Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Ερωτηματικά για τους πυρηνικούς πυραύλους

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Ουδέν νεώτερον από την επιχείρηση καταστροφής των πυραύλων που διαθέτει το Ιράκ, δε μετέφερε στα Ηνωμένα Εθνη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, Ρολφ Εκέους.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ενημέρωσε, χτες, το Συμβούλιο Ασφαλείας για το πρόσφατο ταξίδι του στην ιρακινή πρωτεύουσα και υπογράμμισε ότι το καθεστώς της Βαγδάτης δεν επέτρεψε στην αντιπροσωπεία του ΟΗΕ να δει τους πυραύλους που υποστηρίζει ότι κατέστρεψε. Ο Ρολφ Εκέους δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι πύραυλοι, των οποίων ο αριθμός δεν έχει εξακριβωθεί, να έχουν, όντως, καταστραφεί, όμως εξέφρασε τη δυσπιστία του, εφόσον δεν έχει ελέγξει κάτι τέτοιο "με τα ίδια του τα μάτια". Τόνισε, επίσης, ότι ακόμα και μετά την καταστροφή των συγκεκριμένων πυραύλων, το Ιράκ διαθέτει, κατά την προσωπική του γνώμη, ένα σημαντικό αριθμό επιχειρησιακών πυραύλων με πλήρη τεχνική εξάρτυση.

Την ίδια στιγμή, διπλωματική ένταση επικρατεί ανάμεσα στο Ιράκ και στο Ιράν μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Ουντάι Χουσεϊν, γιου του Ιρακινού Προέδρου, ο οποίος έγινε στόχος δολοφονικής επίθεσης την περασμένη βδομάδα. Ο Ουντάι, στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση μετά την επίθεση, είπε ότι "οι δόλιοι άνθρωποι είναι γνωστοί όπως και η περιοχή από την οποία προέρχονται". Και κατέληξε ότι "οι ίδιοι άνθρωποι μας υπέβαλαν σε δοκιμασία για 8 χρόνια", υπονοώντας σαφέστατα τον πόλεμο Ιράκ - Ιράν ανάμεσα στο 1980 και το 1988. Η κυβέρνηση της Τεχεράνης αντέδρασε άμεσα και με ανακοίνωσή της διαψεύδει κάθε ανάμειξη στην επίθεση κατά του Ουντάι, της οποίας την ευθύνη ανέλαβε, τελικά, μία οργάνωση της ιρακινής αντιπολίτευσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ