Ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης,με χτεσινή του επιστολή προς τους αρχηγούς των κομμάτων, ζητά να ορίσουν τους βουλευτές για τη συγκρότηση Επιτροπής αναθεώρησης διατάξεων του Συντάγματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής, η Επιτροπή θα είναι 50μελής, αποτελούμενη από 28 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, 18 της ΝΔ, 2 της Πολιτικής Ανοιξης και 2 του ΚΚΕ.
Η σύσταση της προαναφερόμενης Επιτροπής προβλέπεται στο άρθρο 119 του Κανονισμού της Βουλής. Το σχετικό άρθρο, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η Επιτροπή σε προθεσμία που ορίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής, υποβάλλει την έκθεσή της στο Σώμα και οι προτάσεις της συζητούνται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αναφέρεται αποκλειστικά στην ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος και στις προτεινόμενες αναθεωρητέες διατάξεις, που σε καμία, όμως, περίπτωση δεν μπορεί να είναι οι αναφερόμενες στη μορφή και το περιεχόμενο του πολιτεύματος βασικές διατάξεις του Συντάγματος.
Σύμφωνα με το άρθρο 110 του Συντάγματος, η απόφαση αναθεώρησης λαμβάνεται με πλειοψηφία 180 βουλευτών σε δύο ψηφοφορίες, που απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον ένα μήνα. Με την απόφαση αυτή καθορίζονται ειδικά οι διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν. Αφού αποφασιστεί η αναθεώρηση η επόμενη Βουλή κατά την πρώτη σύνοδό της αποφασίζει με πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις. Αν η πρόταση αναθεώρησης αποφασιστεί μεν με απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Βουλής, όχι όμως από 180 βουλευτές, η επόμενη κατά την πρώτη σύνοδό της μπορεί να αποφασίσει σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις, με πλειοψηφία, όμως, 180 βουλευτών.
Στο μεταξύ, τη Δευτέρα θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ στον πρόεδρο της Βουλής τις προτάσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Χτες η Επιτροπή Θέσεων του Κινήματος υπέβαλε τις προτάσεις της στα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου που ασχολούνται με θεσμικά θέματα και στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Προεδρίας και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Γ. Ποττάκης,μετά την ολοκλήρωση διευρυμένης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, έκανε γνωστό ότι οι προτάσεις του κόμματός του θα αναφέρονται στην αναθεώρηση των άρθρων που αναφέρονται: Στις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας, στη Δικαιοσύνη, στο ρόλο της Βουλής, στο Β βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στο σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ δε θα αναφέρονται σε καμία διάταξη σχετική με τις εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ή στις διακομματικές επιτροπές που πρότεινε ο πρωθυπουργός για την εξωτερική πολιτική, τη δημόσια διοίκηση και την παιδεία.
Οι ίδιες πληροφορίες, προερχόμενες από κόλπους του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουν ότι στα σχετικά με τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας, προβλέπεται η κατοχύρωση του αυτοδιοίκητου της Εκκλησίας έναντι του κράτους και προσδιορίζονται τα όρια του δικαστικού ελέγχου πράξεων των εκκλησιαστικών αρχών. Επίσης, στις προτάσεις κατοχυρώνεται: Ο αποκλεισμός καταστρατήγησης συνταγματικών διατάξεων για τα ανώτατα όρια προφυλάκισης. Η προστασία από το ηλεκτρονικό φακέλωμα. Διευρύνεται το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή ανώτατων και ανώτερων δικαστών. Τέλος, προσδιορίζονται τα κωλύματα εκλογιμότητας βουλευτών.
Γ. Κ.