Παρασκευή 31 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΠΕΙΡΟΣ
Μπορεί να βγει από την απομόνωση

Οι δυνατότητες της περιοχής τονίστηκαν στην πανηπειρωτική συνέλευση

Τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η περιοχή της Ηπείρου συζητήθηκαν στην πανηπειρωτική συνέλευση που έγινε προχτές σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Η Ηπειρος είναι μια περιφέρεια που χαρακτηρίζεται από τη γεωγραφική και οικονομική της απομόνωση, σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο. Με κατά κεφαλήν εισόδημα 28% μικρότερο του μέσου εθνικού και περίπου 55% του μέσου κοινοτικού, είναι μαζί με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου η φτωχότερη περιοχή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ταυτόχρονα, όμως, αποδείχτηκε ότι η Ηπειρος διαθέτει δυνατότητες ανάπτυξης, που δεν εκμεταλλεύονται σωστά. Στον πρωτογενή τομέα αλιεία, γεωργία, κτηνοτροφία, δάση ασχολείται το 35% του πληθυσμού και παράγει το 24% του συνολικού ακαθάριστου περιφερειακού προϊόντος. Στο δευτερογενή τομέα, ενώ υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης, την τελευταία πενταετία έπαψαν να λειτουργούν πολλές κλωστοϋφαντουργικές μονάδες. Οτουρισμός δεν είναι αναπτυγμένος, αν και υπάρχουν υποδομές για την ανάπτυξή του.

Ο ίδιος ο νομάρχης Ιωαννίνων χαρακτήρισε την Ηπειρο "ξεχασμένη περιφέρεια του ελληνικού κράτους", τονίζοντας ότι "η έλλειψη σχεδιασμού έμπνευσης και σωστής στρατηγικής από την πολιτεία οδήγησε την περιοχή σε οριακές καταστάσεις". Αναφερόμενος στη σχέση της Ηπείρου με την Αλβανία, είπε πως "πρέπει όλοι να εργαστούμε για την ομαλοποίηση των σχέσεων των δυο χωρών, Ελλάδας - Αλβανίας, πέρα από τους εθνικισμούς ορισμένων, γιατί η Αλβανία αποτελεί πηγή οικονομικής ζωής για την περιοχή".

Η Ηπειρος, αν γίνουν τα μεγάλα έργα που εξαγγέλλονται, (Εγνατία Οδός, λιμάνι Ηγουμενίτσας) μπορεί, τονίστηκε στη συνέλευση, να αποτελέσει την πύλη της Ελλάδας στην Ευρώπη. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δ. Γλάρος, σημείωσε πως "η σωστή υποδομή σε χώρους σημαντικούς για τους κατοίκους θα τους δώσει κίνητρα για να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Η αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και γενικότερα της παιδείας στην περιοχή της Ηπείρου είναι η μόνη ελπίδα στην προσπάθεια αυτή".

Η καθυστέρηση, επισημάνθηκε, είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών, που εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις την τελευταία δεκαετία. Οπως ανέφερε και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ σ. Δάμος, "χρειάζεται να αλλάξει αυτή η πολιτική μέσα από την αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού στη γεωργία, τη στήριξη των συνεταιρισμών, των βιοτεχνιών και του τουρισμού". "Το ΚΚΕ, τόνισε, θεωρεί την εξασφάλιση κλίματος ειρήνης στην περιοχή αναγκαία προϋπόθεση για την αλλαγή της άσχημης κατάστασης".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμιά προοπτική για το λαό από τους σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου(2017-10-28 00:00:00.0)
«Χρυσώνουν» την πολιτική ερήμωσης και μαρασμού(2008-08-15 00:00:00.0)
Είμαστε οι φτωχότεροι της Ευρώπης!(2001-02-24 00:00:00.0)
Περιοδεία Κολοζώφ στην ελληνοαλβανική μεθόριο(1998-12-12 00:00:00.0)
"Οράματα" και πραγματικότητα για την Ηπειρο(1997-05-30 00:00:00.0)
"Οράματα" και πραγματικότητα για την Ηπειρο(1997-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ