Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ"
Αντίσταση ή υποταγή;

Αρχίζουν σήμερα οι βαρύνουσας σημασίας εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των εργαζομένων στη διοίκηση της επιχείρησης

Θα υπάρχει ή όχι εθνικός αερομεταφορέας στο άμεσο μέλλον; Οι εργαζόμενοι σ' αυτόν θα βελτιώσουν ή όχι τη θέση τους; Κι ακόμα: Θα αντισταθούν στις επιλογές ιδιωτικοποίησης και ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, που προωθούν με γοργά βήματα Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβέρνηση;

Στα παραπάνω "καυτά" ερωτήματα καλούνται επί της ουσίας ν' απαντήσουν οι εργαζόμενοι στην "Ολυμπιακή Αεροπορία" (ΟΑ), οι οποίοι από σήμερα μέχρι και μεθαύριο Πέμπτη, 26 Σεπτέμβρη, προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τους δύο εκπροσώπους τους στο νέο ΔΣ της εταιρίας, όπως ορίζει ο Νόμος 2414/96.

Οι εκλογές αυτές, εκ των πραγμάτων, έχουν ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι το νέο ΔΣ της ΟΑ, που θα οριστεί το αμέσως προσεχές διάστημα, με την προσθήκη του διευθύνοντος συμβούλου, θα κληθεί να πάρει - κατ' εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής - καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον του εθνικού αερομεταφορέα, αλλά και για το "αύριο" των εργαζομένων σ' αυτόν. Και είναι γνωστό ότι "ραχοκοκαλιά" αυτής της πολιτικής, που υπαγορεύεται από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και εφαρμόζει η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι οι ιδιωτικοποιήσεις στο νευραλγικό χώρο των αερομεταφορών και η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, κινείται η σχεδόν ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για τη σύσταση ιδιωτικής εταιρίας "ναυλωμένων πτήσεων" (τσάρτερ), που προδήλως θα αφαιρέσει έργο από την "Ολυμπιακή". Προς την ίδια κατεύθυνση εκπονήθηκε και η μελέτη "Μακένζι", που πρόσφατα εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΟΑ και η οποία στην ουσία αποτελεί ένα δεύτερο "πρόγραμμα εξυγίανσης", με διπλό στόχο: Να συμπιεστεί περισσότερο το εργατικό κόστος και να χειροτερεύσουν οι εργασιακές σχέσεις (η μελέτη προβλέπει την καθιέρωση σπαστού ή ελαστικού ωραρίου, την πολλαπλή απασχόληση, τη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα κλπ). Αυτά όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, γιατί η μελέτη "Μακένζι" προβλέπει και την εκχώρηση δραστηριοτήτων της ΟΑ σε ιδιώτες (εξυπηρέτηση εδάφους, εμπορευματικές μεταφορές, πληροφορική, πτητική εκμετάλλευση, μέρος της τεχνικής διεύθυνσης κλπ).

Η ΕΣΚ

Η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Αερομεταφορών (ΕΣΚ) - υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ - για όλους αυτούς τους λόγους, δίνει ιδιαίτερη σημασία στις εκλογές και καλεί τους εργαζόμενους να στείλουν με την ψήφο τους μήνυμα αντίστασης στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" και την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Σε διακήρυξη που εξέδωσε η παράταξη, επισημαίνει ότι τα μέτρα που προτείνονται και προωθούνται στην ΟΑ, αποτελούν συστατικά της στρατηγικής του πολυεθνικού κεφαλαίου και θα εφαρμοστούν, στο βαθμό που δε θα υπάρξουν αντιστάσεις από τους εργαζόμενους. "Η εκλογή στο ΔΣ της ΟΑ, εκπροσώπων που αποδέχονται τις κατευθύνσεις της ΕΕ και το δήθεν μονόδρομο του ανταγωνισμού και της αγοράς, θα αποτελέσει το "πράσινο φως" για την επίσπευση αυτών των μέτρων", υπογραμμίζει η ΕΣΚ και τονίζει ότι οι σημερινοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ της ΟΑ, άσκησαν συνδιοίκηση, αφού οι παρατάξεις τους (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) δε διαφωνούν επί της ουσίας με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Αντίθετα, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και η παράταξη του "ΣΥΝ", θιασώτες και οι τρεις του "μονόδρομου της ΕΕ", συμφωνούν με την πολιτική που θέλει την Ελλάδα υποχείριο των πολυεθνικών και τον εθνικό αερομεταφορέα στην υπηρεσία των μεγάλων "τραστ", με μοναδικό κριτήριο λειτουργίας το κέρδος.

Η ΕΣΚ επισημαίνει ότι είναι στο χέρι των εργαζομένων να ανατρέψουν αυτή την πολιτική και τους καλεί να ψηφίσουν τους εκπροσώπους της παράταξης, ως τη μόνη εγγύηση για την άσκηση πραγματικού ελέγχου, προάσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων και αταλάντευτης πάλης για να υλοποιηθούν οι ομόφωνες αποφάσεις του Συνεδρίου της ΟΣΠΑ από το 1990, ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων της τότε κυβέρνησης της ΝΔ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψηφοθηρικός καυγάς ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ(2001-06-02 00:00:00.0)
«Πλάτες» στην ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής»(2001-02-17 00:00:00.0)
Προθάλαμος της ιδιωτικοποίησης η εκχώρηση της διοίκησης(1998-12-30 00:00:00.0)
ΟΧΙ στο "διάλογο" της υποταγής και του ξεπουλήματος(1998-03-27 00:00:00.0)
"Στημένος διάλογος" με προσυμφωνημένες λύσεις(1998-03-27 00:00:00.0)
Ψηφίζουν την Τρίτη(1997-09-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ