Ημερίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών και της ΕΣΗΕΑ για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής γλώσσας
"Το σήμερα και αύριο της ελληνικής γλώσσας" ήταν το θέμα χτεσινής ημερίδας, που συνδιοργάνωσαν η ΕΣΗΕΑ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών,ύστερα από πρωτοβουλία των περιοδικών "Γρίφος", "Σάββατο", "Λύσε το", "Μίνι Γρίφος", "Σούπερ Γρίφος", "Βέλος" και "Ο Γρίφος των Διακοπών".
Τις εργασίες άνοιξε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πέτρος Γέμτος,τονίζοντας ότι "ελληνική γλώσσα και εθνική επιβίωση είναι όροι ταυτόσημοι. Η ιδιαιτερότητα της ελληνικής παρουσίας στην ανθρώπινη ιστορία μπορεί μόνο να διασωθεί, αν η ελληνική γλώσσα διατηρηθεί και αναπτυχθεί". Στην ομιλία του ο υπουργός Παιδείας, Γιώργος Παπανδρέου,σχετικά με την πρόταση της Γαλλίας για εξοστρακισμό της ελληνικής γλώσσας από τις εργασίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μη βρίσκοντας λόγια επίκρισης... περιορίστηκε στο:"Δε δεχόμαστε, με κανένα τρόπο, να παραβιασθεί ή να υπονομευθεί στην πράξη η καθιερωμένη ισοτιμία των γλωσσών των χωρών - μελών" και σημείωσε την ανάγκη διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στον απόδημο ελληνισμό και δημιουργίας δικτύου Ινστιτούτων, ανά τον κόσμο. Δήλωσε ότι θα προτείνει στους κοινοτικούς ομολόγους του την ίδρυση Κέντρου Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών.
Κρατώντας ανά χείρας το διάλογο του Πλάτωνα "Κρατύλος", μίλησε ο Β. Πολύδωρας.Ο "διάδοχός" του στο βήμα Σαράντος Καργάκος επεσήμανε: "Στις ανακοινώσεις των δύο προηγούμενων ομιλητών μέτρησα συνολικά 59 "θα".Και όπως λέει ο Θουκυδίδης, έχουμε γίνει "θεαταί λόγων, ακροαταί έργων".Ο σύγχρονος πολιτικός λόγος στηρίζεται στη λεκτική δεξιοτεχνία και όχι στην πολιτική δημιουργία".
Ο δημοσιογράφος, Στέλιος Ανεμοδουράς,μίλησε με θέμα "Η ελληνική, μητέρα - γλώσσα του Δυτικού κόσμου".Μίλησαν ακόμα οι: Ι. Μαρκαντώνης,καθηγητής Παιδαγωγικής, ο ακαδημαϊκός Ι. Πεσμαζόγλου,ο καθηγητής Κάρολος Μητσάκης,ο γλωσσολόγος Παναγιώτης Κοντός,η επίκουρη καθηγήτρια Ασπασία - Βαλεντίνη Ρήγα κ. ά.