Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 1997

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - "ΕΚΤΡΩΜΑ" ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Η επιχειρηματική
ασυδοσία
γίνεται νόμος του κράτους

Το μεγάλο κεφάλαιο θα μπορεί να έχει, όπως, όποτε και όπου θέλει, δάση, δασικές εκτάσεις, παραλίες, αιγιαλούς και οτιδήποτε άλλο ζητήσει

Στο "σφυρί" βγάζει ολόκληρη τη χώρα η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και το οποίο πρόκειται να συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή μέσα στο Σεπτέμβρη. Δάση, δασικές εκτάσεις, παραλίες, αιγιαλοί και οποιαδήποτε περιοχή της χώρας προσφέρεται - σύμφωνα με την "εκσυγχρονιστική" λογική - για εμπορική εκμετάλλευση και παραχωρείται, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, άνευ όρων, σε βιομήχανους, εφοπλιστές και λοιπούς επιχειρηματίες! Ακόμη και υπουργικές αρμοδιότητες τούς παραχωρούνται, αφού πλέον θα μπορούν να χωροθετούν εγκαταστάσεις οπουδήποτε θέλουν.

Καταργώντας κάθε έννοια χωροταξικού σχεδιασμού, η κυβέρνηση προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει πλήρως τους φορείς βιομηχανικών, βιοτεχνικών και κάθε είδους επιχειρηματικών περιοχών και να ανατρέψει την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος και τα δημόσια έργα. Βασικές διατάξεις του Συντάγματος και σειρά νόμων, που έχουν καταρτιστεί, για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, πετάγονται με μια μονοκονδυλιά στο καλάθι των αχρήστων.

Με τις προωθούμενες, νέες ρυθμίσεις, καταργείται, μεταξύ άλλων, και ο ρόλος του Δημοσίου για παρεμβάσεις στις βιομηχανικές περιοχές, που υποτίθεται πως μέχρι σήμερα ήταν αρμοδιότητα της ΕΤΒΑ και οι Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ) μετατρέπονται σε έναν ακόμα φορέα μεταφοράς πόρων προς το μεγάλο κεφάλαιο.

Το σχετικό νομοσχέδιο, που έχει υπογραφεί, ήδη, από τους συναρμόδιους υπουργούς (Εσωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Γεωργίας, ΠΕΧΩΔΕ, Ναυτιλίας), έχει τίτλο "Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές".Ο τίτλος είναι ψευδεπίγραφος, αφού, όχι μόνο ιδιωτικοποιεί τις υπάρχουσες υπό δημόσιο έλεγχο "Βιομηχανικές Περιοχές" (ΒΙΠΕ), που μετονομάζονται σε "Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές" (ΒΕΠΕ ΑΕ), αλλά ανοίγει το δρόμο ακόμα και για τη δημιουργία "ιδιωτικών πόλεων", με αυτόνομη διοικητική και οικονομική λειτουργία.


ΣΕΛ.  8   -   9

23Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Μήνυμα αισιοδοξία και αγώνα από τη Θεσσαλονίκη

Σήμερα η κεντρική ομιλία του Δ. Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Κορυφώνονται σήμερα οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ στη Θεσσαλονίκη,στην Πάτρα,στη Λάρισα,στα Γιάννενα και τη Χαλκίδα,ενώ συνεχίζονται εντατικά οι προετοιμασίες της κεντρικής εκδήλωσης στην Αθήνα.

Στα Ιλίσια, ανάβουν, την Πέμπτη,τα φώτα της νεανικής πολιτείας. Ενα πλούσιο και πολύμορφο πρόγραμμα, θα περιμένει όλους τους νέους του Λεκανοπεδίου, που συνεχίζουν να ονειρεύονται και ν' αντιστέκονται. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο το φετινό, κεντρικό σύνθημα: "Εχουμε τα ίδια όνειρα, έχουμε τον ίδιο εχθρό. Μαζί στην Αντεπίθεση".


ΣΕΛ.  23   -   25

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
  • Ο Ξ. Δ. Β. προσφέρει 200.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 36.000 δρχ. στην ΚΝΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Χαλανδρίου, στη μνήμη των νεκρών μελών της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ Σπουδάζουσας Αθήνας, η δράση των οποίων κατέχει τιμητική θέση στην Ιστορία της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.
  • Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΗΛΙΟΤΟΠΟΥΛΟΣ πρόσφερε στην ΚΟΒ Οικοδόμων Γαλατσίου 100.000 δρχ. στη μνήμη των γονιών του Φώτη και Ευτυχίας Σπηλιοτοπούλου.


Μάνος Λοϊζος
Μη μας ρωτάς, σε θυμόμαστε πάντα...

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται, αυτές τις μέρες, από το θάνατο του Μ. Λοίζου, αλλά η μουσική του, η φωνή του και, πάνω απ' όλα, το παράδειγμά του είναι και θα μείνει για πάντα μαζί μας


ΣΕΛ.  18   -   19
Αλλοδαποί εργάτες
Οι δούλοι της σύγχρονης εποχής

Καμιά κυβέρνηση, ούτε και η σημερινή, δε θέλησε να προχωρήσει στην ουσιαστική ρύθμιση του θέματος της παραμονής και εργασίας των αλλοδαπών στη χώρα μας


ΣΕΛ.  16,    33
Τρόφιμα - ποτά
Οι "μεγάλοι" γίνονται όλο και μεγαλύτεροι

Συνεχής και αλματώδης αύξηση των ήδη τεράστιων κερδών, συγκέντρωση του κλάδου σε όλο και λιγότερα χέρια και δυναμική διείσδυση ξένων πολυεθνικών αναδείχνουν την εποχή αυτή, ως μια περίοδο "παχιών αγελάδων" για τους "μεγάλους" στον κλάδο των τροφίμων και ποτών


ΣΕΛ.  15
Οικονομική πολιτική 1998
Χειρότερες μέρες για τους μη έχοντες

Ο κοινός παρονομαστής όλων των σεναρίων, που επεξεργάζονται τις μέρες αυτές τα κυβερνητικά οικονομικά επιτελεία, για την οικονομική πολιτική του 1998, είναι η μεγαλύτερη λιτότητα για τους εργαζόμενους


ΣΕΛ.  10   -   11

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ