Κυριακή 19 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι αποκαλύπτει η εισήγηση για τις δορυφορικές επικοινωνίες

Παρακάμπτονται συνολικά οι επίγειες τηλεπικοινωνίες, ακόμη και η παραδοσιακή φωνητική! Η Ελλάδα μέσο διείσδυσης στην Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή αμερικανικών και αγγλικών πολυεθνικών

Η εισήγηση για την ίδρυση θυγατρικής για τις δορυφορικές επικοινωνίες βρίσκεται στα συρτάρια των "γραφείων" της διοίκησης του ΟΤΕ. Είχε επιχειρηθεί πολύ πρόσφατα να περάσει στην ημερήσια διάταξη, αλλά κάτω από τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν αποσύρθηκε προσωρινά. Η πρόταση στην οποία κατέληγε η εισήγηση ήταν η εξής: "Εισηγούμαστε (... ) την έγκριση διενέργειας ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάδειξη κατάλληλου οίκου ή ομάδας οίκων έμπειρου κυρίως στη λειτουργία - εκμετάλλευση δικτύων Vsat, με τον οποίο ο ΟΤΕ θα συνεργαστεί και θα προχωρήσει, μετά από διαπραγματεύσεις και με βάση τη διακήρυξη του διαγωνισμού και την προσφορά του Οίκου, στη συγκρότηση κοινοπραξίας ή θυγατρικής εταιρίας,αντικείμενο της οποίας θα είναι η μελέτη, επιλογή, προμήθεια, εγκατάσταση, λειτουργία, εκμετάλλευση, ανάπτυξη και προώθηση ενός δικτύου Vsat". Μάλιστα δε, η τριμελής επιτροπή που έκανε την εισήγηση δηλώνει ότι εισηγείται την... αυθημερόν επικύρωση της απόφασης!

Τα δίκτυα επικοινωνίας Vsat έχουν ξεχωριστή σημασία, καθώς "παρέχουν πρόσθετες δυνατότητες διείσδυσης σε άλλες χώρες".Στην πράξη καταργούν τις επικοινωνίες που προσφέρει ο οποιοσδήποτε "συμβατικός" τηλεπικοινωνιακός οργανισμός. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι το γεγονός ότι μπορούν να προσφέρουν και υπηρεσίες φωνητικής τηλεφωνίας,άρα καταργείται και το "προνόμιο" των δημόσιων οργανισμών στον τομέα αυτό, η απελευθέρωση του οποίου έχει προς το παρόν εξαιρεθεί στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης! Επόμενα παίζει σημαντικό ρόλο και στην εξωτερική πολιτική. Αντί όμως να εμπλακεί ο ΟΤΕ σ' αυτή την υπηρεσία - που πρέπει να το κάνει αλλά ως δημόσιος - η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι ο ΟΤΕ να παίξει το ρόλο του μεσάζοντα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του πολυεθνικού κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίο, σε σχέση με τα προηγούμενα, ότι στην εισήγηση υπογραμμίζεται: "Οι επιτακτικές ανάγκες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης για σύγχρονες επικοινωνίες με γρήγορες και απλές λύσεις παράκαμψης των επίγειων τους δικτύων και οι αυξημένες ανάγκες για ανεξάρτητες επικοινωνίες πολλών εταιριών... ".Προς επιβεβαίωση τονίζεται ότι "τα δίκτυα Vsat, άλλωστε, χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό τόσο από τη Γερμανία" για τον έλεγχο των τηλεπικοινωνιών της Πολωνίας όσο και από τις σκανδιναβικές χώρες για τη διείσδυση στις χώρες της Βαλτικής.Επιπλέον δε σημειώνεται ότι ανάμεσα στους πιθανούς πελάτες που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι το ΑΠΕ, η ΔΕΠΑ, τράπεζες, εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Ευρώπη, ο Ελληνικός Στρατός, κλπ.

Στο κεφάλαιο "κριτήρια συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία" "φωτογραφίζονται" συγκεκριμένες εταιρίες και εμμέσως πλην σαφώς η κοινοπραξία Ιντρακόμ - Hughes. Ετσι "προτείνεται": Κάθε οίκος ή ομάδα οίκων να είναι φορέας εκμετάλλευσης δικτύου ή δικτύων Vsat, χωρίς να είναι και απαραίτητα και κατασκευαστής Vsat. Την "προϋπόθεση "φορέας εκμετάλλευσης" εξασφαλίζει στην προκειμένη περίπτωση ο Αμερικανός συνεταίρος της Ιντρακόμ.

Αυτό που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι πως η υπηρεσία VSAT είναι από τις πλέον κερδοφόρες! Σύμφωνα με την εισήγηση, το κόστος της συνολικής επένδυσης είναι μόλις 400 εκατομμύρια δραχμές, την ώρα που το μηνιαίο τέλος χρήσης θα είναι 1,5 εκατομμύρια δραχμές!

Τα κείμενα έγραψε ο Αντρέας ΠΕΤΣΙΝΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προγραμματικές συμφωνίες 100 δισ.(1997-11-20 00:00:00.0)
Εταιρία ΟΤΕ-ΝΕΤ(1996-07-16 00:00:00.0)
Καταθέτουν για τα ψηφιακά(1996-06-26 00:00:00.0)
Τις επόμενες μέρες η απόφαση(1996-05-15 00:00:00.0)
Απανωτές ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή(1996-05-14 00:00:00.0)
Ολομέλεια Εφετείου και ποινική δίωξη, ζητά ο εισαγγελέας(1996-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ