θεωρεί ότι αυτό δε χρειάζεται να αλλάξει ή να αλλάξει ελάχιστα από την εφαρμογή του 35ωρου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ