Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΑ ΧΡΕΗ
Διευρύνονται οι πελατειακές ρυθμίσεις

Μετά από κομματικο-ρουσφετολογικές παρεμβάσεις, η κυβέρνηση πρόσθεσε στο νομοσχέδιο για τα συνεταιριστικά χρέη τη διαγραφή άλλων 19 δισ. δραχμών

Μετά από κομματικο-ρουσφετολογικές παρεμβάσεις και στα πλαίσια της διεύρυνσης της πελατειακής πολιτικής της κυβέρνησης, ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας μεγαλώνει την αρχική λίστα για τη διαγραφή και ρύθμιση των συνεταιριστικών χρεών, που είχε περιληφθεί στο σχετικό νομοσχέδιο και το οποίο ακόμα περιμένει τη σειρά του, προς ψήφιση στη Βουλή.

Ο υπουργός Γεωργίας περιέλαβε στο νομοσχέδιο τη διαγραφή άλλων 19,1 δισ. δραχμών. Ετσι, μετά και τη νέα διαγραφή στο νομοσχέδιο για τα συνεταιριστικά χρέη, διαγράφονται και ρυθμίζονται συνολικά 172 δισ. δραχμές, για το διάστημα 1990-1996. Οπως έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα το νομοσχέδιο, το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει να καλύψει οφειλές 146 δισ. δραχμών προς την Αγροτική Τράπεζα, ενώ η ΑΤΕ διαγράφει χρέη ύψους 7,1 δισ. δραχμών και ρυθμίζει με ειδικούς όρους άλλα 19,2 δισ. δραχμές. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η αρχική πρόταση του υπουργείου Γεωργίας ήταν να καλύψει το δημόσιο χρέος ύψους 126,1 δισ. δραχμών.

Η κυβέρνηση έρχεται μέσω του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των συνεταιριστικών χρεών να συγκαλύψει την πολιτική χρεοκοπίας που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού σε βάρος των συνεταιρισμών, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν ως "εργαλεία" εξυπηρέτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, στον αγροτικό τομέα, στα πλαίσια άσκησης της λεγόμενης κοινωνικής πολιτικής. Κι η συνέχεια της πελατειακής - ρουσφετολογικής πολιτικής συνεχίζεται με την κατάρτιση του νομοσχεδίου, στο οποίο δε ρυθμίζονται μόνο χρέη συνεταιρισμών, αλλά και ιδιωτών. Από την άλλη όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μη ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού ρυθμίζεται μόνο μέρος των συνεταιριστικών χρεών. Ακόμα, πολλοί συνεταιρισμοί που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση, θα συνεχίσουν να παραμένουν υπερχρεωμένοι και θα οδηγηθούν στο κλείσιμο. Σε αυτό συμβάλλει και η αντιαγροτική - αντισυνεταιριστική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, η οποία ενισχύει τις γενεσιουργούς αιτίες που οδηγούν τους συνεταιρισμούς στο λουκέτο. Ακόμα πρέπει να σημειωθεί ότι και αυτή η ρύθμιση αποσκοπεί στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου του ΑΤΕ, η οποία ακολουθώντας τις κυβερνητικές εντολές οδήγησε στην υπερχρέωση συνεταιρισμούς και αγρότες.

Το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των συνεταιριστικών χρεών, που "μαγειρεύεται" από πέρσι, κατατέθηκε στη Βουλή στις αρχές του Ιούλη και μετά από διαδοχικές αναβολές, αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μεθαύριο Πέμπτη, όπως δήλωσε σχετικά και ο υπουργός Γεωργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ