Σάββατο 4 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Πιέσεις σε όλα τα μέτωπα

Η Ουάσιγκτον απαιτεί "ευελιξία" από την Αθήνα για να προωθηθούν οι διαδικασίες προσέγγισης με την Αγκυρα

Η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την εκτίμηση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών, κλιμακώνει τις πιέσεις της, προκειμένου να οργανώσει μια "παραγωγική" ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής. Για το σκοπό αυτό, η αμερικανική διπλωματία (ξανά) θυμήθηκε τα θέματα τρομοκρατίας, που υποτίθεται ότι υποθάλπονται από την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με χτεσινή του ανακοίνωση απέδωσε τα "τρομοσενάρια" στην Αγκυρα και υπογράμμισε πως από "τις αυθαιρεσίες που τα συγκροτούν τίποτε δεν είναι νέο. Μερικές από τις ανακρίβειες έχουν ήδη εμφανιστεί από το 1991 και κατά καιρούς προωθούνται από κύκλους που επιθυμούν να αυξήσουν την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

Οπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός πως το δημοσίευμα του "Ομπσέρβερ" συνέπεσε με την επίσκεψη του Μ. Γκρόσμαν, βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Αθήνα. Αποστολή του Μ. Γκρόσμαν, όπως είναι πια γνωστό, ήταν να διασφαλίσει πως θα πραγματοποιηθεί κατά τρόπο παραγωγικό η συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη τον Νοέμβρη. Προκειμένου, μάλιστα, να στεφτεί με επιτυχία αυτή η συνάντηση, η Ουάσιγκτον ζητά από την Αθήνα να άρει το βέτο για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Αγκυρα και να αντιμετωπίσει ρεαλιστικά τις προτάσεις του ΝΑΤΟ για εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

Στο μεταξύ επίθεση κατά του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Ισμέτ Σεσγκίν, μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Αμυνας στη Σόφια.

"Οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο κ. Πάγκαλος δεν ταιριάζουν στη διπλωματική ορολογία" είπε ο Ι. Σεσγκίν, προσθέτοντας την πεποίθησή του ότι "αυτά που λέει ο κ. Πάγκαλος δεν τα συμμερίζεται ο ελληνικός λαός".

Εξέφρασε παράλληλα, τη λύπη του για τους "προσβλητικούς χαρακτηρισμούς", όπως είπε, πουχρησιμοποίησε ο Θ. Πάγκαλος για τον Τούρκο ομόλογό του, όπως και την ελπίδα πως "είναι δυνατόν να αποκατασταθεί ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών".

Ο Μ. Εβερτ

Τη θέση ότι ουσιαστικά είναι αδύνατο να γίνει διάλογος με την Τουρκία αν δεν αλλάξει η στρατηγική της, εξέφρασε ο Μ. Εβερτ, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του. Παράλληλα, προεξόφλησε ότι η συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη δε θα βγάλει τίποτα θετικό, ενώ υποστήριξε ότι στρατηγική νίκη της Τουρκίας θα είναι να παρασύρουν την Ελλάδα σε ένα εφ' όλης της ύλης διάλογο. Το πρώτο βήμα διαλόγου που μπορεί να γίνει, συμπλήρωσε, πρέπει να αφορά τον καθορισμό της διαδικασίας.

Ενώ κατάγγειλε την κυβέρνηση ότι ανέλαβε δεσμεύσεις απέναντι στις ΗΠΑ για τα ελληνοτουρκικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, από την άλλη χαρακτήρισε απαραίτητη και επιθυμητή τη βοήθεια των ΗΠΑ στον ελληνοτουρκικό διάλογο, γιατί "οι ΗΠΑ ασφαλώς επιδιώκουν την ειρήνη στην περιοχή" (! ). Σε σχέση με το Κυπριακό τάχθηκε υπέρ της ΝΑΤΟποίησης του προβλήματος, ισχυριζόμενος ότι με αυτό τον τρόπο "θα πείσουμε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν κινδυνεύουν και θα φύγει ο στρατός κατοχής".

Αναφερόμενος στη στάση των ΗΠΑ στο δημοσίευμα του "Ομπσέρβερ", δήλωσε ότι "οι ΗΠΑ επιδιώκουν να φύγει από την Αθήνα το πολιτικό σκέλος του PKK".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ