Κυριακή 19 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Ο "χορός" της ακρίβειας καλά κρατεί

Αυξήσεις σε είδη διατροφής και σε άλλα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, που φτάνουν μέχρι και 83,4%, σημειώθηκαν στο διάστημα Γενάρης 1994 - Φλεβάρης 1995, "δόξη και τιμή" της απελευθερωμένης αγοράς

Σημαντικές αυξήσεις που ξεκινούν από 10% και ξεπερνούν το 83,4% σημειώθηκαν στο διάστημα Γενάρης '94 - Φλεβάρης '95 σε 20 βασικά είδη διατροφής και πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, τις τιμές των οποίων κατέγραψε και παρουσιάζει σήμερα ο "Ρ", σκιαγραφώντας τις οδυνηρές επιπτώσεις που έχει στο πορτοφόλι των εργαζόμενων η απελευθέρωση της αγοράς. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει, επίσης, ότι στο εννιάμηνο Ιούνης '94 - Φλεβάρης '95 σημειώθηκαν στα ίδια είδη ανατιμήσεις, που φτάνουν μέχρι και 62,2%,ενώ κατά μέσο όρο κυμαίνονται γύρω στο 20%!Είναι εμφανές, ότι η διαδοχή του Αλ. Μπαλτά,πρώτου υφυπουργού Εμπορίου της σημερινής κυβέρνησης, που ασπάστηκε - ατυχώς - τις περίφημες "συμφωνίες κυρίων", από τον νυν υφυπουργό Μ. Χρυσοχοφιδη (μετά το γνωστό ανασχηματισμό), ο οποίος επιδόθηκε σε μακροχρόνιες - πλην όμως, αναποτελεσματικές - κοστολογικές έρευνες, δεν άλλαξε ούτε στο ελάχιστο την εκρηκτική κατάσταση στην αγορά. Κατάσταση που δεν έχει να κάνει ούτε με το "χρώμα" ούτε με τα πρόσωπα της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά με την ίδια την εφαρμοζόμενη πολιτική πλήρους απελευθέρωσης, η οποία και αποτελεί το καλύτερο "λίπασμα" για τη διεύρυνση της ασυδοσίας των κάθε είδους κερδοσκόπων.

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο "Ρ" και τα οποία προέρχονται από συνοικιακά παντοπωλεία της Αθήνας, στο διάστημα Γενάρης '94 - Φλεβάρης '95, σημειώθηκαν σε βασικά είδη διατροφής και πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης ανατιμήσεις από 10 έως και 83,4%, ενώ κατά μέσο όρο κυμαίνονται γύρω στο 34,6%.

Οπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα, στο παραπάνω διάστημα, σημαντική αύξηση που αγγίζει το 32% παρουσίασε η τιμή της ζάχαρης, η οποία πωλείται αυτή τη στιγμή προς 290 δραχμές το κιλό, αντί των 220 δραχμών το κιλό που πωλούνταν τον περσινό Γενάρη. Ανάλογη αύξηση κατά 31% εμφανίστηκε στο ελαιόλαδο, η τιμή του οποίου εκτινάχτηκε στις 1.205 δραχμές το λίτρο, στο βούτυρο που ανατιμήθηκε κατά 35,4% κ.λπ. Αξιοσημείωτη είναι η ανατίμηση που παρουσίασε στο ίδιο διάστημα το χαρτί υγείας, η οποία ξεπερνά το 47%,αλλά και ο καφές που ανατιμήθηκε κατά 83,4% - αν και αποτελεί χρηματιστηριακό είδος, δεν παύει να αποτελεί το προσφιλέστερο αφέψημα της ελληνικής οικογένειας. Σημαντικό μερίδιο στην εκρηκτική κατάσταση που παρουσίασε η αγορά στο συγκεκριμένο διάστημα, έχουν και οι ανατιμήσεις - πριν λίγες μέρες είχαμε την πιο πρόσφατη - που σημειώθηκαν στα οινοπνευματώδη, στους χυμούς και τα αναψυκτικά και οι οποίες φτάνουν μέχρι και 22,7%!

Η έξαρση της ακρίβειας που σημειώθηκε τη χρονιά που πέρασε σαν συνέπεια της απελευθερωμένης αγοράς, τροφοδότησε ανάλογα και το "τέρας" του πληθωρισμού, που όπως αναμενόταν, δεν "έσκυψε κεφάλι" σε όλο το διάστημα του 1994, αποδεικνύοντας άκαρπες τις ελπίδες της κυβέρνησης για επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού του μέχρι το τέλος του χρόνου.Βεβαίως, το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να θίξει τα "ιερά και όσια" των κάθε είδους μεγαλοβιομηχάνων και μεγαλοεπιχειρηματιών, προδιαγράφει ότι οι ελπίδες της κυβέρνησης θα αποβούν το ίδιο άκαρπες και φέτος. Αποψη που την ενίσχυσαν επαρκώς τόσο ο υπουργός και ο υφυπουργός Εμπορίου Κ. Σημίτης και Μ. Χρυσοχοφιδης αντίστοιχα, οι οποίοι τη βδομάδα που πέρασε ανακοίνωσαν μια σειρά μέτρων για την αγορά αγροτικών προϊόντων. Μέτρα που αφ' ενός μεν σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που απαιτεί η αγορά, αφ' ετέρου δε, όπως διευκρίνισαν, θα μπουν σε εφαρμογή απ' του χρόνου (1 - 1 - 96)! Ενδεικτικό, για την απροθυμία που εμφανίζει και η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου, να προχωρήσει σε ουσιαστικούς και εντατικούς ελέγχους στην αγορά, είναι το εξής μέτρο, που ανακοινώθηκε διά στόματος Μ. Χρυσοχοφιδη: Θα ιδρυθεί νέα διεύθυνση στο υπουργείο Εμπορίου, στελεχωμένη από το υπάρχον προσωπικό και με... συστήματα πληροφορικής θα καταγράφει την κατάσταση που επικρατεί καθημερινά στην αγορά! Τα "ριζοσπαστικά" μέτρα δηλαδή, που υποσχόταν μήνες τώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου, θα είναι η πραγματοποίηση ελέγχων... απ' τα γραφεία των υπαλλήλων και μάλιστα από την 1 - 1 - 96 (!).

Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ