Τρίτη 24 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Νέες συμφωνίες, νέες απειλές

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-

Μπορεί οι μάχες να συνεχίζονται στο θύλακα του Μπίχατς, αλλά οι "Μπλε Δρόμοι" προς και από το Σεράγεβο θα ανοίξουν μέσα στις επόμενες ώρες, μετά τη σχετική συμφωνία Σέρβων και μουσουλμάνων που επιτεύχθηκε χτες. Την επίτευξή της ανακοίνωσε ο διοικητής των δυνάμεων του ΟΗΕ στη Βοσνία, στρατηγός Μάικλ Ρόουζ, του οποίου έληξε χτες και η θητεία του.

Διάδοχος του Ρόουζ στη θέση αυτή είναι ο επίσης Βρετανός αντιστράτηγος Ρούπερτ Σμιθ. Μόλις έκανε την ανακοίνωση, ο Ρόουζ επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο και έφυγε από τη βοσνιακή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τους όρους της σχετικής συμφωνίας, όλες οι μεγάλες αρτηρίες της Βοσνίας, οι λεγόμενοι "Μπλε Δρόμοι", θα ανοίξουν μέσα στις επόμενες ημέρες τόσο για τα φορτία των ανθρωπιστικών οργανώσεων όσο και τους πολίτες.

Εκπρόσωποι της Ομάδας Επαφής είχαν συνομιλίες στο Σεράγεβο και το Πάλε με εκπροσώπους των μουσουλμάνων και των Σέρβων. Δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρξε πρόοδος στη διάρκεια των συνομιλιών αυτών.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς έδωσε σαφές το στίγμα των σερβικών αιτημάτων, που θα καταβληθούν στο τραπέζι των αναμενομένων διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση του ειρηνευτικού σχεδίου, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα "Ιλ Τζιορνάλε". Ο Κάρατζιτς δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι η επιλογή των εδαφών. Ο αρχηγός των Σέρβων της Βοσνίας είπε, συγκεκριμένα, ότι οι Σέρβοι θέλουν το Σεράγεβο και την Τούζλα και πως, αν η μουσουλμανική κυβέρνηση τούς τα παραχωρήσει, είναι διατεθειμένοι να της παραδώσουν αρκετά εδάφη.

Ο Κροάτης Πρόεδρος Φράνιο Τούτζμαν, από την πλευρά του, αιφνιδίασε, δηλώνοντας, για πρώτη φορά, ρητά πως, αν η κυβέρνησή του δεν μπορέσει να ανακτήσει την Κράινα με διαπραγματεύσεις, θα προσπαθήσει να την πάρει με τα όπλα. Η διάχυτη ανησυχία που προκάλεσε η συγκεκριμένη κροατική απόφαση και οι φόβοι για ένα νέον πόλεμο στην περιοχή της Κράινα φαίνονται πια πολύ πιθανό να επιβεβαιωθούν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ