Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Συνεργασία με όσους αγωνίζονται

Η συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, έδωσε σαφή απάντηση στα κυβερνητικά κελεύσματα για "συνεργασίες" στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές

"Θα περπατήσουμε μαζί με όλους, όσοι υποστηρίζουν μια Τοπική Αυτοδικοίκηση, μαχητική, αγωνιστική, διεκδικητική", επισήμανε ο Σπ. Χαλβατζής,επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", απαντώντας στο ερώτημα "συνεργασίες με ποιους και για ποιον", στη συζήτηση με θέμα την κατάσταση στην ΤΑ σήμερα και τις επερχόμενες εκλογές, που οργανώθηκε το Σάββατο στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Λεων. Αυδής,επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" και ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος.Αναλύθηκε η πολιτική συνεργασιών του ΚΚΕ, που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα με την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο θεσμός της ΤΑ από τις εφαρμοζόμενες κοινοτικές και κυβερνητικές πολιτικές. Δόθηκε, παράλληλα, η πρέπουσα απάντηση στα αποπροσανατολιστικά κελεύσματα της κυβέρνησης περί "συνάντησης των... προοδευτικών δυνάμεων".

Μόνο που το ΠΑΣΟΚ σήμερα, όπως σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής, δεν είναι προοδευτικό κόμμα, αλλά συντηρητικό και κατά συνέπεια η "πρόσκλησή" του δεν αφορά το ΚΚΕ, τους αριστερούς, προοδευτικούς, ριζοσπαστικούς αγωνιστές της ΤΑ. "Οσοι αντιπαλεύουν την εφαρμοζόμενη από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πολιτική, την οποία στηρίζει ο ΣΥΝ στα πλαίσια του Μάαστριχτ, απορρίπτουν την πρόσκληση", τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν δυνάμεις στην κοινωνία

"Υπάρχουν υγιείς δυνάμεις στην κοινωνία, υπογράμμισε ο ίδιος. Είμαστε η ελπίδα για όλους όσοι βλέπουν την κατάσταση, αναγνωρίζουν την αγωνιστική δράση των κομμουνιστών και δίνουν οι ίδιοι μικρές μάχες. Μπορεί να συσπειρωθεί αυτός ο κόσμος για μια αγωνιστική, διεκδικητική ΤΑ". Ο ίδιος παρατήρησε πως η πολιτική συνεργασιών του ΚΚΕ έρχεται από πολύ μακριά και θα τραβήξει μακριά.

"Αυτή η παράδοση, συνέχισε, συσπειρώνει το λαό, άσχετα αν δεν ήταν όλα τα βήματα επιτυχημένα. Υπάρχει μια αγωνιστική απαίτηση για διεκδίκηση. Δεν κάνουμε λόγο μονάχα για τα μέλη του Κόμματος. Εγινε πολύ σημαντικό έργο σε δήμους, όπου, μέσα από συνεργασίες, βγήκαν άνθρωποι που έπαιξαν πολύ σημαντικό - θετικό ρόλο μέσα στο κίνημα, στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Υπάρχουν σήμερα αγώνες, κινητοποιήσεις και υπάρχουν δραστηριότητες που συσπειρώνουν ευρύτερες δυνάμεις. Αυτή η αγωνιστική συσπείρωση που δημιουργείται πρέπει να βρει μια αγωνιστική φωνή, μια αγωνιστική διέξοδο. Με ανθρώπους μάχιμους, αγωνιστές θα προχωρήσουμε μαζί. Μ' αυτούς που παλεύουν για την ειρήνη, ενάντια στα ναρκωτικά, που συμπαραστέκονται στους αγώνες των αγροτών και των ναυτεργατών, που παλεύουν ενάντια στα αντιλαϊκά, αντιπαιδαγωγικά μέτρα της κυβέρνησης. Με όσους μάχονται ενάντια στη λογική της ιδιωτικοποίησης της υγείας. Με όσους έχουν διάθεση να αγωνιστούν... ".

Η λαϊκή δυσαρέσκεια

Από την πλευρά του, ο Γ. Πατσιλινάκος, σημείωσε, πως οι κομμουνιστές πρέπει να εκμεταλλευτούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση που πραγματικά φουντώνει καθημερινά. "Να εκμεταλλευτούμε, πρόσθεσε, το κάθε πρόβλημα που μπορεί να συσπειρώσει κάθε κοινωνική ομάδα. Μπορούμε να κάνουμε ένα μέτωπο, το οποίο θα αντισταθεί αποτελεσματικά σε αυτή την κυβερνητική πολιτική".

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Λεων. Αυδής επισήμανε ότι ο κόσμος συμπαρατάσσεται για λύσεις στα προβλήματα που τον απασχολούν. "Είναι χαρακτηριστική, υπενθύμισε, η μαζικότητα αγώνων για τη διάσωση ελεύθερων χώρων. Σ' αυτές τις περιπτώσεις συσπειρώνονται άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις, με γνώμονα την προστασία των λαϊκών συμφερόντων. Και μπροστά στην επέλαση του χαμογελαστού φασισμού, υπάρχουν πολλά αγαθά, όπως το πράσινο, η παιδεία ή η ταυτότητα που κινδυνεύουν και χρειάζεται λαϊκή συσπείρωση για την προστασία τους".

Παλλαϊκό μέτωπο στην κυβερνητική μέγκενη

Περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση στην ΤΑ ο Γ. Πατσιλινάκος είπε τα εξής: "Η κυβερνητική πολιτική προσπαθεί να βάλει στη μέγκενη την ΤΑ. Οι οικονομικοί της πόροι μειώνονται και το θεσμικό πλαίσιο είναι ασφυκτικό. Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να βρει ανθρώπους που να συμφωνούν μ' αυτή την πολιτική. Η περίοδος είναι κρίσιμη και χρειάζεται συνολική αντίσταση της ΤΑ. Πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια σε παλλαϊκό επίπεδο, για να αντιπαλέψουμε την εφαρμοζόμενη πολιτική".

Ο Λεων. Αυδής σημείωσε πως δεν υπάρχει ουσιαστικός διαχωρισμός ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. "Ο Αβραμόπουλος είναι ιδανικός εκπρόσωπος και του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε. Ο πραγματικός διαχωρισμός υπάρχει ανάμεσα σε όσους προωθούν την κυρίαρχη πολιτική αντίληψη και σε όσους την αντιπαλεύουν. Και πρέπει να γίνει σαφές ότι και τα μικρότερα ζητήματα που απασχολούν το λαό σχετίζονται με τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης. Επομένως δε θα είχε νόημα μια τεχνητή αντιπαράθεση, που δε θα έθιγε τα προβλήματα του λαού. Αρα απορρίπτουμε την κυβερνητική πρόσκληση... ".

"Οχι" στους δημάρχους - διευθυντές

Ο Σπ. Χαλβατζής διευκρίνισε, μάλιστα, πως "δε φτάνει να δηλώνει κάποιος αντάρτης, όπως έγινε στις προηγούμενες εκλογές με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν μόνο και μόνο προσωπικές φιλοδοξίες για το δημαρχιακό θώκο. Αυτούς ακριβώς αξιοποιεί το ΠΑΣΟΚ, για να απορροφήσει τις αντιδράσεις που προκαλεί η κυρίαρχη πολιτική. Αυτή τη δυσαρέσκεια δεν πρέπει να την καρπωθούν ανώφελα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ".

Εξάλλου και οι τρεις αιρετοί μίλησαν για την επαπειλούμενη μετατροπή της ΤΑ σε επιχείρηση και των δημάρχων σε διευθυντές. Για τη συρρίκνωση των οικονομικών της πόρων, με στόχο την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και του πρόσθετου χαρατσώματος των εργαζομένων. Κατευθύνσεις, που, όπως ξεκαθάρισαν, δίνονται από τις Βρυξέλλες, εφαρμόζονται απ' τους ντόπιους υποτακτικούς τους και εξυπηρετούνται από το κυβερνητικό πρόγραμμα αναγκαστικών καταργήσεων των κοινοτήτων "Ι. Καποδίστριας". Τους κυβερνητικούς στόχους εξυπηρετεί, άλλωστε, και ο συσχετισμός δυνάμεων σε ΚΕΔΚΕ και ΤΕΔΚ, ο οποίος, επισήμαναν οι αιρετοί, πρέπει να ανατραπεί καθώς δεν έχει καμιά σχέση με το λαογέννητο θεσμό της ΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ