Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Η κυβέρνηση "βουλιάζει" δύο ΕΑΣ

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα δεινά της κυβερνητικής υποκρισίας και της πελατειακής πολιτικής μέσω των συνεταιρισμών πληρώνουν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και Πεζών στο Νομό Ηρακλείου Κρήτης, οι οποίες βλέπουν να οδηγούνται στην υπερχρέωση, εξαιτίας κυβερνητικών εντολών που δόθηκαν πέρσι τέτοια εποχή. Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε, σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ηράκλειο Κρήτης, στους παραγωγούς σουλτανίνας του νομού, την ενίσχυση προς 70 δρχ. το κιλό της παραγωγής τους, προκειμένου αυτή να απορροφηθεί και οινοποιηθεί. Το συνολικό ποσό που υποσχέθηκε ανερχόταν σε 500 εκατ. δραχμές.

Η σουλτανίνα είναι από τις βασικότερες αγροτικές παραγωγές του νομού, λόγω όμως των πολλών βροχών, πέρσι, δεν προσφερόταν προς διάθεση στην εσωτερική και εξωτερική αγορά, αλλά ούτε και για σταφιδοποίηση. Η μόνη λύση ήταν η οινοποίησή της. Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών του νομού, μετά την υπόσχεση του πρωθυπουργού, προχώρησαν στη δανειοδότησή τους από την τράπεζα και στη συνέχεια στη συγκέντρωση και οινοποίηση της αδιάθετης παραγωγής σουλτανίνας.

Η υπόσχεση όμως του πρωθυπουργού για χρηματοδότηση των δύο Ενώσεων δε συνοδεύτηκε από έργα, γιατί αν και βγήκε Υπουργική Απόφαση, τον Οκτώβρη του 1996, με έγκριση για την επιχορήγηση με 500 εκατ. δραχμές, αυτά μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να αυξάνονται τα χρέη των Ενώσεων, αφού μετά το δάνειο των 500 εκατ. δρχ. που πήραν "τρέχουν" και οι τόκοι. Ετσι, μόνο οι τόκοι της Ενωσης Ηρακλείου ξεπερνούν τα 80 εκατ. δρχ. για το δάνειο που πήρε. Ανάλογα είναι τα χρέη και οι τόκοι και της Ενωσης Πεζών.

Το θέμα αυτό έθεσαν, με Ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μπάμπης Αγγουράκης.Οι κομμουνιστές βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας, πότε επιτέλους θα δοθούν τα 500 εκατ. δρχ. που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός και με ποιο τρόπο θα απαλλαγούν οι Ενώσεις από το βάρος των τόκων προς την ΑΤΕ, αφού δεν ευθύνονται οι ίδιες για την καθυστέρηση καταβολής των 500 εκατ. δρχ. για την ενίσχυση των σταφιδοπαραγωγών αλλά οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ