Πέμπτη 27 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Δημοψήφισμα ζητά η ΕΤΑ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Η αυτονομιστική βασκική οργάνωση ΕΤΑ ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση εναντίον του ηγέτη της ισπανικής αντιπολίτευσης Χοσέ Μαρία Αθνάρ στις 19 Απρίλη στη Μαδρίτη, ενώ υποστήριξε επίσης πως θα κηρύξει κατάπαυση του πυρός, αν διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας των Βάσκων.

Σε ανακοίνωση, που έστειλε η ΕΤΑ στη βασκική εφημερίδα "Εγκίν", αναφέρεται πως η Ισπανία θα πρέπει "να αναγνωρίσει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και της ακεραιότητας της χώρας των Βάσκων". Στο ίδιο κείμενο τονίζεται πως η επίθεση εναντίον του Αθνάρ είχε στόχο έναν από τους "πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους του εχθρού, που διατηρεί την καταπίεση στη χώρα των Βάσκων".

Η ΕΤΑ επίσης επισημαίνει πως την επίθεση κατά του Αθνάρ την πραγματοποίησε εξαιτίας της αυξανόμενης δημοτικότητάς του και της πιθανότητάς του να αναλάβει πρωθυπουργός της χώρας αν το "Λαϊκό Κόμμα" του νικήσει στις ερχόμενες γενικές εκλογές.

Η αυτονομιστική βασκική οργάνωση, αναφερόμενη στις ομάδες θανάτου ενάντια στη δράση της ΕΤΑ τη δεκαετία του '80, τόνισε πως το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα απέτυχε στο "βρώμικο πόλεμο" ενάντια στους Βάσκους και υποστήριξε πως το κόμμα του Αθνάρ, το οποίο ελπίζει να είναι ο νικητής των επόμενων γενικών εκλογών, "θα μας αναγκάσει να πιούμε το πικρό κρασί τους από το ίδιο μπουκάλι".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ