Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μείωση των αποφοίτων και στα ΑΕΙ - ΤΕΙ

"Δε σημαίνει ότι καθένας που μπαίνει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα παίρνει κι έναν τίτλο", τόνισε, μιλώντας στο "Εθνος", ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Ανθόπουλος

Η πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση των αποφοίτων της βασικής εκπαίδευσης, αλλά και των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά χτες μέσα από την προσφιλή μέθοδο ενημέρωσης που ακολουθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τη συνέντευξη αυτή τη φορά του υφυπουργού Παιδείας Γ. Ανθόπουλου στην εφημερίδα "Εθνος". Ο υφυπουργός Παιδείας στη δισέλιδη συνέντευξή του μίλησε για το θέμα των ανεξεταστέων και ήρθε να αποδείξει την απάτη της ελεύθερης πρόσβασης που δημαγωγικά εξήγγειλε η κυβέρνηση μήνες πριν τη νομοθέτηση της αντιμεταρρύθμισης, κάνοντας λόγο για "εσωτερική διαλογή" μέσα στα πανεπιστήμια.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των ανεξεταστέων, ο υφυπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά ότι δε θα υπάρχει δεύτερη ευκαιρία. Συνδέοντας την κατάργηση των ανεξεταστέων με την ενισχυτική διδασκαλία τόνισε ότι "από το ποσοστό αυτό των ανεξεταστέων (σ. σ. 20%) ένα 70% με 80% κρινόμενο επιεικέστατα, περνάει το σχολικό έτος. Αλλά ο μαθητής χάνει τις διακοπές του και ο μπαμπάς του τα λεφτά του" τόνισε, παρουσιάζοντας τη στέρηση του δικαιώματος στη μόρφωση ως ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα λεφτά του μπαμπά...

Από το κείμενο της συνέντευξης προέκυψε επίσης ότι η εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα γίνεται με πρόσθετες εξετάσεις και όχι με το βαθμό του Εθνικού Απολυτηρίου, σε δύο μαθήματα, κάτι που διέψευσε χτες με δήλωσή του ο υφυπουργός Παιδείας. Στη δήλωση τονίζεται ότι η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα γίνεται με βάση το απολυτήριο του ενιαίου λυκείου, για την απόκτηση του οποίου θα λαμβάνεται υπόψη η επίδοση των μαθητών στις Β και Γ' τάξεις. "Μόνο όπου υπάρχει υπερβάλλουσα ζήτηση η προτεραιότητα εγγραφής στα τμήματα των ΑΕΙ/ΤΕΙ θα προσδιορίζεται από τα συνολικά μόρια των υποψηφίων, τα οποία προκύπτουν από την επίδοση στη δοκιμασία δεξιοτήτων και τη βαθμολογία σε δύο μαθήματα της Γ τάξης του ενιαίου Λυκείου που ορίζονται για κάθε επιστημονικό πεδίο". Τα "επιστημονικά πεδία, τα θέματα διεξαγωγής και αξιολόγησης και δοκιμασίας δεξιοτήτων", τα οποία αναφέρει ο υφυπουργός αφήνονται να καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις.

Εσωτερική διαλογή στα ΑΕΙ - ΤΕΙ

Ο υφυπουργός Παιδείας εξέφρασε μέσα από τη συνέντευξη την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό εκείνων που αποφοιτούν από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, με "σχετικές παρεμβάσεις, ώστε στη διάρκεια της ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας του πολίτη και μέχρις ότου καταλήξει στο πτυχίο του να γίνεται μια εσωτερική διαλογή, όχι με την έννοια της ελιτίστικης διαλογής αλλά με την έννοια του πραγματικού επιστημονικού δυναμισμού, που πρέπει να έχει κάποιος, για να προχωρήσει προς μια κατεύθυνση", όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για τη γνωστή κατεύθυνση για ελαχιστοποίηση των αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι σύμφωνα με το υπουργείο, θα μπαίνουν "ελεύθερα" στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ελάχιστοι όμως από αυτούς θα καταφέρνουν να τελειώσουν τις σχολές. "Δε σημαίνει ότι καθένας που μπαίνει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα παίρνει και έναν τίτλο", ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του υφυπουργού.Παράλληλα με το μέτρο αυτό ανοίγει η πόρτα για την παραπαιδεία και μέσα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο υφυπουργός Παιδείας εξέφρασε την πρόθεση και για θεσμοθέτηση συγκεκριμένου χρόνου που ο φοιτητής θα παίρνει το πτυχίο του, λέγοντας μάλιστα ότι το διετές χρονικό διάστημα πέραν της διάρκειας των σπουδών είναι πολύ μεγάλο, χτυπώντας με αυτό το μέτρο τους εργαζόμενους, και όχι μόνο, φοιτητές οι οποίοι για κάποιο λόγο καθυστερούν να πάρουν το πτυχίο τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ