Παρασκευή 31 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λύσεις και όχι υποσχέσεις ζητούν οι συνταξιούχοι

Ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί, εάν σήμερα δεν ικανοποιηθούν τα βασικά τους αιτήματα, ανακοίνωσε χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα

Ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των συνταξιούχων και όχι υποσχέσεις, για να παρακάμψει το πρόβλημα, ζητά απ' τον πρωθυπουργό με χτεσινή ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιούχων.

Ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου υποσχέθηκε στη ΣΕΑ ότι σήμερα θα ανακοινωθούν μέτρα για τους συνταξιούχους. Η ΣΕΑ έχει ζητήσει τα οποιαδήποτε μέτρα να ανακοινωθούν στην ίδια τη ΣΕΑ, είτε απ' τον ίδιο τον πρωθυπουργό είτε απ' τους εξουσιοδοτημένους απ' τον πρωθυπουργό υπουργούς. Χτες το μεσημέρι έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Γ. Παπαντωνίου, Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Φ. Ιωαννίδης και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Τ. Γιαννίτσης. Στη σύσκεψη πάρθηκαν αποφάσεις για τις συντάξεις που θα ανακοινωθούν σήμερα στις 1.30 το μεσημέρι, πιθανώς σε κοινή συνέντευξη Τύπου των τριών υπουργών.

Λεπτομέρειες για τις αποφάσεις δεν έγιναν γνωστές. Ομως όπως και την παραμονή, καθώς και την ίδια τη μέρα της συνάντησης της ΣΕΑ με τον πρωθυπουργό στις 16 Μάρτη 1993, έτσι και χτες κυκλοφόρησαν διάφορα σενάρια. Ετσι τις πρώτες ώρες μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας κυκλοφόρησε το σενάριο ότι θα δοθούν αυξήσεις 8 - 10% στους χαμηλοσυνταξιούχους ή δραχμική αύξηση 10.000 δραχμών. Αργότερα κυκλοφόρησε η φήμη ότι θα δοθεί εφάπαξ δραχμική αύξηση στους συνταξιούχους, που παίρνουν συντάξεις μέχρι και 120.000 δραχμές.

Το βέβαιο πάντως είναι, ύστερα από διασταυρωμένες πληροφορίες του "Ρ", ότι τα μέτρα δεν αφορούν όλους τους συνταξιούχους, αλλά "τους μικροσυνταξιούχους όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός". Αργά το βράδυ οι ίδιες πηγές επέμεναν ότι δεν "είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο απ' τα σενάρια που είχαν ακουστεί", αλλά ότι σήμερα θα ανακοινωθεί "δέσμη μέτρων", που πιθανά να χρειαστούν και νομοθετική μεταρρύθμιση. Δε διευκρινίστηκε όμως αν θα είναι αυτόνομη νομοθετική ρύθμιση ή αν θα ενταχτεί στο μίνι νομοσχέδιο που έχει έτοιμο η Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Αμετακίνητοιοι συνταξιούχοι

Οι πληροφορίες λοιπόν συγκλίνουν στο ότι οι ρυθμίσεις που θα εξαγγείλει η κυβέρνηση σήμερα δεν ικανοποιούν το μόνο και βασικό αίτημα των συνταξιούχων, που έχει μακροπρόθεσμη αξία και ισχύ για την ίδια την κοινωνική ασφάλιση: Την επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη και τη διαμόρφωση των συντάξεων στο 80% των μισθών των εργαζομένων.

Τη μη ικανοποίηση του βασικού αυτού αιτήματος η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να την "ισοφαρίσει" με τις εξαγγελίες για τους συνταξιούχους αγρότες που είναι 750.000. Φαίνεται ακόμα ότι οι όποιες εξαγγελίες για τους συνταξιούχους αγρότες θα χρησιμοποιηθούν και ως μέσο πίεσης και προς τους συνταξιούχους, αλλά και προς τους αγωνιζόμενους αγρότες.

Στη χτεσινή ανακοίνωσή της η ΣΕΑ επισημαίνει ότι τα κύρια προβλήματα των συνταξιούχων είναι η επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη και η διαμόρφωση της σύνταξης στο 80% των μισθών των εργαζομένων. Επίσης ζητούν την κατάργηση των αντισυνταξιουχικών διατάξεων των αντιασφαλιστικών νόμων και την εγγύηση του κράτους για την καταβολή των συντάξεων. "Αυτά είναι που πρέπει να επιλύσει στο σύνολό τους η κυβέρνηση, για να σταματήσει η αδικία σε βάρος των συνταξιούχων", επισημαίνει η ΣΕΑ και τονίζει: "Αλλιώς ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακώνεται συνεχώς".

Αλληλεγγύη

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τον αγώνα των συνταξιούχων.

Στη ΣΕΑ καταφτάνουν καθημερινά τηλεγραφήματα συμπαράστασης από τοπικές οργανώσεις και δήμους, που εκδηλώνουν την επιθυμία να συνδράμουν με κάθε τρόπο τον αγώνα τους. Χτες η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ) με ανακοίνωσή της εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των συνταξιούχων και ζητά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, που αφορούν το σύνολο των εργαζομένων. Αυτές οι συντάξεις πείνας, επισημαίνει η Ομοσπονδία, που δίνονται σήμερα, δεν μπορούν να καλύψουν πολλές φορές ούτε τα έξοδα φαρμάκων.

  • Με χτεσινή ανακοίνωσή του ο διοικητής του ΤΕΒΕ Κ. Κόντος έκανε γνωστό ότι οι συντάξεις του Ταμείου θα καταβληθούν σήμερα και όχι τη Δευτέρα.

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ