Γερμανικά όπλα
στον δικτάτορα
Οπως ήταν, άλλωστε, αναμενόμενο, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Ινδονησία, ο Γερμανός καγκελάριος, Χέλμουτ Κολ, είχε φέρει μαζί του κι ένα δώρο για τον "φίλο" του δικτάτορα Σουχάρτο: Την άδεια εξαγωγής τανκς τύπου "Βίζελ". Τον "καλό φίλο", ο οποίος από το 1965 κυβερνά τη χώρα με ανοιχτές τρομοκρατικές μεθόδους, δολοφονώντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, πάντα η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας φρόντιζε να τον προμηθεύει, με κάθε είδους πολεμικό υλικό.
Σχετικά, όμως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τον Νόμο Ελέγχου Πολεμικών Εξοπλισμών, απαγορεύονται οι εξαγωγές όπλων εκεί, όπου υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν "για δραστηριότητες που βλάπτουν την ειρήνη". Ταυτόχρονα, "οι πολιτικές θεμελιακές αρχές της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης" αναφορικά με την προμήθεια όπλων σε κράτη μη μέλη του ΝΑΤΟ, ορίζουν: Οι εξαγωγές επιτρέπονται μόνο σε ξεχωριστές περιπτώσεις, όταν κάτι τέτοιο "απαιτούν τα ζωτικά συμφέροντα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας". Η χορήγηση άδειας εξαγωγής όπλων δε θα πρέπει να συμβάλει στην παραπέρα όξυνση των ήδη υπαρχόντων εντάσεων...
***
Ολα αυτά, βέβαια, από θεωρητική άποψη: Στην πράξη, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν συνεργάτες της Καμπάνιας κατά των εξαγωγών όπλων, μόνο στη διάρκεια των τελευταίων δέκα χρόνων, η Βόννη έχει εκδώσει 680 άδειες για προμήθεια όπλων στην Ινδονησία, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι πάντα αποτελούσε μια σπουδαία αγορά για την πώληση γερμανικών όπλων ακόμα και στη δεκαετία του '50. Σχετικά, θα πρέπει ν' αναφερθεί ότι οι εξαγωγές αυτές είχαν προκαλέσει την έντονη δυσφορία της δημοκρατικής γερμανικής κοινής γνώμης.
***
Ετσι, λοιπόν, όταν στις αρχές της δεκαετίας του '90 είχε ανακοινωθεί η απόφαση για την πώληση 39 πολεμικών πλοίων, προερχόμενα από τον Εθνικό Λαϊκό Στρατό της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, τότε είχαν πραγματοποιηθεί μαχητικές διαμαρτυρίες από τα κινήματα ειρήνης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Παρ' όλα αυτά, όμως, δεν έγινε δυνατόν να ματαιωθούν οι εξαγωγές αυτές. Ομως, ο Γερμανός καγκελάριος, ακόμα στη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην Ινδονησία το Φλεβάρη του 1993, είχε επιβεβαιώσει τις εξαγωγές των πολεμικών αυτών πλοίων.
***
Κατά τα άλλα, ο κατάλογος εξαγωγών πολεμικού υλικού στη χώρα του δικτάτορα είναι πολύ μακρύς... Το 1982 ακόμα, το ιμπεριαλιστικό πολεμικό κοντσέρν, Ντέμλερ Μπενζ, είχε κτίσει στην Ινδονησία ένα εργοστάσιο για μοντάζ. Ετσι, λοιπόν, για μια στιγμή στην Αυστραλία, μεταξύ άλλων, είχαν δει το φως της δημοσιότητας φωτογραφικά ντοκουμέντα, τα οποία εμφάνιζαν τεθωρακισμένα οχήματα της Μερσεντές, που είχαν χρησιμοποιηθεί στη διάρκεια της στρατιωτικής επέμβασης στο Ανατολικό Τιμόρ. Και φυσικά, η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση "δεν είχε καθόλου γνώση όλων αυτών...". Σύμφωνα δε με μια έρευνα της Γενικής Γερμανικής Ραδιοφωνίας, ο στρατηγός Σουμπιάντο, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το μακελειό στο Ανατολικό Τιμόρ, όπου είχαν σκοτωθεί 200.000 άνθρωποι, είχε κάνει την ειδική στρατιωτική του εκπαίδευση στην ίδια την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.
Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ