Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο με δήλωση ζητούν να καταγραφεί η "δυσαρέσκειά" τους για τις ελλείψεις της Συνθήκης
Με τη γνωστή "πολιτική των αστερίσκων" οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Βελγίου θα επιχειρήσουν να δικαιολογηθούν στους λαούς των χωρών τους για την υπογραφή που έβαλαν στη Συνθήκη του Αμστερνταμ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου, οι τρεις κυβερνήσεις θα ζητήσουν να επισυναφθεί στο κείμενο της Συνθήκης μια δήλωση με τη διαπίστωση ότι "η Συνθήκη του Αμστερνταμ δεν ικανοποιεί τις ανάγκες που είχαν καταγραφεί από τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης τον περασμένο Δεκέμβρη. Δηλαδή δεν έγινε καμιά ουσιαστική πρόοδος ως προς την ενίσχυση των θεσμικών οργάνων. Και η ενίσχυση αυτή είναι προϋπόθεση απαραίτητη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι πρώτες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις υποψήφιες χώρες".
Πιθανόν μέχρι τις 2 Οκτώβρη, οπότε και θα υπογραφεί από τους "δεκαπέντε" η Συνθήκη του Αμστερνταμ, και άλλες κυβερνήσεις θα συνυπογράψουν τη δήλωση. Ωστόσο η δήλωση αυτή καθόλου δε θα εμποδίσει στο να ψηφιστεί η Συνθήκη στην αρχική της μορφή, μια μορφή που αποτυπώνει πρωτίστως τη γερμανική κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις εξελίξεις σ' αυτήν.
Το κείμενο της δήλωσης είναι αποτέλεσμα μιας μακράς διπλωματικής διεργασίας, την οποία όμως "έβγαλε αδέξια στη δημοσιότητα", όπως γράφει η μεγάλης κυκλοφορίας γαλλόφωνη "Le Soir", ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι μετά από συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Ιμπέρ Βεντρίν, προς απογοήτευση των Βέλγων που θα προτιμούσαν "πιο διακριτικούς χειρισμούς". Αλλωστε κανείς, και κυρίως οι Γερμανοί, δε θα ήθελε να απογοητεύσει τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Πάντως, ο Βεντρίν δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ντίνι, ότι "για τη Γαλλία, όπως και για την Ιταλία, το θέμα είναι πολύ σημαντικό. Θέλουμε εμβάθυνση. Θέλουμε μια δυνατή Ευρώπη", κατέληξε.