"Δεν είμαι εγώ σπορά της τύχης, ο πλαστουργός της νιας ζωής, εγώ είμαι τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής". Αυτοί οι στίχοι του Κ. Βάρναλη περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο την ιστορική αναγκαιότητα για τη δημιουργία της ΚΝΕ, που αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 29 χρόνια από την ίδρυσή της. Ηταν το καλοκαίρι του 1968, που το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πήρε τη θαρραλέα απόφαση για την ίδρυση της Κομμουνιστικής Νεολαίας, μέσα σε συνθήκες παρανομίας, στυγνής δικτατορίας, αλλά και έντονης ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης στο κομμουνιστικό και αριστερό κίνημα, και το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου συγκροτήθηκε το πρώτο καθοδηγητικό όργανο της ΚΝΕ. Η απόφαση αυτή έδινε λύση σε ένα από τα σπουδαιότερα προβλήματα της αγωνιστικής ενότητας της νεολαίας και του σωστού προσανατολισμού του κινήματός της: Την ανάγκη ύπαρξης και δράσης επαναστατικής οργάνωσης της νεολαίας, με μαρξιστικά - λενινιστικά χαρακτηριστικά, στο πλευρό του ΚΚΕ, της πολιτικής πρωτοπορίας της εργατικής τάξης και των εργαζομένων.
Η ίδια η εξέλιξη του νεολαιίστικου κινήματος στα χρόνια της αντιδικτατορικής πάλης και μετέπειτα, στην περίοδο της μεταπολίτευσης, επιβεβαιώνει και δικαιώνει την ιστορική αυτή απόφαση. Η ΚΝΕ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των μικρών και μεγάλων αγώνων, σε όλους τους χώρους, που ζει, σπουδάζει και εργάζεται η νεολαία. Μέσα από την οργανωτική της αυτοτέλεια και κάτω από την ιδεολογική και πολιτική καθοδήγηση του ΚΚΕ, έβαλε τη σφραγίδα της σε ό,τι πιο προωθημένο και πραγματικά καινούριο έχει να αναδείξει το κίνημα της νεολαίας. Μέσα στη διαχρονική της πορεία, με ανηφόρες και κατηφόρες, μπόρεσε να ανταποκριθεί στον επαναστατικό της ρόλο, μόνο όταν στάθηκε στο πλάι του Κόμματος της εργατικής τάξης, σταθερά στην επαναστατική ταξική γραμμή για τη νεολαία. Εγινε, έτσι, η συνέχεια των καλύτερων παραδόσεων της ηρωικής ΟΚΝΕ, της θρυλικής ΕΠΟΝ και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Σήμερα, στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά τις ανατροπές των σοσιαλιστικών χωρών, βγαίνει πάλι δυναμικά στο προσκήνιο, καλώντας και οδηγώντας τη νέα γενιά στην αντεπίθεση, με το ΚΚΕ, ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.
Στις Κασσάνδρες των καιρών, που καλούν τη νεολαία να μη στρατεύεται, να κοιτάει "την πάρτη της", να μην ανησυχεί, γιατί οι "εκσυγχρονιστές" κυβερνώντες έχουν φροντίσει για το μέλλον της, η ΚΝΕ παλεύει "κόντρα στο ρεύμα" και καλεί τους νέους στην πιο πλατιά συσπείρωση, στην πάλη για όλα τα δικαιώματά τους. Οι νέοι κομμουνιστές δε βολεύονται στα ασφυκτικά πλαίσια της αγοραπωλησίας της μόρφωσης, της προσφοράς τεχνητών παραδείσων, της ιδεολογίας της μαστούρας και της ζωής χαμηλών απαιτήσεων. Παλεύουν καθημερινά για το δικαίωμα στη μόρφωση, σε μια πραγματικά δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση, για σταθερή δουλιά με δικαιώματα, για το δικαίωμα στον πολιτισμό, στην άθληση και την τέχνη, για μια ζωή σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον. Ξεδιπλώνοντας την πολύμορφη δράση της σε όλη την Ελλάδα, η ΚΝΕ, και φέτος, δημιουργεί και προβάλλει το δικό της πολιτισμό, τα δικά της οράματα, με κορύφωση το μεγάλο ραντεβού, με δημιουργό και πρωταγωνιστή τη νεολαία, στο 23ο Φεστιβάλ, κάτω από το κεντρικό σύνθημα: "Εχουμε τα ίδια όνειρα, έχουμε τον ίδιο εχθρό, μαζί στην αντεπίθεση".