Σάββατο 11 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Φράζουν" μια έξοδο απεξάρτησης

Η Θεραπευτική Κοινότητα του περίπτερου 18 Ανω προειδοποιεί το υπουργείο Υγείας, ότι θα αναστείλει τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού, γιατί δε λύθηκε το πρόβλημα του προσωπικού

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός της μοναδικής Μονάδας Απεξάρτησης Αλκοολικών και Τοξικομανών, που λειτουργεί στα πλαίσια του δημόσιου συστήματος Υγείας, κινδυνεύει να κλείσει. Αιτία, η από τριμήνου λήξη της σύμβασης εργασίας των οχτώ μελών της θεραπευτικής ομάδας, που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του "Νόμου Πεπονή".

Τους τελευταίους τρεις μήνες οι οχτώ θεραπευτές εργάζονται χωρίς να πληρώνονται, για να μπορέσει να λειτουργήσει η Μονάδα. Η Θεραπευτική ομάδα της Μονάδας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής στις 7.2.95 έστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, Δ. Κρεμαστινό,όπου του γνωστοποιεί την απόφασή της για αναστολή της λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού, "γιατί αλλιώς τίθεται σε κίνδυνο όλη η θεραπευτική διαδικασία, αφού δεν υπάρχει το αναγκαίο θεραπευτικό προσωπικό για να λειτουργήσει η Μονάδα".

Οι οχτώ θεραπευτές μετά από εισήγηση της θεραπευτικής ομάδας της Μονάδας στο ΔΣ του Νοσοκομείου και σχετική απόφαση του ΔΣ που κοινοποιήθηκε στο υπουργείο, δεν απολύθηκαν, συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, περιμένοντας να δοθεί λύση στο πρόβλημα. "Παρά τις διαβεβαιώσεις, όμως, των αρμοδίων και τις εκφρασμένες καλές προθέσεις, τόσο του υφυπουργού Υγείας Μ. Σκουλάκη, όσο και του ΟΚΑΝΑ - τονίζεται στην επιστολή - καμία λύση δε δόθηκε και οι εργαζόμενοι αυτοί (απλήρωτοι από τριμήνου) αντιμετωπίζουν πια πρόβλημα επιβίωσης. Εάν δε λυθεί άμεσα το πρόβλημα, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη Μονάδα".

Το έργο της Μονάδας

Στην επιστολή σημειώνεται ο τεράστιος όγκος υπηρεσιών που προσφέρει η Μονάδα στους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους, που παρά τις ελλείψεις λειτουργεί "χάρη στην αυτοθυσία της θεραπευτικής ομάδας". Αρκεί να αναφερθεί ότι ο μέσος αριθμός των εξαρτημένων που κάνουν χρήση των υπηρεσιών της Μονάδας στα διάφορα τμήματά της, ανέρχεται στα 700 άτομα το μήνα. Ολοκληρώνουν το πρόγραμμα κάθε χρόνο περί τα 100 άτομα (αλκοολικοί - τοξικομανείς), ενώ ο Συμβουλευτικός Σταθμός, μόνο το 1994, παρέσχε τις υπηρεσίες του σε 9.700 άτομα. Η Μονάδα στελεχώθηκε αρχικά με προσωπικό όλων των κλάδων και ανήκε οργανικά στο Νοσοκομείο (περίπου 35 άτομα). Σ' αυτά προστέθηκαν από το 1992 και 33 συμβασιούχοι (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας κλπ). Σε όλα τα τμήματα εργάζονται 65 θεραπευτές.

Στην επιστολή η θεραπευτική ομάδα κατηγορεί την πολιτεία για υποβάθμιση της Μονάδας Απεξάρτησης, που εκφράζεται και μέσα από το γεγονός της αδυναμίας έναρξης λειτουργίας τριών νέων τμημάτων της. Συγκεκριμένα, το κτιριακά έτοιμο Τμήμα Ψυχικής Απεξάρτησης Τοξικομανών στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, το Τμήμα Συμβουλευτικής και Θεραπείας Οικογένειας, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και ο Ξενώνας Κοινωνικής Επανένταξης, δε λειτουργούν γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. "Και αυτό - επισημαίνεται - τη στιγμή που υπάρχουν τραγικές ελλείψεις στην Ελλάδα στον τομέα της θεραπείας απεξάρτησης. Είναι ελάχιστα τα υπάρχοντα προγράμματα και τεράστιες οι πραγματικές ανάγκες και η ζήτηση από νέους ανθρώπους που παλεύουν να σωθούν". Με την υπάρχουσα υποδομή στη χώρα μας, σημειώνεται, μπορεί να καλυφθεί μόνο το 5% των αναγκών στον τομέα της θεραπείας των εξαρτημένων, από αλκοόλ και ναρκωτικά, ατόμων.

Η θεραπευτική ομάδα της Μονάδας ζητά από τον υπουργό να παραμείνουν στις θέσεις τους οι οχτώ θεραπευτές, είτε με συμβάσεις αορίστου χρόνου, είτε με μονιμοποίηση και ακόμη να προκηρυχτούν 21 νέες θέσεις, ώστε να γίνει δυνατή και η άμεση λειτουργία των τριών νέων τμημάτων της Μονάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ