Κυριακή 19 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Αιτήσεις με... σκόνη 7 ετών

Μόνο τις αιτήσεις εκπαιδευτικών και δημοσίων υπαλλήλων, που είχαν κατατεθεί μέχρι το τέλος του 1988, έχει ικανοποιήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ όσοι κατέθεσαν αίτηση μετά το 1989 και μετά περιμένουν στο ...ακουστικό

Σκόνη επτά χρόνων είχαν μαζέψει τα συρτάρια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς οι "γαλαζοπράσινες" κυβερνήσεις το έχουν αφήσει κυριολεκτικά στην τύχη του, παραπέμποντας στις καλένδες και αυτή ακόμη τη στοιχειώδη στεγαστική πολιτική. Το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα όταν πρόκειται για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στο οποίο υπάγεται για δανειοδότηση το 70% των δημοσίων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και οι εκπαιδευτικοί, με βάση την κατανομή που ισχύει ανάμεσα σ' αυτό και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Συγκεκριμένα, το ΤΤ από το 1988 μέχρι το καλοκαίρι του 1994 δεν είχε χορηγήσει ούτε ένα στεγαστικό δάνειο, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, που είχε δημιουργήσει στο ίδρυμα τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση στα συρτάρια του 35.000 αιτήσεων. Το πρόβλημα είχε γεννηθεί από τη στιγμή που το ΤΤ χορήγησε δάνεια δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών σε διάφορες ΔΕΚΟ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Οι ΔΕΚΟ, με φωτεινές εξαιρέσεις τον ΟΤΕ και την ΕΥΔΑΠ, δεν αποπλήρωσαν τα δάνεια στο Ταμιευτήριο, ενώ το ελληνικό δημόσιο αντί, βάσει της εγγύησης που είχε χορηγήσει, να αποπληρώσει για λογαριασμό των ασυνεπών ΔΕΚΟ το ΤΤ, το φόρτωσε με ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, με αποτέλεσμα το ΤΤ να αδυνατεί να χορηγήσει δάνεια και οι δημόσιοι υπάλληλοι να περιμένουν στο ακουστικό τους.

Βελτιώσεις στα χαρτιά πριν από τις εκλογές

Τις περιόδους που πλησίαζαν εκλογές, οι κυβερνήσεις ανακοίνωναν μια σειρά από "βελτιώσεις" στους όρους χορήγησης των στεγαστικών δανείων και στο ανώτατο ύψος του δανείου. Το πρόβλημα είναι ότι και πάλι οι αιτήσεις παρέμεναν στα συρτάρια.

Συγκεκριμένα, στο τέλος του 1988, δηλαδή, λίγο πριν από τις εκλογές του 1989, την εποχή του "Τσοβόλα δώστα όλα", το ΤΤ, σαν δημόσιο πιστωτικό ίδρυμα υπό τον έλεγχο της τότε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνει νέα ανώτατα όρια στεγαστικών δανείων, που διαμορφώθηκαν για ένα δημόσιο υπάλληλο σε 3.300.000 δρχ. και για ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων σε 4.950.000 δρχ., ενώ τα επιτόκια αποπληρωμής διαμορφώθηκαν σε 14% για το λεκανοπέδιο της Αττικής και τη Θεσσαλονίκη, 13% για την υπόλοιπη Ελλάδα και 12% για τις παραμεθόριες περιοχές. Ωστόσο, τα δάνεια που μέχρι το καλοκαίρι του 1994 εκκρεμούσαν έφεραν ημερομηνία αίτησης από το 1988.

Και έφτασε μέσα από παχιά λόγια το καλοκαίρι του 1994, που βρήκε το ΤΤ με πάνω από 35.000 ανικανοποίητες αιτήσεις στα συρτάρια του. Τότε άρχισε να εγκρίνεται ένας περιορισμένος αριθμός δανείων από το 1988 και 1989, που ανέρχονταν στις 12.000, με βάση την αναπροσαρμογή που είχε ανακοινωθεί το Φλεβάρη του 1994 από τον υφυπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, όπου υπάγεται το ΤΤ, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιούνη. Σύμφωνα με αυτή, τα ανώτατα όρια δανείου διαμορφώθηκαν σε 6.000.000 δρχ. για τους ανύπαντρους και σε 9.000.000 δρχ. για τους παντρεμένους, ενώ παρέμειναν αμετάβλητα τα επιτόκια και ο χρόνος αποπληρωμής στα 25 χρόνια. Και ενώ οι ανακοινώσεις του υπουργού έγιναν το Φλεβάρη, η αποστολή των ειδοποιητηρίων στους 12.000 ενδιαφερόμενους του 1988 και 1989 άρχισε το καλοκαίρι! Αυτοί είναι και οι όροι που ισχύουν σήμερα για τα στεγαστικά δάνεια στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ο ρυθμός ικανοποίησης των αιτήσεων σήμερα

Μετά από τις εξαγγελίες του υφυπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών το Φλεβάρη του 1994, περί άμεσης ικανοποίησης μέρους των αιτήσεων που εκκρεμούσαν - ο ίδιος είχε εξαγγείλει την ικανοποίηση 2.000 αιτήσεων δημοσίων υπαλλήλων και τη μεταφορά 1.500 αιτήσεων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων - το ΤΤ άρχισε το περασμένο καλοκαίρι να στέλνει 12.000 ειδοποιητήρια, όσες και οι αιτήσεις του 1988 και 1989. Το απαιτούμενο ποσό για την ικανοποίηση αυτού του αριθμού αιτήσεων ανέρχεται σε 80 δισ. δρχ. όπως μας ενημέρωσε ο διευθυντής των στεγαστικών δανείων του ΤΤ, κ. Κατσής, το 30% από τους ειδοποιηθέντες κίνησε τη διαδικασία για τη σύναψη του δανείου, δεδομένου ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι αναζήτησαν άλλους τρόπους δανειοληψίας κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, ενώ πάνω από 1.500 αιτήσεις εκκρεμούν για έλεγχο και συνομολόγηση του δανείου. Ο ίδιος μας είπε ότι έχουν καταβληθεί 6 δισ. δρχ., που αντιστοιχούν σε 1.900 δάνεια. Ετσι, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 23.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 1994, και αντιστοιχούν σε 150 δισ. δρχ.

Εξάλλου, σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο στέλεχος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μέσα στο Μάρτη πρόκειται να συνεδριάσει το ΔΣ του Ταμιευτηρίου προκειμένου να εγκρίνει όλες τις αιτήσεις που εκκρεμούν, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει η πρόθεση να αυξηθούν τα ανώτατα όρια δανείου, η ταυτόχρονη μείωση κατά μία μονάδα των επιτοκίων, καθώς και η διάρκεια από 25 σε 30 χρόνια, ώστε να φτάσει τα ποσά του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, τα οποία είχαν αυξηθεί την άνοιξη χωρίς να γίνει το ίδιο στο ΤΤ. Ας σημειωθεί ότι το ΔΣ του ΤΤ αποτελείται στην πλειοψηφία του από μέλη διορισμένα από την εκάστοτε κυβέρνηση. Δε θα είναι καθόλου τυχαίο, λοιπόν, αν δούμε μια τέτοια "γενναιοδωρία" προεκλογικά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ