Παρά τη σκληρή μονόπλευρη λιτότητα σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, οι υπερβάσεις των ελλειμμάτων κάθε χρόνο είχαν σαν συνέπεια το δημόσιο χρέος της χώρας να αυξηθεί κατά 12,5 τρισ. δραχμές στην τελευταία τριετία
Οι σκληρές και πολύχρονες θυσίες, τις οποίες επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από το 1993 μέχρι σήμερα και επιμένει να συνεχίσει και για το 1997, με πρόσχημα τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων και τη μάστιγα του δημόσιου χρέους, αποδείχτηκαν χωρίς αντίκρισμα. Αδιάψευστος μάρτυρας, η εισηγητική έκθεση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου,για τον προϋπολογισμό του 1997 που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, στην οποία περιλαμβάνονται και απολογιστικά στοιχεία για την τελική διαμόρφωση των βασικών μεγεθών των κρατικών προϋπολογισμών 1994, 1995 και 1996.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή:
Για να υπάρξει μια σύγκριση του τι σημαίνει αυτή η εκρηκτική αύξηση του δημόσιου χρέους, φτάνει μόνο να αναφερθεί το εξής στοιχείο: Αν θέλαμε να το εξοφλήσουμε φέτος το Δεκέμβρη, θα έπρεπε κάθε Ελληνας, ηλικίας από 0 μέχρι 99 ετών, να πληρώσει 3,6 εκατ. δραχμές ή κατά μέσο όρο κάθε τριμελής οικογένεια θα έπρεπε να πληρώσει περίπου 11 εκατ. δραχμές.
Η εκρηκτική αύξηση του δημόσιου χρέους αποτελεί την καλύτερη μαρτυρία για την αναποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής, που τα παίρνει από τους πολλούς και φτωχούς, για να τα ξαναμοιράσει στους λίγους και πλούσιους. Μια πολιτική, που αναπαράγει το "φαύλο κύκλο" των ελλειμμάτων, του δημόσιου χρέους.
Αισιόδοξες προβλέψεις για μείωση των κρατικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους - σαν ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος - κάνει η κυβέρνηση και με τον κρατικό προϋπολογισμό του 1997, σε χαμηλότερα επίπεδα από τα φετινά. Πρόκειται για τη γνωστή επιχειρηματολογία, που αποσκοπεί να δικαιολογήσει την εμμονή της στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας. Την ίδια αισιόδοξη πρόβλεψη είχε κάνει και πέρσι, αλλά και πρόπερσι. Φτάνει μόνο να αναφερθεί ότι ενώ πέρσι το Νοέμβρη, στην εισηγητική έκθεση υπήρχε η εκτίμηση - πρόβλεψη πως το συνολικό δημόσιο χρέος θα κλείσει για το 1996 στα 31,2 τρισ. δραχμές, τελικά, έκλεισε (όπως προκύπτει από τη φετινή εισηγητική έκθεση) στα 32 τρισ. δραχμές. Υπήρξε, δηλαδή, υπέρβαση κατά 800 δισ. δραχμές! Κι' αυτό, παρά το γεγονός ότι η λιτότητα επιβλήθηκε και με την παραπέρα μείωση των μισθών και συντάξεων και με την αύξηση των φόρων και με την περικοπή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα.