Πέμπτη 27 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κινήσεις καλής θέλησης

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Να βελτιώσει τις σχέσεις του με τους Παλαιστινίους φαίνεται ότι επιδιώκει το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν ανακοίνωσε, χτες, ότι θα εκκενωθούν άμεσα τρία στρατόπεδα εκπαίδευσης στη Δυτική Οχθη. Παράλληλα, η ισραηλινή κυβέρνηση πήρε την απόφαση να παράσχει στην Παλαιστινιακή Αρχή οικονομική βοήθεια 6.500.000 δολαρίων.

Μετά από ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα έντασης, το Ισραήλ αποφάσισε να απομακρύνει από το έδαφος της Δυτικής Οχθης 3 στρατόπεδα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, από τα οποία το ένα είναι ιδιαίτερα μεγάλο και βρίσκεται κοντά στην πόλη της Ραμάλα. Είναι η πρώτη φορά που η ισραηλινή κυβέρνηση προχωρεί σε μια τέτοια κίνηση και γι' αυτό εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επικείμενη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από την περιοχή.

Η δεύτερη κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους της ισραηλινής κυβέρνησης είναι η απόφασή της να βοηθήσει οικονομικά την Παλαιστινιακή Αρχή. Το Ισραήλ είχε βοηθήσει οικονομικά τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη και το 1993. Τώρα η βοήθεια αυτή αποβλέπει στο να βοηθήσει την κυβέρνηση του Γιάσερ Αραφάτ να καλύψει το έλλειμμά της που ανέρχεται σε 136.000.000 δολάρια.

Παράλληλα με τις δύο αυτές ενέργειες, η ισραηλινή κυβέρνηση φαίνεται ότι προσανατολίζεται και προς την άρση του αποκλεισμού της Δυτικής Οχθης, ο οποίος ισχύει μετά την τελευταία βομβιστική επίθεση εναντίον ισραηλινών στόχων. Οπως διέρρευσαν στον Τύπο κυβερνητικές πηγές, οι οποίες θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, ο επικεφαλής των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, στρατηγός Αμνόν Σχαχάκ, μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή, τόνισε ότι ο παρατεινόμενος αποκλεισμός της Δυτικής Οχθης θα προκαλέσει το βίαιο ξέσπασμα τη φανατικών Παλαιστινίων ισλαμιστών. Ο Σχαχάκ υπογράμμισε τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που δημιουργεί ο αποκλεισμός στους Παλαιστινίους που εργάζονται στο ισραηλινό έδαφος και κατέληξε ότι η δυσαρέσκεια αυτή, αναμφίβολα, θα οδηγήσει σε σειρά επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων. Ο Ισραηλινός στρατηγός κατέστησε σαφές ότι οι επιθέσεις αυτές και η παλαιστινιακή δυσαρέσκεια δε θα μπορέσουν να ελεγχθούν από κανέναν αποκλεισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ