Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Ανασχηματισμός εντυπώσεων από τον δικτάτορα

ΚΙΝΣΑΣΑ. -

Ο Ζαϊρινός δικτάτορας Μομπούτου Σεσεσέκο συναντήθηκε χτες με το επιτελείο του στρατού και ορισμένους εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης, επιχειρώντας να δημιουργήσει την (ψευδ)αίσθηση της ανανέωσης του κυβερνητικού σχήματος και της μέχρι σήμερα αντιλαϊκής πολιτικής. Ο λεγόμενος"σκληροπυρηνικός" στρατηγός Μαχέλε Μπουκούνγκο Λιέκο διορίστηκε ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, ενώ προσεχώς αναμένεται και η αντικατάσταση του σημερινού πρωθυπουργού Λίον Κένγκο Ουαντόντο. Οσο για την οικονομική ανέχεια, που πλήττει τεράστιο αριθμό του ζαϊρινού λαού... αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει. Είναι κοινό μυστικό, πως οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και την ιεραρχία του στρατού γίνονται για τα μάτια του κόσμου και όχι για την ανακούφιση του βουτηγμένου στη φτώχεια λαού.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του δικτάτορα, Κιτένγκε Γιέζου, μιλώντας χτες στους δημοσιογράφους μετά το πέρας των συναντήσεων του Μομπούτου, με εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης, επιχείρησε να διαψεύσει τις φήμες που αναφέρονται στην αντικατάσταση του πρωθυπουργού Λίον Κένγκο Ουαντόντο. "Δε χρειάζεται οπωσδήποτε καινούρια κυβέρνηση, αλλά μία κυβέρνηση πιο ισχυρή" δήλωσε ο Κιτένγκε Γιέζου. Αντίθετα, ένας από τους στενούς "συμβούλους" του Μομπούτου Σεσεσέκο και γαμπρός του, ο πάμπλουτος επιχειρηματίας Μπέμπα Σαολόνα και επίδοξος πρωθυπουργός, χαρακτήρισε τον Λίον Κένγκο Ουαντόντο "αποτυχημένο", υποστηρίζοντας ότι καταλληλότερος αντικαταστάτης του είναι "κάποιος που θα είναι αποδεκτός από τον πληθυσμό και που θα ξέρει πώς να απευθύνεται στο λαό και θα είναι σε θέση να διορίσει το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση".

Τώρα, όσον αφορά στο διορισμό του στρατηγού Μαχέλε Μποκούνγκο Λιέκο, η κρατική τηλεόραση που ελέγχεται από τον δικτάτορα Μομπούτου Σεσεσέκο μετέδωσε πως "είναι μέρος της αναδιοργάνωσης των στρατιωτικών δυνάμεων του Ζαϊρ, με στόχο να γίνουν ετοιμοπόλεμες και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά τους". Στο ίδιο "ρεπορτάζ" κατέστη σαφές ότι ο στόχος της κυβέρνησης Μομπούτου δεν προωθεί την αποκλιμάκωση της κρίσης στον πόλεμο κυβερνητικών στρατευμάτων και ανταρτών στο Ανατολικό Ζαϊρ μέσω ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ