Σάββατο 30 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλχημείες με τις δαπάνες για μισθούς - συντάξεις

Ούτε και φέτος κατάφερε η κυβέρνηση να πιάσει το στόχο που είχε θέσει για τη συγκράτηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού 1996 (εκτός χρεολυσίων), οι οποίες θα είναι τουλάχιστον 179,4 δισ. δραχμές πάνω από το στόχο που είχε τεθεί.Ενώ είχαν προϋπολογιστεί να μην ξεπεράσουν τα 9.407,6 δισ. δραχμές, τελικά - σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση - εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στο ποσό των 9.751,1 δισ. δραχμών. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θεωρεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο σκέλος των δαπανών "ικανοποιητική" και - αφού ομολογεί την "υπέρβαση" που σημειώθηκε φέτος στις δαπάνες - την αποδίδει ...στις μεγάλες αυξήσεις που δόθηκαν στους μισθωτούς του δημοσίου και στους τόκους του δημόσιου χρέους.

Το επιχείρημα αυτό είναι κάλπικο και ανατρέπεται από το κείμενο της ίδιας της εισηγητικής έκθεσης, που φέρει την υπογραφή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου.Οπως αναφέρεται, "οι δαπάνες για αποδοχές (σ. σ. μισθοί δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεις) εμφανίζονται αυξημένες, έναντι των αρχικών προβλέψεων, κατά 164 δισ. δραχμές". Από την ανάλυση που υπάρχει στη συνέχεια αναφέρεται ότι η απόκλιση προς τα πάνω, που σημείωσαν οι δαπάνες υπηρετούντος προσωπικού, "είναι εν μέρει πραγματική και εν μέρει λογιστικής φύσεως". Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρεται, στις δαπάνες μισθοδοσίας υπηρετούντος προσωπικού περιλαμβάνονται:

  • Τα διάφορα επιδόματα που έδωσε μέσω του προϋπολογισμού το 1996 (σ. σ. για ψηφοθηρικούς λόγους). Αυτή είναι πραγματική δαπάνη.
  • Τα διάφορα επιδόματα που έπαιρναν χρόνια τώρα οι δημόσιοι υπάλληλοι, από ειδικούς λογαριασμούς εκτός προϋπολογισμού, τα οποία ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό χωρίς όμως να αποτελούν πραγματική δαπάνη.
  • Οι αναδρομικές αποδοχές των δικαστικών λειτουργών, λόγω αναδρομικής ισχύος του μισθολογίου των δικαστικών.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, "αν από το συνολικό ποσό των αποδοχών των υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων αφαιρεθούν τα παραπάνω κονδύλια ...τότε η διαφορά, που προκύπτει από τις αρχικές προβλέψεις, ανέρχεται στο ποσό των 45,6 δισ. δραχμών".Η διαφορά αυτή, διευκρινίζεται, οφείλεται "στους νέους διορισμούς, τα ποικίλης φύσης επιδόματα που δόθηκαν το 1996 και στα αναδρομικά των 18.000 δραχμών για τους δημοσίους υπαλλήλους που δεν τα είχαν πάρει". Από τα παραπάνω προκύπτει πως η ευθύνη για την όποια υπέρβαση σημειώθηκε στις δαπάνες για μισθούς, βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση του κ. Σημίτη, που σπατάλησε το δημόσιο με ρουσφετολογικά και μικροπολιτικά κριτήρια.

Πάγωμα μισθών και το 1997

Με βάση την παραπάνω ανάλυση των δαπανών του προϋπολογισμού για μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο, και τον προϋπολογισμό τους για το 1997, προκύπτει με σαφήνεια ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μη δώσει δεκάρα αύξηση στους δημόσιους υπαλλήλους παρά μόνο το 0%+0%, που προκύπτει από το νέο μισθολόγιο και είχε αποκαλύψει πρώτος ο "Ρ".Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην εισηγητική έκθεση του 1997, το 7,9% που προβλέπεται να αυξηθεί το κονδύλι για αύξηση των μισθών δημοσίων υπαλλήλων και το 6% για την αύξηση του κονδυλίου για συντάξεις, σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει ανάλογη αύξηση των μισθών και συντάξεων.Κι αυτό γιατί στα ποσοστά αύξησης των κονδυλίων για μισθούς και συντάξεις περιλαμβάνονται τα αναδρομικά των δικαστών, τα διάφορα επιδόματα εκτός προϋπολογισμού, που στο εξής θα εμφανίζονται σαν δαπάνη του προϋπολογισμού κλπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ