Κυριακή 29 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα...

Τι έλεγε και σε τι δεσμευόταν πριν τις εκλογές, ως αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ για το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας, που τώρα ξεπουλά με σκανδαλώδεις όρους

"Τι άλλαξε;". Είναι ένα ερώτημα που τίθεται καθημερινά από τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά,οι οποίοι ακούνε την ανεργία να τους χτυπά την πόρτα, καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί εσπευσμένα το ξεπούλημα και του μεγαλύτερου ναυπηγείου της Μεσογείου και μάλιστα με εξωφρενικούς όρους. Ρωτούν, γιατί παράλληλα ηχούν στα αυτιά τους "τα λόγια τα μεγάλα" των εκπροσώπων και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου "έσχιζαν τα ιμάτιά τους" κατά της ιδιωτικοποίησης του ναυπηγείου που προωθούσε η κυβέρνηση της ΝΔ. Τα ερωτήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι, όπως αυτά αναγράφονται και στην ανακοίνωση που έχουν εκδώσει, αναλυτικά είναι: "Τι άλλαξε από τις εξαγγελίες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για την προσπάθεια ξεπουλήματος του ναυπηγείου που έκανε η ΝΔ; Το πωλητήριο τώρα έχει άλλο χρώμα; Τι άλλαξε από τις δηλώσεις του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, ότι το Ναυπηγείο είναι Εθνικής Στρατηγικής Σημασίας; Τι άλλαξε από τότε που το ΠΑΣΟΚ περιλάμβανε στο πρόγραμμά του το Ναυπηγείο, στο Φορέα Αμυντικής Βιομηχανίας;".

Τα ερωτήματα αυτά είναι σίγουρα εύλογα γιατί, εκτός από προφορικές, υπάρχουν και οι γραπτές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, για να θυμίζουν τη μεγάλη απάτη σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους, που από στιγμή σε στιγμή μπορεί να βρεθούν στο δρόμο. Αυτό, γιατί η κυβέρνηση δε φρόντισε να εξασφαλίσει κανέναν εργαζόμενο, ενώ η μέγιστη απαίτησή της από τον αγοραστή, όπως δηλώνεται από το κείμενο του πλειοδοτικού διαγωνισμού, είναι μια... εγγυητική επιστολή 500 εκατ. δραχμών!

Εξήντα τρεις σελίδες ψέματα

Το Φλεβάρη του 1993 και 8 μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ εκδίδει ένα κείμενο 63 σελίδων με τίτλο: "Αμυντική Βιομηχανία, Θέσεις και Προοπτικές" το οποίο, όπως αναγράφεται, συντάχτηκε με την εποπτεία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Ανάμεσα στις επιχειρήσεις της Αμυντικής Βιομηχανίας, είχε εντάξει και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Στη σελίδα 23 διατυπώνεται η εξής φράση: "Οσον αφορά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, είναι γεγονός ότι η ΕΟΚ έχει εκδώσει έως τώρα επτά οδηγίες με στόχο τη μείωση των αμέσων και εμμέσων κρατικών επιδοτήσεων και τη σταδιακή εξέλιξη συνθηκών διεθνούς αγοράς. Η δυνατότητα όμως διατήρησης μιας ναυπηγοεπισκευαστικής Μονάδας υπό το δημόσιο έλεγχο και συνακόλουθα η χάραξη από πλευράς της χώρας εθνικής πολιτικής στο συγκεκριμένο κλάδο, με βάση και το γεγονός της σοβαρότατης εμπλοκής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι εφικτή και επιβεβλημένη"!

Στη σελίδα 54 δίνεται ακόμα μεγαλύτερη διάσταση στο μέγεθος της κοροϊδίας: "Η κυβέρνηση της ΝΔ, σε αντίθεση με αυτά τα οποία δεσμεύτηκε με το ίδιο της το πρόγραμμα, υλοποιεί μια συνειδητή πολιτική παραγωγικής και οικονομικής απαξίωσης των κρατικών ΑΒ και ευνοεί την ιδιωτικοποίησή τους. Στην ουσία η ΝΔ δεν αναγνωρίζει τις ΑΒ σαν στρατηγικής και εθνικής σημασίας. Αυτή η πολιτική είναι απόρροια της ενδοτικής της στάσης στα εθνικά μας θέματα και του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται ότι εξυπηρετούνται η εθνική μας άμυνα και ασφάλεια"!

Κροκοδείλια δάκρυα

Στις 2 Απρίλη 1993, 12 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταθέτουν επερώτηση στη Βουλή συνολικά για τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία. Ανάμεσα στις υπογραφές που μοστράρουν στο 3σέλιδο πυκνογραμμένο κείμενο είναι των σημερινών: υπουργού Εθνικής ΟικονομίαςΓιάννου Παπαντωνίου,του υφυπουργού ΑμυναςΜανώλη Μπεντενιώτη και του υφυπουργού ΕξωτερικώνΓρηγόρη Νιώτη.Οι υπόλοιποι 9 εξακολουθούν και σήμερα να είναι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Στην επερώτηση αναγράφεται μεταξύ άλλων: "Ενα τεράστιο σκάνδαλο με εθνικές οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις εξυφαίνεται από την κυβέρνηση με στόχο την παράδοση της Ελληνικής Ναυπηγικής Βιομηχανίας σε κυκλώματα "Ομίλων Ευκαιρίας", σε "εταιρίες φαντάσματα" ημετέρων. Στο επίκεντρο αυτών των μεθοδεύσεων βρίσκονται τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το μεγαλύτερο ναυπηγείο στη Μεσόγειο, αλλά και τα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου και ΝΑΥΣΙ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ, ενώ βαρύτατες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη στάση που τηρεί στις προκλητικές παραβιάσεις των συμβατικών δεσμεύσεων του νέου ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Επερωτάται η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργού Εθνικής Οικονομίας

1) Γιατί με την πολιτική της οδηγεί στην ευκαιριακή εκποίηση της διάλυσης ή και με το κλείσιμο της Ελληνικής Ναυπηγικής Βιομηχανίας;

2) Γιατί θέτει εκτός ελέγχου του Δημόσιου Τομέα ένα ζωτικό στρατηγικό κλάδο για την Αμυνα και την Οικονομία της χώρας;

3) Γιατί με την πολιτική της οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους στα Ναυπηγεία; ".

Αρθρο 44

Στις 21 του Φλεβάρη θα εκδικαστεί η αίτηση της ΕΤΒΑ, του Δημοσίου και της εταιρίας "Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ " για την παραγραφή των χρεών του ναυπηγείου κατά 98%. Τα χρέη του ναυπηγείου που παραγράφει η κυβέρνηση και φορτώνει στον ελληνικό λαό ανέρχονται στα 83.739.400.000 δραχμές. Παραγράφονται με βάση το άρθρο 44 του νόμου 1892/90 το οποίο από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ στις 17 Μάρτη 1992 είχε χαρακτηριστεί αντισυνταγματικό! Πρόκειται για μια ανακοίνωση που είχε εκδοθεί αυτή την ημερομηνία από το Γραφείο Τύπου του κόμματος, στην οποία αναγράφεται: "Εναν ακόμη σημαντικό κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας επιχειρεί να διαλύσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Μετά τον κλάδο της τσιμεντοβιομηχανίας, ήρθε η σειρά της αποβιομηχανοποίησης της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας". "Πραγματοποιεί συσκέψεις και εκδίδει ανακοινώσεις για την ιδιωτικοποίηση, μέσω του αντισυνταγματικού άρθρου 44 του Ν.1892/90 και με απαράδεκτες απειλές σε βάρος των εργαζομένων".Σημειώνεται ότι η παραγραφή των χρεών που προωθεί σήμερα πια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιβαρύνει και τα ασφαλιστικά Ταμεία αφού για παράδειγμα από τα 83 δισ. δραχμές τα 3 δισ. οφείλονται στο ΙΚΑ και 2,5 δισ. δραχμές οφείλονται στο Επικουρικό Ταμείο Εργατών Μετάλλου!

Τέλος, αξίζει να υπενθυμίσουμε την τροπολογία που είχαν καταθέσει βουλευτές της αντιπολίτευσης στις 8 Απρίλη του 1993 την οποία υπέγραφαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου του κόμματος, Κ. Βρεττός,Π. Μπενετάτος,και ο πρώην υπουργός ΣυγκοινωνιώνΙ. Χαραλάμπους,επίσης από την πλευρά του ΚΚΕ υπέγραφε ο Θανάσης Παφίλης και από το "ΣΥΝ" οι Γ. Γιάνναρος,Ν. Γαλανός.Με την τροπολογία, οι βουλευτές ζητούσαν από την κυβέρνηση της ΝΔ να εξαιρέσει από την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, τον ΟΤΕ,τη ΔΕΗ,την Ολυμπιακή Αεροπορία,ταΕΛΔΑ,την ΕΚΟ και τις "επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας που αναφέρονται στη συμφωνία των κομμάτων της κυβέρνησης Ζολώτα", ανάμεσα στις οποίες είναι και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Στην τροπολογία χαρακτηριζόταν η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων της ΝΔ ως "καταστροφική πολιτική για τον τόπο".

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ