Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Μαυρισμένα πνευμόνια" και "γλοιώδεις γλώσσες"

Οι καταγγελίες της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας του εργοστασίου της Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Λάρισα, που δημοσιεύτηκαν σε χτεσινό ρεπορτάζ του "Ρ", είναι συγκλονιστικές: Τα τελευταία 5 χρόνια 27 εργαζόμενοι του εργοστασίου υποχρεώθηκαν να πάρουν αναπηρική σύνταξη, επειδή έπασχαν από καρκίνο και καρδιακά νοσήματα, ενώ το 50% των εν ενεργεία εργαζομένων πάσχουν από δισκοπάθειες, αρτηριακή υπέρταση, αυχενικά σύνδρομα και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Οι παθήσεις αυτές οφείλονται - σύμφωνα και με επίσημες ιατρικές γνωματεύσεις - αποκλειστικά στις επικίνδυνα ανθυγιεινές συνθήκες, που επικρατούν στους χώρους εργασίας του εργοστασίου. Οι εργαζόμενοι αναπνέουν σύννεφα σκόνης από ασβεστόλιθο, καταπίνουν τις αναθυμιάσεις από υδροχλωρικό οξύ, θειάφι, φορμαζίνη, αντιαφρικά υγρά.

Εψαξα χτες στις εφημερίδες να βρω λίγες αράδες γι' αυτές τις ανατριχιαστικές καταγγελίες. Μάταιος κόπος.

Βεβαίως, η δημοσιογραφική έλλειψη εξηγείται:

Το πρόβλημα μερικών εργαζομένων σ' ένα εργοστάσιο της επαρχίας - που πεθαίνουν κάθε μέρα για το μεροκάματο - δεν "πουλάει", ενώ η προβολή του δε συνάδει και με την "εκσυγχρονιστική σοβαρότητα" της κυβέρνησης Σημίτη.

Στις περισσότερες σελίδες των εφημερίδων υπάρχει κατακλυσμός δημοσιογραφικών επαίνων και ύμνων για τον Κ. Σημίτη ή τον Κ. Καραμανλή κι αναλύσεις των στημένων γκάλοπ για τη δύναμη των κομμάτων και την απήχηση πρωτοκλασάτων πολιτικών. (Ισως να είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Τύπου που "πέφτει τόσο γλείψιμο" προς την πολιτική εξουσία - το μέγεθός του εκπλήσσει ακόμα και τους "παροικούντες την Ιερουσαλήμ", που γνωρίζουν, εκ των έσω, τα καθέκαστα στα ΜΜΕ - και κάποιοι δημοσιογράφοι, ιδιαίτερα οι "αριστερούτσικοι", θα πρέπει να θυμηθούν το ευαγγελικό "το πολύ το Κύριε ελέησον το βαριέται κι ο Θεός").

Στις υπόλοιπες σελίδες προβάλλονται θέματα όπως οι περιπέτειες του "φουσκωτού" του Μικρούτσικου, η συνέχεια του σίριαλ της Νταϊάνα, ο "Μαραθώνιος τηλε-οίκτου" του "Μέγκα Τσάνελ", η νέα εκπομπή που θα παρουσιάζει, οσονούπω, στον "Αντέννα" ο Μαστοράκης με τον εύγλωττο κι αποκαλυπτικό τίτλο "Τα μυστικά της κρεβατοκάμαρας" κι άλλα, αναλόγου βαρύτητας.

Μέσα σ' αυτή την πληθώρα "ενημέρωσης" που "πουλάει" και ταυτοχρόνως εξυπηρετεί, πού να βρεθεί χώρος για να χωρέσει το ρεπορτάζ για τα "μαυρισμένα πνευμόνια" των εργαζομένων του εργοστασίου Ζάχαρης;

Οπως άλλωστε δε βρίσκουν χώρο και προβολή τα προβλήματα των ανέργων με τις "αδειασμένες καρδιές", των αγροτών με τα "ηλιοχαρακωμένα πρόσωπα", των συνταξιούχων με τα "πεινασμένα στομάχια".

Η ευθύνη, βεβαίως, γι' αυτή την "έλλειψη χώρου" βαρύνει κυρίως τ' αφεντικά των ΜΜΕ, που αποτελούν, ταυτόχρονα, τον πυρήνα της οικονομικής ολιγαρχίας της χώρας μας και είναι φυσιολογικό να μην ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των φτωχών, αδυνάτων κι απόκληρων τούτου του τόπου.

Αλλά και οι δημοσιογράφοι που επιδεικνύουν "υπερβάλλοντα ζήλο" στο "γλείψιμο" της εξουσίας - μερικών η γλώσσα είναι τόσο μακριά και τόσο γλοιώδης που το θέαμά της προκαλεί στομαχικές διαταραχές και τάσεις προς εμετό - και δημοσιογραφούν "τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι", έχουν τεράστιες ευθύνες. Φυσικά, για όσους εν γνώσει τους και προς όφελός τους "Μήδισαν", δε γίνεται λόγος. Για όσους, όμως, ακόμα το "παλεύουν", ας θυμηθούν πως κάποτε, στα δημοσιογραφικά γραφεία, κυκλοφορούσε το σλόγκαν "αν δεν μπορείς, να παραιτηθείς"...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ