Πέμπτη 27 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αφαντος ο δεύτερος ύποπτος

Η ΙΝΤΕΡΠΟΛ προσφέρθηκε να βοηθήσει στις έρευνες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Καμία εμφανής πρόοδος δεν έχει σημειωθεί στις έρευνες της αμερικανικής αστυνομίας και των ειδικών πρακτόρων του FBI για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δεύτερου βασικού υπόπτου της βομβιστικής επίθεσης στην Οκλαχόμα. Εχουν, ήδη, περάσει έξι ημέρες από το τραγικό πρωινό της Πέμπτης 19 του Απρίλη και τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν ακόμα καταφέρει να βρουν τους 150 αγνοούμενους, που βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα ερείπια του κτιρίου "Αλφρεντ Μάρα", αν και εργάζονται πυρετωδώς.

Ο αριθμός των νεκρών έχει φθάσει τους 94, ανάμεσά τους και 14 παιδιά, ενώ οι τραυματίες είναι, περίπου, 400. Οι αρμόδιοι των σωστικών συνεργείων εκφράζουν φόβους ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει, πλέον, ελπίδα να ανασυρθεί κάποιος από τους 150 αγνοουμένους ζωντανός από τα συντρίμμια του 9ορόφου ομοσπονδιακού κτιρίου.

Ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο τους, το FBI κυκλοφόρησε, χτες, ένα λεπτομερέστατο σκίτσο του υπ' αριθμόν 2 βασικού υπόπτου για την έκρηξη στην Οκλαχόμα. Στο σκίτσο αυτό, ο ιδιοκτήτης ενός μοτέλ στο Κάνσας αναγνώρισε τον άνδρα που έμεινε στο μοτέλ δυο μέρες πριν από τη βομβιστική επίθεση και ο οποίος χρησιμοποιούσε ένα φορτηγάκι"Ράιντερ", σαν αυτό που εκτινάχτηκε το πρωί της Πέμπτης 19 του Απρίλη στην είσοδο του "Αλφρεντ Μάρα". Ας σημειωθεί ότι σε ένα άλλο μοτέλ του Κάνσας διέμεινε τις δύο τελευταίες ημέρες πριν την επίθεση και ο συλληφθείς ως βασικός ύποπτος Τίμοθι Μακ Βέιλ.

Ο Μακ Βέιλ, εναντίον του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για την έκρηξη της Οκλαχόμα, αρνείται να μιλήσει στους ανακριτές, θεωρώντας τον εαυτό του "πολιτικό κρατούμενο". Ακολουθώντας τη συνήθεια των αιχμαλώτων πολέμου, δίνει μόνο το όνομα και το βαθμό του στο στρατό.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Μίτσιγκαν απήγγειλε, χθες, κατηγορίες εναντίον και των αδελφών Τζέιμς και Τέρι Νίκολς για κατοχή όπλων και κατασκευή εκρηκτικών, όμως δεν τους συνδέει άμεσα με την υπόθεση του Μακ Βέιτ, αν και ανακοινώθηκε ότι υπάρχουν ακόμα ενδείξεις για ύπαρξη συνωμοσίας. Οπως διευκρινίστηκε από τις αρχές του Μίτσιγκαν, η απαγγελία κατηγοριών στους αδελφούς Νίκολς δίνει το δικαίωμα στην ομοσπονδιακή αστυνομία να τους συλλάβει και να μην τους αντιμετωπίζει ως απλούς μάρτυρες.

Η ευρωπαϊκή πείρα στη διαλεύκανση υποθέσεων βομβιστικών επιθέσεων μπορεί να βοηθήσει σημαντικά το έργο των αμερικανικών υπηρεσιών, τόνισε ο Γραμματέας της ΙΝΤΕΡΠΟΛ στρατηγός Ρέιμοντ Κένταλ, μιλώντας, χτες, στην πρώτη μέρα της διεθνούς αστυνομικής συνάντησης, που πραγματοποιείται στο Τσάντλερ της Αριζόνα. Ο Κένταλ κάλεσε το FBI και την αμερικανική αστυνομία να επικοινωνήσει με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές υπηρεσίες, οι οποίες έχουν, αναμφίβολα, μεγαλύτερη πείρα στην αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ