Σάββατο 15 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ
Παρελθόν για εκατομμύρια Ευρωπαίους
  • Τι αναφέρουν τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων
  • Δουλιά και το Σάββατο συνήθως για τους πιο πολλούς

Πάνω από εννιά εκατομμύρια Ευρωπαίοι (το 8% των απασχολουμένων στην Κοινότητα) εργάζονταν το 1992 σε τακτική βάση και την Κυριακή, ενώ ένα επιπλέον 15%, δηλαδή άλλα 18 εκατομμύρια περίπου, εργαζόταν την Κυριακή περιστασιακά!Αυτά καταγράφει στην ετήσια έκθεσή της για το 1994 η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων,άνευ σχολίων για το τι σημαίνουν αυτά τα ποσοστά και οι αριθμοί έναν αιώνα μετά τον αγώνα για την κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας!

Ασφαλώς και τα νούμερα αυτά έχουν στο μεταξύ αυξηθεί, αφού - πέρα από την έμμεση παραβίαση της κυριακάτικης αργίας - πληθαίνουν οι βολές και για την ευθεία κατάργησή της σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα αναλυτικότερα στοιχεία που παραθέτει η Επιτροπή στην έκθεσή της, όσον αφορά τους άνδρες,το ποσοστό που συνήθως εργαζόταν την Κυριακή ήταν πάνω από 10% σε εφτά από τους έντεκα κλάδους δραστηριότητας και μόνο στις κατασκευές μεταλλικών προϊόντων, στις μηχανολογικές κατασκευές και τον κλάδο χρηματοπιστωτικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών, ήταν κάτω από 5%.

Οσον αφορά τις γυναίκες,το ποσοστό που εργαζόταν συνήθως την Κυριακή ήταν χαμηλότερο από αυτό των ανδρών σε όλους τους τομείς. Ομως σε τρεις κλάδους: τροφοδοσία - διανομή, υπηρεσίες, γεωργία, ξεπερνούσε το 10%.

Το υψηλότερο ποσοστό μισθωτών που εργαζόταν κατά κανόνα την Κυριακή το 1992 σημειώθηκε στη Δανία (κατά 15% οι άνδρες και 20% οι γυναίκες). Στην Αγγλία πάνω από το 30% των ανδρών και 17% των γυναικών εργάστηκε περιστασιακά την Κυριακή. Για την Ελλάδα υπολογίζεται ότι οι άνδρες που δούλευαν περιστασιακά την Κυριακή έφταναν το 27% (δεν αναφέρονται στοιχεία για τις γυναίκες)...

Σε ό,τι αφορά την εργασία του Σαββάτου,αναφέρεται ότι πάνω από το 20% των ανδρών εργαζομένων στα κράτη - μέλη εργαζόταν συνήθως το Σάββατο και περίπου το 50% εργαζόταν το Σάββατο τουλάχιστον ορισμένες φορές. Το ποσοστό των γυναικών που εργαζόταν συνήθως το Σάββατο ήταν 25%, ενώ ένα επιπλέον 17% εργαζόταν το Σάββατο ορισμένες φορές. Γενικά παρατηρείται ότι το ποσοστό των μισθωτών που εργάζεται Σάββατο τείνει να είναι υψηλότερο στις υπηρεσίες απ' ό,τι στη βιομηχανία. Οσον αφορά τους άνδρες, στην Ιταλία και στην Ισπανία εργάζονται συνήθως το Σάββατο σε ποσοστό 30% περίπου, στην Ελλάδα μόλις κάτω από 25%, ενώ στις περισσότερες βόρειες χώρες το ποσοστό ήταν κάτω από 20%. Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος μέλος όπου το ποσοστό των γυναικών που εργάζεται συνήθως το Σάββατο, ήταν χαμηλότερο απ' ό,τι των ανδρών.

Αναφορικά με τις διακυμάνσεις που παρατηρούνται στην εργασία της Κυριακής και του Σαββάτου ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ, η Επιτροπή τις αποδίδει"στις μεγάλες διακυμάνσεις στις εργασιακές ρυθμίσεις, ακόμα και σε τομείς δραστηριότητας όπου υπάρχει ευρύτατη ανάγκη για υπηρεσίες που παρέχονται το Σάββατο και την Κυριακή", καθώς "και στις μεγάλες διακυμάνσεις που υπάρχουν στο βαθμό ευελιξίας των ρυθμίσεων αυτών". Προσθέτει, ακόμα, ότι "οι διαφορές αυτές μπορεί σαφώς και να αντανακλούν γενικότερες θεσμικές και κοινωνικές συμβάσεις που επηρεάζουν το πρότυπο της καταναλωτικής ζήτησης - όπως ζήτηση για ψώνια την Κυριακή - και δεν αντανακλούν κατ' ανάγκη πάντα ένδειξη λιγότερο ευέλικτων εργασιακών ρυθμίσεων... ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ