Σάββατο 15 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι πρόμαχοι

Τι γενιά κι αυτή, που σήμερα βρίσκεται στην τρίτη ηλικία! Από τι μέταλλο και από τι γρανίτη είναι χυμένοι και κτισμένοι οι σημερινοί εβδομηντάρηδες και ογδοντάρηδες!

Η στήλη τους έχει αποκαλέσει κατά καιρούς "απόμαχους". Και - παρά το γεγονός ότι τους έχει αποκαλέσει "απόμαχους" με πολύ σεβασμό και πολλή αγάπη- αισθάνεται την ανάγκη να τους ζητήσει συγνώμη.

Πρόμαχοι είναι και όχι απόμαχοι.

Πρόμαχοι είναι και σήμερα, - όπως πρόμαχοι ήταν και στη δεκαετία του '80 και στη δεκαετία του '70 και στη δεκαετία του '60 και στη δεκαετία του '50 και στη δεκαετία του '40. Αρκετοί δε, από αυτούς και στη δεκαετία του '30...

Πρόμαχοι της ελευθερίας, πρόμαχοι της δημοκρατίας, πρόμαχοι της εθνικής ανεξαρτησίας, πρόμαχοι της κοινωνικής δικαιοσύνης, πρόμαχοι της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, πρόμαχοι των παραδόσεων - η ίδια η ψυχή του Λαού και η ζωντανή αγωνιστική συνείδησή του.

Οι συνταξιούχοι μας. Οι τελευταίοι της Εθνικής Αντίστασης. Οι αγέραστοι τυφεκιοφόροι της ελευθερίας αλλά και οι ακάματοι δημιουργοί του εθνικού πλούτου και της εθνικής προκοπής.

Εκείνοι που εμπαίζονται με φιλοδωρήματα από την κυβέρνηση. Εκείνοι, που με σηκωμένες γροθιές στους δρόμους, δείχνουν τους δρόμους της τιμής στους νεότερους. Εκείνοι που αντιμετωπίζουν τα ΜΑΤ σάμπως να ήταν δεκαοχτάρηδες. Εκείνοι που στέκονται με περιφρόνηση απέναντι στους μηχανισμούς καταστολής των σφετεριστών της λαϊκής κυριαρχίας. Εκείνοι που μπήκαν και πάλι μπροστάρηδες στους λαϊκούς αγώνες και σκάφτουν με τα τιμημένα χέρια τους την κοίτη για το νέο λαϊκό ποτάμι.

Οι συνταξιούχοι μας.

Οι τελευταίοι της Εθνικής Αντίστασης.

Αν πιστεύουν οι κρατούντες ότι τέλειωσαν μ' αυτούς με ψεύτικες υποσχέσεις και με ταπεινωτικά φιλοδωρήματα, είναι, μα την αλήθεια, πτωχοί τω πνεύματι.

Κι αν οι κρατούντες δε γνωρίζουν ποιοι είναι όλοι αυτοί οι πρεσβύτες που αξιώνουν από την πολιτεία να σεβαστεί τα λευκά κεφάλια τους, καλά θα κάνουν- οι ανιστόρητοι - να διαβάσουν, να πληροφορηθούν, να μάθουν.

Είναι εκείνοι που πρόταξαν τα στήθη τους στις αγριότητες του "Τρίτου Ελληνικού Πολιτισμού" και που πολέμησαν την τεταρτοαυγουστιανή πανούκλα.

Είναι εκείνοι που κατατρόπωσαν και καταντρόπιασαν το φασισμό και το ναζισμό στα βουνά της Αλβανίας και στο Ρούπελ.

Είναι εκείνοι, που με τις ψυχές και τα κορμιά τους έχτισαν τα ιερά κάστρα της Αντίστασης - το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και το ΕΛΑΝ.

Είναι εκείνοι, που, από τις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού, αγωνίστηκαν για μια Ελλάδα που να ανήκει στους "Ελληνες" και όχι στους τοποτηρητές του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον.

Είναι εκείνοι που καθάγιασαν τη Μακρόνησο και όλα τα κολαστήρια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και της εγχώριας μισαλλοδοξίας.

Είναι εκείνοι που υποχρεώθηκαν να ζήσουν χρόνια και χρόνια σε πολιτική υπερορία...

Αλλά, συγχρόνως, είναι και οι ίδιοι που κράτησαν στους ώμους τους με συνέπεια, τους δημοκρατικούς αγώνες της περιόδου 1949 - 1967. Που οικοδόμησαν με τον ιδρώτα τους τη μεταπολεμική Ελλάδα. Που κατάκτησαν με την πάλη τους εργασιακές, ασφαλιστικές και υγειονομικές εγγυήσεις. Που αντιστάθηκαν στη χούντα των συνταγματαρχών. Και που οργάνωσαν όλους σχεδόν τους μεταπολιτευτικούς κοινωνικούς αγώνες.

Είναι η Μεγάλη Γενιά. Αυτή που γεννήθηκε σε αγώνες, που ανδρώθηκε σε αγώνες, που έζησε σε αγώνες, που γέρασε σε αγώνες και που θα φύγει αγωνιζόμενη...

Είναι η γενιά του κ. Παπανδρέου. Του προνομιούχου αυτού πολίτη, ο οποίος- ενώ βρέθηκε πάντα μακριά από τους εθνικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες - πιστεύει ότι, δικαιούται να τοποθετεί ανάμεσα στους δημιουργούς της σύγχρονης Ελλάδας και στο πρωθυπουργείο, πραιτοριανούς.

Είναι η γενιά του.

Κι όσο κι αν διάλεξαν - Εκείνοι κι Αυτός - διαφορετικούς δρόμους, τώρα ήρθε η ώρα της αναμέτρησης. Τους οφείλει αξιοπρεπή ζωή. Και θα την πάρουν - είτε το θέλει είτε όχι, έστω και αν "ες υπέρτατα δώματα ναίει... ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ