Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Πορείες διαμαρτυρίας και υποστήριξης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Το παράδειγμα των φοιτητών που βάδισαν, πεζή, στο Βελιγράδι από την πόλη Νις, διανύοντας απόσταση 250 χλμ. για να συναντηθούν με τον Σέρβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ακολούθησαν χτες 37 συνάδελφοί τους από την πόλη Κραγκούγιεβατς. Οι φοιτητές δεν κατάφεραν να δουν τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, αλλά συμμετείχαν στις χτεσινές ογκώδεις διαδηλώσεις που πραγματοποίησαν περίπου 250 άτομα στο Βελιγράδι. Πορείες διαμαρτυρίας για την ακύρωση των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών της 17ης Νοέμβρη έγιναν και σε άλλες 40 πόλεις της Σερβίας. Δεν ήταν οι μόνες. Σε αρκετές επαρχιακές πόλεις, πραγματοποίησαν "αντι-πορείες" εκατοντάδες οπαδοί του Σέρβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με συνθήματα, όπως: "Κάτω οι ΗΠΑ και η Γερμανία", "Σταθερό "όχι" στις δυνάμεις του σκότους" και "Σλόμπο, είμαστε μαζί σου".

Οι πορείες διαμαρτυρίας ή υποστήριξης που αποτελούν το μόνιμο στοιχείο της ειδησεογραφίας από τη Σερβία εδώ και πάνω από ένα μήνα, έδωσαν αφορμή για δηλώσεις σε στελέχη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο Μπόσκο Περόσεβιτς, αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών, μιλώντας χτες στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Μπόρμπα", καταφέρθηκε ενάντια στους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης, με επιχειρήματα ότι οι κινητοποιήσεις τους "παραβιάζουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες άλλων πολιτών και προκαλούν βλάβες στην οικονομία της χώρας". Η δήλωση του Περόσεβιτς ότι "πρέπει να προστατευτούν άμεσα όλοι οι πολίτες, ώστε να επιστρέψει η ζωή στο Βελιγράδι σε φυσιολογικούς ρυθμούς" ερμηνεύτηκε από το ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" ως προπομπός λήψης αστυνομικών μέτρων κατά των διαδηλωτών.

Πέραν τούτων, στο Βελιγράδι αναμένεται σήμερα και η άφιξη εξαμελούς κλιμακίου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας, Φελίπε Γκονζάλες. Το κλιμάκιο αξιωματούχων του ΟΑΣΕ θα διερευνήσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί νόθευσης των εκλογικών αποτελεσμάτων και εάν βρει ότι ευσταθούν, τότε, σύμφωνα με χτεσινή δήλωση του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, "θα πρέπει να αναμένεται η διεξαγωγή νέων εκλογών".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ