Πέμπτη 27 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
... Kαι διαμαρτυρίες προς Ολλανδία

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει όλες τις αγορές στρατιωτικού υλικού από την Ολλανδία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή η Ολλανδία επέτρεψε τη σύγκληση του εξόριστου κουρδικού Κοινοβουλίου στο έδαφός της, ενώ η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησε την αποπομπή της Τουρκίας από τους κόλπους του διεθνούς αυτού οργανισμού.

"Αποφασίσαμε να σταματήσουμε κάθε στρατιωτική προμήθεια από την Ολλανδία. Οι ολλανδικές εταιρίες δε θα μπορούν να μετέχουν στις προσφορές για στρατιωτικό εξοπλισμό της Τουρκίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Φερχάτ Αταμάν.

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη κίνηση της Τουρκίας δεν έχει κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα, αφού η Ολλανδία, μαζί με τη Γερμανία και τη Νορβηγία έχουν πρώτες αυτές ανακοινώσει τη διακοπή των πωλήσεων όπλων προς την Τουρκία, μετά την εισβολή του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ.

Μια μέρα μετά την αποχώρηση 20.000 στρατιωτών από το Βόρειο Ιράκ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ εξέφρασε την ικανοποίηση της χώρας του για το γεγονός αυτό, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό δεν αρκεί και πως "είναι απολύτως απαραίτητη η αποχώρηση όλων ανεξαιρέτως των τουρκικών δυνάμεων από το Βόρειο Ιράκ".

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη διάρκεια έκτακτης συνόδου της χτες βράδυ, με ψήφους 112 υπέρ, 29 κατά και 15 αποχές, ζήτησε την αποπομπή της Τουρκίας από το Συμβούλιο, αν αυτή δε συμμορφωθεί ως το καλοκαίρι με τους κανόνες του διεθνούς αυτού οργανισμού στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ