Τετάρτη 5 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Νέο αντιλαϊκό και υποκριτικό διάγγελμα

Από το βήμα του Υπουργικού Συμβουλίου εξαπέλυσε αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός την επίθεση κατασυκοφάντησης των λαϊκών αγώνων και επιτέθηκε προκλητικά κατά της πραγματικότητας, όταν τα περιθώρια αποπροσανατολισμού στενεύουν απελπιστικά και περιορίζονται σε κινήσεις αλλαγής προσώπων, που αναμένονται στον επικείμενο ανασχηματισμό

Με ακροατήριο τους υπουργούς του, αυτή τη φορά, ο Α. Παπανδρέου προχώρησε στη δεύτερη εντός 5 ημερών κατασυκοφάντηση των λαϊκών αγώνων και σε μια ατυχή επιχείρηση αναστροφής της πραγματικότητας, σχετικά με το χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός, συγκαλώντας χτες το Υπουργικό του Συμβούλιο, σε μια εμφανή προσπάθεια να δηλώσει "παρών" στις εξελίξεις, δεν παρέλειψε να υπεραμυνθεί της εφαρμοζόμενης εξωτερικής πολιτικής και του "δεδομένου ευρωπαϊκού προσανατολισμού" του ΠΑΣΟΚ, να "τάξει" και πάλι ανάπτυξη, επαναφέροντας τα περί μεγάλων έργων, να αυτοδιαφημιστεί ως πρωτεργάτης της συναίνεσης, αλλά και να εμφανιστεί ως ορκισμένος διώκτης των φαινομένων "αυτοκρατορικής" άσκησης της εξουσίας... Οσο για τις εξελίξεις εντός του κυβερνώντος κόμματος, τα σενάρια για τον ανασχηματισμό πληθαίνουν, με ταχύτητα ανάλογη εκείνης των επίσημων διαψεύσεων σχετικά με την πραγματοποίησή του.

Αντιλαϊκή εμμονή

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, έβαλλε και πάλι κατά των λαϊκών κινητοποιήσεων που, όπως υποστήριξε, σε συνέχεια του πρόσφατου αυταρχικού τηλεοπτικού του διαγγέλματος της Παρασκευής, πήραν "πρωτοφανή μορφή σε βάρος της εθνικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου"!Ακολουθώντας, παράλληλα, τη γνώριμη πλέον τακτική της αναζήτησης "υποκινητών" των λαϊκών αγώνων, μίλησε χωρίς καμία πρωτοτυπία για "την ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης και τη συστηματική προσπάθεια συγκρότησης ενός κοινωνικού μετώπου εναντίον της κυβέρνησης".

Ο Α. Παπανδρέου, με αφορμή της εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την "εξασφάλιση" 2,5 ακόμα χρόνων κυβερνητικής θητείας, θέλησε να κάνει έναν απολογισμό του "πολύπλευρου" κυβερνητικού έργου, που κατά τις εκτιμήσεις του"έχει ορατά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς"! Πράγμα σωστό, αν αναλογιστεί κανείς τις εξελίξεις στους τομείς της ανεργίας, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων και των υποκλίσεων στα ξένα πολυεθνικά κέντρα. Ο πρωθυπουργός, παραβλέποντας τα παραπάνω, βάφτισε "φορολογική επανάσταση", με στόχο ένα "δικαιότερο φορολογικό σύστημα" το φορολογικό εξανδραποδισμό, που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση κατά μισθωτών, συνταξιούχων και μικρομεσαίων και υπερηφανεύτηκε για μέτρα - δώρα προς τους κερδοσκόπους, όπως η απελευθέρωση κίνησης κεφαλαίων. Δεν αρκέστηκε όμως να απαντήσει έμμεσα όσον αφορά τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. "Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε με υπευθυνότητα στο πλαίσιο της πολιτικής που έχουμε χαράξει", δήλωσε χωρίς περιστροφές. Οσο για τα "επιτεύγματα" της κυβέρνησής του, έφτασε στο σημείο να πει ότι υπεύθυνοι για τη μη πτώση του πληθωρισμού σε μονοψήφιο ποσοστό, εάν αυτό συμβεί, θα είναι οι εργαζόμενοι διότι "οι κινητοποιήσεις... ίσως έχουν ανακόψει προσωρινά την πτωτική τάση του πληθωρισμού"!

Γνώριμος εμπαιγμός

Στο γνωστό μήκος κύματος εξαγγελιών, που θυμίζουν τη ρήση "θα φάτε με χρυσά κουτάλια", ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε να κλίνει τη λέξη "ανάπτυξη" σε όλες τις πτώσεις, φέρνοντας ως απόδειξη των λόγων του, το "πράσινο φως" της Κομισιόν για την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων και των υπόλοιπων μεγάλων έργων... Εργα που είναι πραγματικά μεγάλα και από τη σκοπιά του σκανδάλου που συντελείται με την προώθησή τους και σε σχέση με την απόσταση που τα χωρίζει από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. Εκεί όμως που πραγματικά οι αναφορές του πρωθυπουργού λίγο ξεχώριζαν από την ανοιχτή πρόκληση ήταν τα κάλπικα λόγια περί "ευαισθησίας" της κυβέρνησης. "Το χαρακτηριστικό που μας διακρίνει ως Κίνημα είναι η κοινωνική ευαισθησία. Είναι η φροντίδα για τον άνθρωπο" (!), αναφώνησε ο Α. Παπανδρέου. Λίγο αργότερα ξεδιάλυνε τα πράγματα, αφού χαρακτήρισε "αναγκαία" την πολιτική "σταθεροποίησης και δημοσιονομικής πειθαρχίας" και προσδιορίζοντας ότι όσοι πλήττονται από την παραπάνω πολιτική θα πρέπει να αντιμετωπιστούν "στο πλαίσιο της οικονομικής μας πολιτικής και της αντοχής της οικονομίας"... Κατά τα άλλα, δεν ήταν καθόλου φειδωλός σε ανώδυνες διακηρύξεις περί προσοχής που πρέπει να επιδειχτεί απέναντι σε ανέργους, χαμηλόμισθους, συνταξιούχους, αγρότες και μικρομεσαίους... Διακηρύξεις, οι οποίες εκτός από την εμμονή στην εξαπάτηση δηλώνουν το βαθμό θορύβησης που έχουν προκαλέσει οι λαϊκές κινητοποιήσεις στο κυβερνητικά επιτελεία.

Ρυθμοί υποτέλειας

και συναίνεσης

Ο Α. Παπανδρέου έκανε απολογισμό και των "επιδόσεων" της κυβέρνησης και επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Υπεραμύνθηκε της αμερικανόπνευστης τακτικής, που ακολουθεί η κυβέρνησή του στο Σκοπιανό και το Αλβανικό, υποστηρίζοντας ότι στο πρώτο επιδείχτηκε κυβερνητική ευλυγισία... που απέδειξε την αδιαλλαξία του Κ. Γκλιγκόροφ. Εφτασε δε στο σημείο, αναφερόμενος στο Κυπριακό, να το χαρακτηρίσει "λυδία λίθο" των ελληνοτουρκικών σχέσεων, και αυτό λίγες βδομάδες μετά την άρση του ελληνικού "βέτο" για την τελωνειακή σύνδεση ΕΕ - Τουρκίας.

Πιστός, βέβαια, στη λογική της συναίνεσης,επανέλαβε την τελευταία του "πρόσκληση" για σύσταση διακομματικών επιτροπών στους τομείς της παιδείας, της εξωτερικής πολιτικής και της δημόσιας διοίκησης, κατηγορώντας τους εταίρους του για έλλειψη πνεύματος ευθύνης, αφού επιλέγουν απέναντι στις προτάσεις "συνεννόησης και συναίνεσης",το "διχασμό". Ταυτόχρονα, αναπαράγοντας το γνώριμο δικομματικό καυγά, μίλησε για την "προφανή μικρότητα των δηλώσεων Εβερτ".

Τέλος, σε μα εμφανή προσπάθεια να απαντήσει στα περί της "αδυναμίας" του να συντονίσει το κυβερνητικό έργο, κάλεσε τους υπουργούς του να του παραδώσουν μέχρι την επόμενη Τρίτη, απολογισμό του έργου τους... Ας σημειωθεί ότι, με βάση παλιότερη δήλωση, οι τελευταίοι θα ελέγχονταν ανά δίμηνο για τις επιδόσεις τους... Παράλληλα, σε μια έμμεση προσπάθεια να διασκεδάσει τη φιλολογία περί των προθέσεών του να επέμβουν τα ΜΑΤ κατά των αγροτών, επέλεξε το δρόμο της δημαγωγίας και κάλεσε τους υφισταμένους του να έχουν "ανοιχτό υπουργείο μια φορά τουλάχιστον τη βδομάδα" στους πολίτες, και τους κάλεσε να επιστήσουν την προσοχή στους δημόσιους λειτουργούς για να μην αξιοποιούν εξουσίες σαν να είναι "αυτοκράτορες" του λαού...

Ανασχηματισμός

μετά το Πάσχα

Οι πληροφορίες, σχετικά με την έλευση του ανασχηματισμού πληθαίνουν, αν και πάλι χτες ο Τηλ. Χυτήρης διέψευσε την πραγματοποίησή του. Ωστόσο, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν ότι ο ανασχηματισμός αποτελεί "ειλημμένη απόφαση" και σχετικά με το χρόνο πραγματοποίησής του τον προσδιόριζαν για μετά το Πάσχα και πριν την Οργανωτική Συνδιάσκεψη του Μάη. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, πιθανότερο είναι αντί των αντιπροέδρων να θεσπιστούν κύκλοι κυβερνητικής πολιτικής, ενώ σημείωναν ότι η συγκρότησή τους θα είναι τέτοια που θα εξασφαλίζει τις απαραίτητες εσωκομματικές ισορροπίες... Ισορροπίες, που θα επιδιωχτεί να γίνουν αποδεκτές και στα πλαίσια της Συνδιάσκεψης.

Ενστάσεις επί της διαδικασίας...

Ενστάσεις επί της διαδικασίας, χωρίς να αγγίζουν την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, εξέφρασαν η ΝΔ και η Πολιτική Ανοιξη, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Ο Μ. Εβερτ, αφού επανέλαβε τα περί "απουσίας" του Α. Παπανδρέου και αφού τον κάλεσε να "εγκαταλείψει το πολιτικό σκηνικό, εκθείασε τη συναινετική τακτική της ΝΔ απέναντι στην κυβερνητική πολιτική: "Κάθε κριτική κατά της κυβέρνησης, είπε, συνδυάζεται με πρόταση από το κόμμα μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να την αναγνωρίσει ο κ. πρωθυπουργός και κάτι άλλο: ότι δε θελήσαμε να εκμεταλλευτούμε τα τραγικά σφάλματα, τα οποία έχουν γίνει στον οικονομικό, τον κοινωνικό και κυρίως στον εθνικό τομέα. Και όλα αυτά για να μην διαταράξουμε το εθνικό μέτωπο", κατέληξε.

Ο Αντ. Σαμαράς, από την πλευρά του, κάλεσε την κυβέρνηση, στα πλαίσια της "υπερβατικής δημαγωγίας", προκειμένου "να αποτραπούν νέες κοινωνικές εκρήξεις", να αναστείλει την εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης για να προχωρήσει σε διάλογο.

Ν. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ